Blog

Welk btw-tarief is van toepassing op het geven van paardrijlessen?

maandag 16 nov 2020

Instructeurs en instructrices opgelet! Weet jij welk btw-tarief op jouw paardrijles van toepassing is? Voor het geven van lessen kunnen namelijk verschillende btw-tarieven gelden: laag 9% of hoog 21%.

Het maakt fiscaal nog uit of je als instructeur wel of niet ‘gelegenheid tot sportbeoefening’ geeft. Benieuwd wat dat precies betekent? Wij leggen het je allemaal uit in dit blog.

Hoog of laag btw-tarief?

Bij het geven van instructielessen kunnen verschillende btw-tarieven gelden. Het verlaagde btw-tarief van 9% is van toepassing als er sprake is van het ‘geven van gelegenheid tot sportbeoefening‘. Daarvoor moet er sprake zijn van een sportaccommodatie. Dat wil zeggen: een onroerende zaak die specifiek en permanent voor dit doel is ingericht.

Voor het btw-tarief maakt het nog verschil of de instructie plaatsvindt op locatie van de klant zelf, op locatie bij de instructeur/instructrice of op locatie van een derde.

Leslocatie en btw

Vindt de instructie plaats op locatie bij de instructeur/instructrice of op een locatie van een derde die door de instructeur/instructrice wordt gehuurd? Dan is er fiscaal sprake van het geven van gelegenheid tot sportbeoefening door de instructeur/instructrice en is dus het verlaagde btw-tarief van 9% van toepassing.

Vindt de instructie plaats op de locatie van de lesklant zelf? Of op een locatie van een derde die niet door de instructeur/instructrice wordt gehuurd? Dan geeft de instructeur/instructrice zelf dus geen gelegenheid tot het geven van sportbeoefening en is het verhoogde tarief van 21% van toepassing.

Wil jij zaken vooraf goed regelen en problemen met lesklanten voorkomen? Bekijk dan hier onze populaire hippische contracten op maat

Tip: Maak jouw eigen instructie-overeenkomst

Je voorkom onduidelijkheid richting jouw lesklanten over het toe te passen btw-tarief door het sluiten van een instructie-overeenkomst op maat. In zo’n overeenkomst kun je bijvoorbeeld een heldere specificatie opnemen van jouw lestarieven, uitgesplitst in 4 categorieën:

  1. lesgeven op locatie van de lesklant zelf;
  2. lesgeven op de eigen locatie van de instructeur;
  3. lesgeven op de locatie van een derde, gehuurd door de instructeur;
  4. lesgeven op de locatie van een derde, niet gehuurd door de instructeur.

Je legt niet alleen de afspraken over het lesgeld vast. Ook voorkom je gedoe met de fiscus. En in een instructie-overeenkomst kun je uiteraard over veel meer onderdelen heldere afspraken maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van je aansprakelijkheid als instructeur, afspraken over annulering van lessen en uitblijvende betalingen?

Heb jij een vraag over het vastleggen van afspraken bij paardrijlessen? 

Stuur gerust even een mailtje naar ons kantoor info@felix.nl.

Ben jij hippisch ondernemer en wil jij gratis financiële en juridische tips ontvangen? Meld je dan aan voor onze hippische nieuwsbrief.

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Duurzaamheid
felix. en duurzaamheid
Lees het hier
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2024 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden