Blog

Felix.verheldert: de verschillende btw-tarieven bij pensionstalling van een paard

dinsdag 16 feb 2021

Ben jij stalhouder? En heb jij dus paarden van een ander bij jou in pensionstalling staan? Lees dan vooral even verder. Want, ben jij je wel bewust van de verschillende btw-tarieven?

Bij pensionstalling is er namelijk niet alleen sprake van de huur van een box, maar van meerdere prestaties. Denk aan verzorging en voeding van het paard en gebruikmaking van de (rij)accommodatie. En dat maakt fiscaal verschil. We praten je bij in dit blog zodat jij correct kunt factureren.

Lees hier hoe actueel financieel inzicht een wereld van verschil maakt voor andere hippische ondernemers

Fiscaal gezien is er sprake van meerdere prestaties

Bij de pensionstalling van een paard gaat het meestal om meer dan alleen de kale verhuur van een box. Immers, een paard moet ook gevoerd en verzorgd worden. En vaak maken pensionklanten ook gebruik van de faciliteiten van de accommodatie, bijvoorbeeld de rijbak, weides, paddocks en de stapmolen.

De rechter heeft al eens beslist dat er bij pensionstalling sprake is van meerdere prestaties. Ook als er slechts één all-in prijs in rekening wordt gebracht.

Zo is er naast de verhuur van de box vaak sprake van verzorging en voeding van het paard en gebruikmaking van de rijaccommodatie. Bijvoorbeeld voor vrij rijden, longeren of het geven/krijgen van instructie. De terbeschikkingstelling van de rijaccommodatie wordt fiscaal gezien als gelegenheid geven tot sportbeoefening.

Elk onderdeel heeft zijn eigen btw-tarief

Elk van de onderdelen (verhuur box, gelegenheid geven tot sportbeoefening en overige prestaties) hebben hun eigen btw-tarief. De verhouding tussen de onderdelen kan ook verschillen, afhankelijk van het soort onderneming. In samenspraak met de branche is daaruit de volgende tabel ontstaan:

Als de verdeling tussen de verschillende onderdelen in jouw eigen situatie anders is, mag je overigens wel afwijken van deze tabel. Die andere verdeling moet je dan wél aannemelijk kunnen maken.

Wil jij zaken vooraf goed regelen en problemen met pensionklanten voorkomen? Bekijk dan hier onze populaire hippische contracten op maat

Tip: Maak jouw eigen pensionstallingsovereenkomst

Voorkom onduidelijkheid richting jouw pensionklanten over de toe te passen btw-tarieven op de verschillende prestaties (en dus over jouw vergoeding). Je regelt dit gemakkelijk in een pensionstallingsovereenkomst op maat. In zo’n overeenkomst kun je bijvoorbeeld een heldere specificatie opnemen van de verschillende onderdelen. En zo heb je niet alleen de afspraken over het stalgeld met jouw pensionklanten helder, maar voorkom je ook gedoe met de fiscus.

Daarnaast kun je in een pensionstallingsovereenkomst ook afspraken maken over bijvoorbeeld aansprakelijkheid, betaling, richtlijnen voor voer/verzorging, het gebruik van de accommodatie en huisregels.

Heb jij een andere btw-vraag? 

Stuur ons gerust even een mailtje. Wij helpen je graag verder. 

Lees verder

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Duurzaamheid
felix. en duurzaamheid
Lees het hier
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2024 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden