Run jij een pensionstal of heb jij andermans paarden op stal staan? Dan heb je je vast wel eens nagedacht over de aansprakelijkheidsrisico’s. Paarden zijn levende dieren. Ongelukken zitten daarom in een klein hoekje en schade kan al snel fors oplopen.
Wie is bijvoorbeeld aansprakelijk als een paard trapt en iemand daardoor letsel oploopt? De stalhouder of de eigenaar? In dit blog delen wij alle ins & outs rond aansprakelijkheid voor stalhouders.
Allereerst de aansprakelijkheid voor schade die het paard zelf veroorzaakt. Denk aan bijten, trappen of op hol slaan. Hierdoor ontstaat mogelijk schade kan aan derde personen en/of spullen van derden. Wie is daar dan voor verantwoordelijk? De stalhouder of de eigenaar van het paard?
Juridisch geldt het volgende: is een paard enkel gestald bij een stalhouder? Dus wordt het paard niet tegen betaling getraind door de stalhouder? Dan blijft de eigenaar van het paard als eigenaar-bezitter van het paard verantwoordelijk voor schade die door eigen gedragingen van het paard ontstaan aan personen of zaken.
Trapt het paard een deuk in iemands auto? Of veroorzaakt een bijtend of op hol geslagen paard letselschade aan een persoon? Dan is de eigenaar van het paard daarvoor aansprakelijk en niet de stalhouder.
Die aansprakelijkheid van de eigenaar van een paard kan juridisch wel verschuiven. Namelijk naar de zogeheten ‘bedrijfsmatig gebruiker’ van het paard.
Het gaat dan bijvoorbeeld om de pension- of manegehouder die (andermans) paarden tegen betaling inzet tijdens rijlessen. De manege of pensionstal wordt dan aangemerkt als de bedrijfsmatig gebruiker.
Een ander voorbeeld van een bedrijfsmatig gebruiker is een trainingsstal die paarden van derden traint en/of beleert.
Eerdere rechtspraak heeft uitgemaakt dat een stalhouder die enkel pensionstalling aanbiedt (en dus niet ook het paard tegen betaling traint of inzet tijdens lessen) niet valt aan te merken als een bedrijfsmatig gebruiker.
Naast de aansprakelijkheid voor schade die het paard door eigen, onverwachtse gedragingen kan veroorzaken, is er ook nog een andere vorm van aansprakelijkheid. Op een stalhouder rust namelijk een algemene zorgplicht. Dat betekent dat de stalhouder verplicht is om het paard goed te stallen en te verzorgen.
Bij zorgplicht kun je bijvoorbeeld aan het volgende denken:
Schend je als stalhouder je zorgplicht? Dan kun je aansprakelijk zijn voor de schade die daardoor is ontstaan aan het paard, aan de eigenaar en/of aan andere derde personen.
Het is gebruikelijk hier afspraken over te maken in een pensionstallingsovereenkomst op maat.
Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Zorg daarom dat je afspraken over aansprakelijkheid vooraf regelt in een pensionstallingsovereenkomst. Dat voorkomt een hoop discussie en gedoe achteraf.
Zo kun je in een pensionstallingsovereenkomst bijvoorbeeld vastleggen dat de klant zelf aansprakelijk is en blijft voor schade die het paard door eigen gedragingen veroorzaakt. En dat de klant bijvoorbeeld verplicht is om zijn paard en spullen zelf te verzekeren tegen brand, diefstal en andere schade.
Daarnaast kun je afspreken dat je als stalhouder niet aansprakelijk bent voor schade aan het paard, tenzij je als stalhouder je zorgplicht hebt geschonden en jou dus echt iets valt te verwijten.
Mocht er onverhoopt toch schade ontstaan, probeer dan in ieder geval contractueel je aansprakelijkheid te beperken. Bijvoorbeeld tot het bedrag waarop jouw aansprakelijkheidsverzekering aanspraak geeft.
Wil jij meer weten over welke aansprakelijkheid je nog meer hebt en hoe je dit kunt verminderen? Stuur gerust even een mailtje naar ons info@felix.nl.