Blog

Verzuimcijfers: wat moet je ermee?

dinsdag 31 jan 2023

Gemiddeld een ziekteverzuimpercentage van 6,3% afgelopen jaar meldt het CBS. Het hoogte percentage tot nu toe. Hoe zat dat bij jouw onderneming? Was het ziekteverzuimpercentage onder jouw medewerkers hoog of laag? En de gemiddelde verzuimduur?

Een langdurig verzuimende werknemer kan grote gevolgen hebben, zoals geen medewerker beschikbaar. Heb jij je verzuimcijfers paraat? Onze HR-specialist Armanda vertelt je waarom dit heel slim is om te doen.

Waarom verzuimcijfers bijhouden?

Het hebben van een adequate en goede verzuimregistratie vormt de basis om inzicht te krijgen of jouw onderneming een gezonde verzuimsituatie heeft. Met de gegeven verzuimcijfers van jouw onderneming kun je sturen naar een situatie waar medewerkers minder vaak en lang ziek zijn. Weet je wel dat een zieke werknemer ongeveer € 260,- per dag kost? Denk dan bijvoorbeeld aan kosten voor vervanging van de werknemer, productieverlies en loonkosten. Heb jij als ondernemer ook inzicht hoeveel dit is per maand? Of per jaar?

Patronen om in te grijpen

Niet alleen krijg jij op deze manier de exacte verzuimkosten in beeld, maar ook herken je de verzuimpatronen van jouw werknemer. Meldt een medewerker zich áltijd ziek op een maandag? Of verzuimt hij/zij wel erg vaak? Bekijk zijn of haar verzuimpatroon en ga in gesprek. Voorkom dat kort frequent verzuim overslaat in langdurige afwezigheid van je werknemer.

Wist jij dat het voeren van een verzuimbeleid omschreven is als wettelijke plicht voor de werkgever en dus ook het bijhouden van de ziektemeldingen?

De verzuimcijfers: wat zeggen ze?

Om te kunnen sturen op verzuim, heb je eerst cijfers nodig. Binnen ons HR- en salarispakket kun je met één druk op de knop een verzuimrapportage uitdraaien van jouw onderneming. Per jaar, per maand, per afdeling waar je maar inzage in wilt. In zo’n rapportage staan veel kengetallen opgenomen, zoals:

  1. Ziekteverzuimpercentage

Eén van de belangrijkste gegeven is dit percentage. Heb je een gemiddelde percentage van 2,8%? Dan heerst er een gezonde normale medische verzuimsituatie. Hoe hoger, hoe meer maatregelen jij moet nemen om (preventief) verzuim te verlagen. Dit kun je onder andere doen door je RI&E te updaten.

2. Gemiddelde verzuimduur

Hoelang zijn jouw werknemers gemiddeld ziek? Dit gegeven geeft dus aan of je te maken hebt met kort, middellang of lang verzuim. Elk soort verzuim heeft zo weer een andere aanpak. In alle gevallen is het raadzaam zijn om een casemanager aan te stellen.

3. Hoe vaak meldt een medewerker zich ziek?

De meldingsfrequentie geeft aan hoe vaak jouw werknemer zich ziek melden. Hoe hoger deze frequentie is, hoger groter de kans dat werknemers langdurig uitvallen. Gemiddeld melden werknemers in Nederland zich 2 keer in het jaar ziek. Hoe is dat bij jou?

Om de verzuimsituatie binnen jouw onderneming écht goed in kaart te kunnen brengen, moet je in ieder geval deze drie kengetallen naast elkaar leggen. Om te weten wat jouw cijfers betekenen en of je moet ingrijpen, helpt Armanda je graag.

Meer weten?

Wil je meer weten over het gebruik van onze verzuimregistratie? Onze HR-specialist Armanda helpen je graag. Bijvoorbeeld bij het begeleiden van langdurig ziekteverzuim, het verlagen van jouw verzuimcijfers of opstellen van een effectief verzuimbeleid. Bel of mail ons gerust via 038 – 333 75 74 of armanda@felix.nl.

Lees verder

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Duurzaamheid
felix. en duurzaamheid
Lees het hier
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2024 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden