Blog

RI&E: veiligheid en preventie op de werkvloer. Hoe zit dit?

woensdag 08 dec 2021

De afgelopen jaren is de aandacht voor zowel psychische als fysieke belasting op het werk enorm toegenomen. Er gebeuren jaarlijks nog steeds te veel ongevallen op de werkvloer, ondanks de invoering van de Arbowet in 1983. Dit kan leiden tot een hoog ziekteverzuim en kans op langdurig afwezigheid van medewerkers. Daarnaast loop je zonder (actuele) RI&E risico om geen vergoeding te krijgen bij een ongeval. Wil jij graag weten hoe jij dit kunt voorkomen? Armanda vertelt je graag meer over de RI&E.

Veiligheid op de werkvloer

Veilig en gezond werken zorgt voor minder ziekte onder je personeel. Wat de verplichtingen en rechten van werkgever én werknemers zijn rondom veiligheid, staat beschreven in de Arbeidsomstandigheden (Arbowet). Als werkgever ben je gebonden aan de zorgplicht voor je werknemers. Dit betekent dat jij, als ondernemer, moet zorgen voor een veilige én gezonde werkplek, met goede arbeidsomstandigheden, preventie en begeleiding.

Waarom een RI&E?

Eén van de verplichtingen in de Arbowet is voor een werkgever het opstellen van een Risico- Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Met een RI&E breng je in kaart welke arbeidsrisico’s er zijn om zo een veilige werksituatie voor jouw medewerkers te hebben én te creëren. Dat schept niet alleen bewustzijn bij ondernemers en personeel, maar verkleint ook de kans op (arbeids)ongevallen met alle gevolgen van dien.

Denk bij risico’s bijvoorbeeld aan het duwen en trekken van bijvoorbeeld paardentrailers wat kan zorgen voor schouder- en rugklachten of het werken met machines waardoor gevaarlijke werksituaties kunnen ontstaan.

Een RI&E maken is niet iets wat je één keer doet. De situatie in een onderneming kan veranderen en daardoor dus ook de risico’s. Zo kunnen er nieuwe machines aangeschaft worden waar nieuwe risico’s aan vast zitten en ook het coronavirus is een nieuw arbeidsrisico. Wist jij dat sinds dit jaar de risico’s van het virus expliciet als risico benoemd moeten worden in de RI&E?

Heb ik een RI&E nodig?

Elke werkgever met personeel in dienst heeft een RI&E nodig. Hierbij tellen ook uitzendkrachten, stagiairs en flexwerkers mee. Het is belangrijk om naast de RI&E ook een plan van aanpak op te stellen, waarin beschreven staat hoe jij de actiepunten gaat aanpakken.

Tip: bedrijven die voor maximaal 40 uur per week arbeid laten verrichten, oftewel alle uren van de werknemers bij elkaar opgeteld, kunnen ook gebruik maken van een verkorte versie van de RI&E. Dit is een checklist gezondheidsrisico’s.

Nog geen RI&E?

Dan is het hoog tijd om hiermee aan de slag te gaan! Je loopt namelijk het risico om een boete te krijgen voor het niet hebben van een RI&E en Plan van aanpak. Sinds 2019 is namelijk de hoogte van de boetes verhoogd om het belang van de Risico- Inventarisatie en -evaluatie meer onder de aandacht te brengen. Zo kan de boete zelfs oplopen tot duizenden euro’s.

Toetsing

In sommige gevallen is het zelfs verplicht om de RI&E te laten toetsen door een gecertificeerde arbodienst of deskundige. Heb jij maximaal 25 werknemers in dienst én kun je gebruik maken van een erkend branche RI&E-instrument? Dan hoef je de RI&E niet te laten toetsen. Wanneer je geen gebruik kunt maken van een erkend instrument en/of meer als 25 medewerkers in dienst hebt, dan zal je de RI&E moeten laten controleren door een deskundige.

Tot slot

Wij helpen je graag met het opstellen van jouw RI&E om zo de arbeidsrisico’s in kaart te brengen. Heb jij vragen of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Stuur me gerust een berichtje en ik help je graag!

Lees verder

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Duurzaamheid
felix. en duurzaamheid
Lees het hier
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2024 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden