Trainingsstal traint paard van een derde. Hoe zit dat juridisch met aansprakelijkheid?

Trainingsstallen opgelet! Exploiteer jij een trainingsstal en train jij paarden van derden? Dan heb jij vast wel eens nagedacht over aansprakelijkheidsrisico’s. We weten immers allemaal dat paarden levende dieren zijn en ongelukken in een klein hoekje zitten. Wie is bijvoorbeeld aansprakelijk als een paard trapt en iemand daardoor letsel oploopt? De eigenaar van het paard? Of de trainingsstal waar het paard in training staat? felix. legt uit!

Aansprakelijkheid voor schade die het paard veroorzaakt

Allereerst de aansprakelijkheid voor schade die het paard zelf (door een eigen gedraging) veroorzaakt. Denk aan bijten, trappen of op hol slaan. Het is zeker niet weg te denken dat door die gedragingen van het paard schade kan ontstaan aan derde personen en/of aan spullen van derden. Wie is daar dan voor verantwoordelijk? De trainingsstal of de eigenaar van het paard? Juridisch gezien is de hoofdregel dat de eigenaar/bezitter van een dier aansprakelijk is voor gedragingen van het paard die uit de eigen energie en wil van het dier voortvloeien. Dus trapt het paard een deuk in iemands auto? Of veroorzaakt een bijtend of op hol geslagen paard letselschade aan een persoon? Dan is de eigenaar van het paard daarvoor in beginsel aansprakelijk.

Op hoofdregel is een belangrijke uitzondering: verschuiving van aansprakelijkheid van eigenaar/bezitter naar bedrijfsmatig gebruiker

Maar: op die hoofdregel is wel een belangrijke uitzondering. Én die is van belang voor trainers van paarden en trainingsstallen. De aansprakelijkheid van de eigenaar/bezitter van een paard kan juridisch namelijk verschuiven. En wel van de eigenaar naar de zogeheten “bedrijfsmatig gebruiker” van het paard. En een trainingsstal is zo’n bedrijfsmatig gebruiker, want paarden van derden worden vaak tegen betaling getraind en/of beleerd. Grondslag van de aansprakelijkheid van de bedrijfsmatig gebruiker van een dier is namelijk het profijtbeginsel. Iemand die gewin haalt uit het gebruik van een bepaalde zaak (dus bijvoorbeeld een paard), moet op grond van de huidige wetgeving óók het risico dragen voor de schade die daaruit voortvloeit. Daarvoor is niet nodig dat de trainingsstal een verwijt moet worden gemaakt. Risicoaansprakelijkheid voor eigen gedragingen van een paard geldt in feite namelijk “altijd”. Ook al kun je er niets aan doen dat er schade is ontstaan.

Een trainingsstal kwalificeert als bedrijfsmatig gebruiker

Kortom, omdat een trainingsstal geld verdient aan het trainen en/of africhten van paarden, moeten zij óók de risicoaansprakelijkheid dragen voor eigen gedragingen van het paard. Het afsluiten van een passende aansprakelijkheidsverzekering én het maken van contractuele afspraken over aansprakelijkheid in een trainingsovereenkomst is dan ook een must.

Pensionstal ook bedrijfsmatig gebruiker? Dat ligt eraan!

Is een pensionstal dan ook een bedrijfsmatig gebruiker? Dat ligt eraan. Zet de pensionstal of manegehouder (andermans) paarden tegen betaling in tijdens rijlessen? Dan haalt zo’n pensionstal natuurlijk ook gewin uit (andermans) paarden en is deze net als een trainingsstal “bedrijfsmatig gebruiker”. Én dus risicoaansprakelijk voor schade de volgt uit de eigen gedragingen van het paard. Maar, biedt een stalhouder enkel pensionstalling aan? Dus zonder training? En zet de stalhouder andermans paarden ook niet tegen betaling in tijdens rijlessen? Dan is door de rechter bepaald dat zo’n stalhouder (die dus enkel pensionstalling aanbiedt)niet valt aan te merken als een bedrijfsmatig gebruiker.

Zorgplicht trainingsstal

Naast de aansprakelijkheid voor schade die het paard door eigen, onverwachtse gedragingen kan veroorzaken, is er ook nog een andere aansprakelijkheid. Op een trainer en/of trainingsstal rust namelijk een algemene zorgplicht. Dat betekent kort gezegd dat de trainingsstal verplicht is om het paard als een goed huisvader te stallen, te verzorgen en te trainen. Wat is dat dan precies? Daar is geen klip-en-klaar antwoord op te geven, maar wordt per situatie ingevuld aan de hand van de specifieke feiten en omstandigheden van het geval. Daarbij kunnen ook zeker de afspraken in bijvoorbeeld een trainingsovereenkomst een grote rol spelen. Bij de zorgplicht kan bijvoorbeeld aan het volgende gedacht worden:

  • tijdig handelen bij ziektes van het paard en het indien nodig inschakelen van een dierenarts (bijvoorbeeld bij koliek);
  • op een correcte en zorgvuldige wijze trainen van het paard (waarbij bijvoorbeeld rekening gehouden moet worden met de leeftijd en capaciteiten van het paard);
  • zorgen voor een goed onderhouden accommodatie om zo gevaarlijke situaties voor het paard te voorkomen.

Schending zorgplicht

Schendje als trainingsstal je zorgplicht? Dan kun je aansprakelijk zijn voor de schade die daardoor is ontstaan aan het paard, aan de eigenaar en/of aan andere derde personen. Bovendien is het nog niet zo makkelijk om je voor deze schade te verzekeren. Schade aan het paard valt bij een trainingsstal namelijk onder de zogeheten “opzichtdekking” van de aansprakelijkheidsverzekering. En opzichtschade is vaak beperkt verzekerd tot ca. € 10.000,-.

Maak contractuele afspraken maken over aansprakelijkheid!

Uiteraard kan de schade aan dure en talentvolle paarden al snel veel hoger uitvallen. Juist ook daarom is het zo belangrijk om te werken met trainingsovereenkomsten. Dat voorkomt een hoop discussie en gedoe achteraf. En mocht zich onverhoopt toch een schadeveroorzakende gebeurtenis voordoen waar jij als trainingsstal voor aansprakelijk bent? Zorg dan in ieder geval dat je contractueel je aansprakelijkheid tot een bepaald maximum hebt beperkt. Bijvoorbeeld tot het bedrag waarop jouw aansprakelijkheidsverzekering aanspraak geeft. Of, wanneer er geen verzekering is, of de verzekering (onverhoopt) niet uitkeert, tot bijvoorbeeld maximaal driemaal het bedrag dat door de trainingsstal in een kalenderjaar in rekening is gebracht. Rechters zullen bij een geschil een aanwezig contract in de beoordeling betrekken.

Maak jouw eigen trainingsovereenkomst

Uiteraard kun je veel meer afspreken dan alleen regels voor aansprakelijkheid. Wat dacht je van afspraken over betaling en de verschuldigdheid van een waarborgsom? Of richtlijnen voor voer/verzorging, de verdeling van prijzengeld en deelname aan wedstrijden/keuringen? Neem even contact op met onze jurist mr. Lilian Bakker via lilian@felix.nl of 038 - 333 75 74. Zij denkt graag met je mee, zodat jouw juridische positie goed ingekleed is en je risico's zoveel mogelijk hebt afgedekt.

mr. Lilian Bakker - Bedrijfsjurist
mr. Lilian Bakker
Bedrijfsjurist

Kan ik je helpen?

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

* = verplicht
Een ogenblik geduld…

Meer actueel

De spelregels bij een paard met (verborgen) gebreken
Blog

De spelregels bij een paard met (verborgen) gebreken

Het is de nachtmerrie van iedere verkoper of koper: de constatering van een (verborgen) gebrek bij het paard. Maar hoe te handelen als het wel zo is en hoe kun je het voorkomen?

Lees meer »
De rol van de commissionair bij de (ver)koop van paarden
Blog

De rol van de commissionair bij de (ver)koop van paarden

Treed je beroeps- en/of bedrijfsmatig op als commissionair / bemiddelaar bij de (ver)koop van paarden? Zorg dan dat jouw rol voor iedereen glashelder is. Waarom? Lees het hier.

Lees meer »
Paard gekocht of verkocht? Zorg voor een passend koopcontract!
Blog

Paard gekocht of verkocht? Zorg voor een passend koopcontract!

Heb jij alles zwart op wit staan over jullie (ver)koop van je paard of pony? Voorkom dat je later gedoe krijgt. Een koopcontract is een hele goede oplossing.

Lees meer »
Ondernemen zonder juridische hindernissen dankzij onze experts
Gratis tips en advies

Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van de nieuwste regels en wetten, de actueelste tips en de laatste adviezen.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

Goudplevier 123 8271 gb IJsselmuiden +31 (0)38 333 75 74 info@felix.nl
felix tandwiel linkedin instagram facebook