Blog

Trainingsstal traint paard van een derde. Hoe zit dat juridisch met aansprakelijkheid?

donderdag 11 mrt 2021

Trainingsstallen opgelet! Heb jij een trainingsstal en train jij paarden van derden? Dan heb jij vast wel eens nagedacht over aansprakelijkheidsrisico’s. We weten immers allemaal dat paarden levende dieren zijn en ongelukken in een klein hoekje zitten.

Wie is bijvoorbeeld aansprakelijk als een paard trapt en iemand daardoor letsel oploopt? De eigenaar van het paard? Of de trainingsstal waar het paard in training staat? Wij leggen het je graag uit in dit blog.

Aansprakelijkheid voor schade die het paard veroorzaakt

Allereerst de aansprakelijkheid voor schade die het paard zelf, door eigen gedrag, veroorzaakt. Denk aan bijten, trappen of op hol slaan. Het is aannemelijk dat hierdoor schade kan ontstaan aan derde personen en/of aan spullen van derden. Wie is daar dan voor verantwoordelijk? De trainingsstal of de eigenaar van het paard?

Juridisch gezien is de hoofdregel dat de eigenaar/bezitter van een dier aansprakelijk is voor gedragingen van het paard. Dus trapt het paard een deuk in iemands auto? Of veroorzaakt een bijtend of op hol geslagen paard letselschade aan een persoon? Dan is de eigenaar van het paard daarvoor in beginsel aansprakelijk.

Wanneer is de bedrijfsmatig gebruiker aansprakelijk?

Maar: op die hoofdregel is wel een belangrijke uitzondering. Én die is van belang voor trainers van paarden en trainingsstallen. De aansprakelijkheid van de eigenaar/bezitter van een paard kan juridisch namelijk verschuiven naar de zogeheten ‘bedrijfsmatig gebruiker’ van het paard.

En een trainingsstal is zo’n bedrijfsmatig gebruiker, want paarden van derden worden vaak tegen betaling getraind en/of beleerd. Ook al kun je er niets aan doen dat er schade is ontstaan.

Een trainingsstal kwalificeert als bedrijfsmatig gebruiker

Omdat een trainingsstal geld verdient aan het trainen en/of africhten van paarden, moeten zij óók de risicoaansprakelijkheid dragen voor eigen gedragingen van het paard. Het afsluiten van een passende aansprakelijkheidsverzekering én het maken van contractuele afspraken over aansprakelijkheid in een trainingsovereenkomst is dan ook een echte must.

Wil jij als trainingsstal zaken vooraf goed regelen en problemen met aansprakelijkheid voorkomen? Bekijk dan hier onze populaire hippische contracten op maat

Zorgplicht trainingsstal

Naast de aansprakelijkheid voor schade die het paard door eigen, onverwachtse gedragingen kan veroorzaken, is er ook nog een andere aansprakelijkheid. Op een trainer en/of trainingsstal rust namelijk een algemene zorgplicht.

De trainingsstal is verplicht om het paard goed te stallen, te verzorgen en te trainen. 

Bij deze zorgplicht kun je bijvoorbeeld aan het volgende denken:

  • Tijdig handelen bij ziektes van het paard en het indien nodig inschakelen van een dierenarts (bijvoorbeeld bij koliek);
  • Op een correcte en zorgvuldige wijze trainen van het paard (waarbij bijvoorbeeld rekening gehouden moet worden met de leeftijd en capaciteiten van het paard);
  • Zorgen voor een goed onderhouden accommodatie om zo gevaarlijke situaties voor het paard te voorkomen.

Schending zorgplicht

Voldoe je als trainingsstal niet aan je zorgplicht? Dan kun je aansprakelijk zijn voor de schade die daardoor is ontstaan aan het paard, aan de eigenaar en/of aan derde personen. Bovendien is het nog niet zo makkelijk om je voor deze schade te verzekeren. Schade aan het paard valt bij een trainingsstal namelijk onder de zogeheten ‘opzichtdekking’ van de aansprakelijkheidsverzekering. En opzichtschade is vaak beperkt verzekerd tot ca. € 10.000,-.

Maak contractuele afspraken maken over aansprakelijkheid!

Uiteraard kan de schade aan dure en talentvolle paarden al snel veel hoger uitvallen. Juist ook daarom is het zo belangrijk om te werken met trainingsovereenkomsten op maat. Dat voorkomt een hoop discussie en gedoe achteraf.

Mocht zich onverhoopt toch schade ontstaan waar jij als trainingsstal voor aansprakelijk bent? Zorg dan in ieder geval dat je contractueel je aansprakelijkheid tot een bepaald maximum hebt beperkt.

Bijvoorbeeld tot het bedrag waarop jouw aansprakelijkheidsverzekering aanspraak geeft. Of, wanneer er geen verzekering is, of wanneer de verzekering (onverhoopt) niet uitkeert, tot maximaal driemaal het bedrag dat door de trainingsstal in een kalenderjaar in rekening is gebracht.

Rechters zullen bij een geschil een aanwezig contract in de beoordeling betrekken.

Heb jij een andere vraag over aansprakelijkheid? 

Stuur gerust even een mailtje naar ons kantoor info@felix.nl.

Ben jij hippisch ondernemer en wil jij gratis financiële en juridische tips ontvangen? Meld je dan aan voor onze hippische nieuwsbrief.

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Duurzaamheid
felix. en duurzaamheid
Lees het hier
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2024 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden