Praktijkvoorbeeld: het gemak van HT

woensdag 20 mrt 2024

Horizontaal Toezicht Convenant; een heel handige overeenkomst met de Belastingdienst dat wij als kantoor hebben, waar jij als ondernemer alleen maar gemak van hebt. Je betaalt niet extra maar geniet wel volop van de voordelen. Maar wat dan precies? Daarom geven wij jou graag een praktijkvoorbeeld: een waargebeurd verhaal. We noemen uiteraard geen namen, maar om het wel leesbaar te houden, hebben we een fictieve naam: Jan.


Praktijkvoorbeeld van Horizontaal Toezicht


Jan is in loondienst en werkt deels op ZZP-basis voor een vaste organisatie. Bij deze organisatie kunnen mensen bepaalde producten en diensten kopen. Als Jan op locatie is bij de klant voor een opdracht, vraagt de klant weleens of hij wat extra wil doen. Volgens ‘betrouwbare bronnen’ van de Belastingdienst doet Jan dit, maar zonder een factuur te sturen, oftewel: zwart werken.

De Belastingdienst was voornemens een boekenonderzoek te starten, waardoor zij contact met ons opnamen. De Belastingdienst mag namelijk niet zomaar contact leggen met een klant, maar benaderd eerst het accountantskantoor die bij het HT is aangesloten. In het geval van Jan: wij.

Nadat contact met de Belastingdienst heeft plaatsgevonden, hebben onze specialisten intern beoordeeld of sprake kon zijn van zwart werken. Hoe? Door een cijferanalyse en een gesprek met de klant. Uit dit gesprek én de cijferanalyse kwam niets vreemds naar boven. Het belastbare inkomen wisselde weliswaar af en toe, maar niet dusdanig dat sprake kon zijn van zwart werken. Bovendien kon Jan bij elke schommeling in het inkomen een goede, onderbouwde verklaring geven. Ook werkte Jan een bovengemiddeld aantal uren (loondienst en ZZP) dus is het logischerwijs niet te verwachten dat hij nog meer uur werkt en dit doet zonder belasting te betalen.

Wij hebben samen met Jan onderbouwd dat geen sprake is van zwart werken en dat Jan alleen diensten verricht, waarvoor hij ook een factuur stuurt. Door het toelichten en onderbouwen dat geen sprake is van zwart werken, heeft de Belastingdienst verder geen actie ondernomen.


Wat heeft het HT in dit voorbeeld betekent?


Met het Horizontaal Toezicht heb je als ondernemer veel voordelen. Welke voordelen van het HT genoot Jan tijdens deze kwestie?

  1. De Belastingdienst nam eerst contact op met ons. Zo kreeg Jan niet eerst allemaal blauwe enveloppen op de mat met een brief waarvan je natuurlijk schrikt én waarop je moet reageren.
  2. Door onze kennis en inzicht in de administratie, konden we nagaan of Jan (zoals verwacht) correct en eerlijk handelde. Dit konden we toen overhandigen aan de Belastingdienst.
  3. Door de korte lijnen die wij hebben met de Belastingdienst, konden we goed overleggen en een oplossing zoeken voor het verwijt wat onterecht werd gemaakt.

 
Als klant bij ons kantoor met Horizontaal Toezicht wordt jij ontzorgd: geen direct contact met de Belastingdienst, geen onverwachte controles en zelf reacties moeten geven.

Meer weten over het Horizontaal Toezicht? Lees dan hier verder

Ook genieten van deze voordelen en klant worden?

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Duurzaamheid
felix. en duurzaamheid
Lees het hier
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2024 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden