Opzeggen van de overeenkomst met een pensionklant. Hoe doe je dat juridisch goed?

Exploiteer jij een pensionstal? Dan heb je vast wel eens te maken gehad met vertrekkende pensionklanten. Of misschien wil jij zelf een vervelende of niet betalende pensionklant wel graag de deur wijzen. Hoe zit dat juridisch? Moeten partijen een opzegtermijn in acht nemen? Of kan een pensionklant bijvoorbeeld ook per direct gevraagd worden te vertrekken? felix. adviseert

Pensionstalling is juridisch huur

Het in stalling zetten van een paard bij een pensionstal kwalificeert juridisch als “huur”. De pensionklant huurt immers een stal voor het paard. Er zijn verschillende vormen van huur. Denk aan de huur van een woonhuis of de huur van een kantoorpand. En elke huurvorm heeft weer zijn eigen regels. Zo is de huurder van woonruimte bijvoorbeeld meer beschermd dan de huurder van bedrijfsruimte. Hoe zit dat dan met stalhuur? Het huren van een stal is volgens de wet huur van een zogenaamde “onroerende zaak, die geen woning is, en ook geen bedrijfsruimte”. Die constatering is belangrijk, want de wet geeft vervolgens regels voor de opzegtermijn van stalhuur.

Pensionstallingsovereenkomst voor onbepaalde tijd?

Is er sprake van een pensionstallingsovereenkomst voor onbepaalde tijd? Dan dient er volgens de wet als hoofdregel een opzegtermijn van ten minste één maand in acht te worden genomen. Zeker als je geen afspraken op papier hebt gemaakt, zit je juridisch vast aan deze minimale opzegtermijn. Tenzij je uiteraard in wederzijds goedvinden tot een andere oplossing (kortere opzegtermijn) komt. Die minimale opzegtermijn van één maand geldt overigens voor beide partijen: zowel voor de pensionstal die een klant graag ziet vertrekken, maar dus ook voor de pensionklant die zélf wil vertrekken.

In de paardenwereld is er bij pensionstalling vaak sprake van een overeenkomst voor “onbepaalde tijd”. Dat betekent simpel gezegd dat er geen einddatum is afgesproken. En dat is ook logisch, want een paard wordt vaak gestald bij een pensionstal met het idee dat het paard daar ook wel een tijd blijft staan. Het van “stal naar stal hoppen” is immers niet bepaald wenselijk voor het welzijn van een paard.

Pensionstallingsovereenkomst voor bepaalde tijd?

Is er toch sprake van een pensionstallingsovereenkomst voor bepaalde tijd? Omdat er bijvoorbeeld met de pensionklant een stalhuur is afgesproken voor de duur van een halfjaar of jaar? Dan geldt als hoofdregel dat tussentijds opzeggen van de pensionstallingsovereenkomst niet mogelijk is. Zeker niet als je daarover geen afspraken hebt gemaakt. Wil je er zeker van zijn dat je toch tussentijds kunt opzeggen? Zorg dan dat je dit met de pensionklant afspreekt in een pensionstallingsovereenkomst. De wettelijke regels over de opzegtermijn bij stalhuur zijn namelijk van zogeheten “regelend recht”.

Wettelijke regels bij stalhuur zijn van regelend recht: wat betekent dat?

Dat de wettelijke regels over de opzegtermijn bij stalhuur van regelend recht zijn, betekent dat je in een contract ook wat anders kunt afspreken. Wil jij bijvoorbeeld bij een contract voor onbepaalde tijd afspreken dat er een opzegtermijn van 2 weken geldt in plaats van een maand? Dan is dat toegestaan. Of wil je bij een contract voor bepaalde tijd inderdaad een tussentijdse opzegmogelijkheid opnemen? Ook dat kan. Overigens is een maand opzegtermijn in de paardenwereld wel gebruikelijk. Bovendien heeft dat voor beide partijen voordelen:

  • de pensionstal kan over de opzegtermijn nog de kosten aan stalhuur (en voer/verzorging) in rekening brengen bij de pensionklant én in de tussentijd op zoek gaan naar een nieuwe huurder;
  • de pensionklant heeft een maand de tijd om een nieuwe stalling te zoeken voor zijn of haar paard(en);

Per direct opzeggen?

Omdat de bepalingen van regelend recht zijn, kun je ook nog een verdere eigen invulling geven aan de opzegtermijn. Zo kun je bijvoorbeeld ook afspreken dat een opzegging per direct bijvoorbeeld mogelijk is als het paard onverhoopt overlijdt. Of als het paard een besmettelijke ziekte heeft en isolatie van het paard nodig is. Of als een pensionklant herhaaldelijk zijn afspraken niet nakomt.

Maak jouw eigen pensionstallingsovereenkomst

Voorkom onduidelijkheden richting jouw pensionklanten over de opzegtermijn die geldt bij vertrek. Zo zijn de afspraken over en weer vooraf helder en vermijd je bijvoorbeeld discussies over welke maanden de pensionklant nog stalhuur moet betalen. Zorg daarom dat je met jouw pensionklanten een pensionstallingsovereenkomst sluit. En in zo’n pensionstallingsovereenkomst kun je natuurlijk niet alleen afspraken maken over de opzegtermijn. Wat dacht je van betaling en de verschuldigdheid van een waarborgsom? Of richtlijnen voor voer/verzorging, het gebruik van de accommodatie en afspraken over aansprakelijkheid? Neem dan zeker even contact op met onze jurist mr. Lilian Bakker via lilian@felix.nl of 038 - 333 75 74. Zij denkt graag met je mee, zodat jouw juridische positie goed ingekleed is en je risico's zoveel mogelijk hebt afgedekt.

mr. Lilian Bakker - Bedrijfsjurist
mr. Lilian Bakker
Bedrijfsjurist

Kan ik je helpen?

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

* = verplicht
Een ogenblik geduld…

Meer actueel

De spelregels bij een paard met (verborgen) gebreken
Blog

De spelregels bij een paard met (verborgen) gebreken

Het is de nachtmerrie van iedere verkoper of koper: de constatering van een (verborgen) gebrek bij het paard. Maar hoe te handelen als het wel zo is en hoe kun je het voorkomen?

Lees meer »
De rol van de commissionair bij de (ver)koop van paarden
Blog

De rol van de commissionair bij de (ver)koop van paarden

Treed je beroeps- en/of bedrijfsmatig op als commissionair / bemiddelaar bij de (ver)koop van paarden? Zorg dan dat jouw rol voor iedereen glashelder is. Waarom? Lees het hier.

Lees meer »
Paard gekocht of verkocht? Zorg voor een passend koopcontract!
Blog

Paard gekocht of verkocht? Zorg voor een passend koopcontract!

Heb jij alles zwart op wit staan over jullie (ver)koop van je paard of pony? Voorkom dat je later gedoe krijgt. Een koopcontract is een hele goede oplossing.

Lees meer »
Ondernemen zonder juridische hindernissen dankzij onze experts
Gratis tips en advies

Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van de nieuwste regels en wetten, de actueelste tips en de laatste adviezen.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

Goudplevier 123 8271 gb IJsselmuiden +31 (0)38 333 75 74 info@felix.nl
felix tandwiel linkedin instagram facebook