Blog

Stalhouder schakelt dierenarts in bij een spoedgeval. Wie betaalt de rekening?

dinsdag 02 feb 2021

Ben jij stalhouder of heb je een pensionstal? Dan komt de volgende situatie jou vast bekend voor. Je ziet dat het paard van een pensionklant ernstige koliekachtige verschijnselen vertoont. Je probeert de eigenaar te bereiken, maar die neemt niet op. Zonder twijfel onderneem je vervolgens actie en je belt met spoed een dierenarts. En gelukkig met succes: het paard knapt op!

Maar… vervolgens weigert de pensionklant om de dierenartsrekening te betalen. Want, het viel vast allemaal wel mee met die koliekverschijnselen. En uiteindelijk kun jij als stalhouder dus de dierenartsrekening van andermans paard betalen. Daar sta je dan met je goede gedrag! Herkenbaar? Wij geven jou tips én advies om dit soort discussies te voorkomen.

Heb jij een trainingsstal? Lees dan hier verder.

Wie betaalt de dierenartsrekening?

Normaal gesproken bindt een “rechtshandeling” alleen de partijen die betrokken zijn. Sluiten persoon X en Y samen een overeenkomst? Bijvoorbeeld om een paard met koliekklachten te behandelen? Dan geldt die overeenkomst als hoofdregel alleen tussen persoon X en Y, en dus niet ook voor bijvoorbeeld persoon Z. Dus: schakel jij als stalhouder een dierenarts in voor een noodgeval bij andermans paard? Dan geldt als hoofdregel dat er inderdaad alleen een overeenkomst tot stand is gekomen tussen jou als stalhouder en de dierenarts. Ook als het om andermans paard gaat.

De dierenarts kan jou als stalhouder dus inderdaad terecht aanspreken op betaling van de dierenartsrekening. Maar: een hoofdregel is niet voor niets een hoofdregel. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen op de hoofdregel. En over die uitzondering vertellen wij je graag meer.

Zaakwaarneming

Zo’n uitzondering is namelijk het juridische begrip “zaakwaarneming”. Zaakwaarneming houdt kort gezegd in dat iemand ongevraagd de belangen van iemand anders behartigt. En vloeien daar kosten uit voort? Dan dient die ander deze kosten aan de “zaakwaarnemer” te vergoeden. Dus: schakel jij als stalhouder met spoed een dierenarts of hoefsmid in voor een noodgeval bij andermans paard? Dan doe je dat in principe natuurlijk ongevraagd.

Bij spoed is er immers vaak geen tijd om met de eigenaar te overleggen. Laat staan dat je de eigenaar überhaupt zo snel kunt bereiken. De dierenartsrekening die je vervolgens gepresenteerd krijgt zijn dan kosten die je vanuit de “zaakwaarneming” bij de eigenaar van het paard in rekening kunt én mag brengen.

Maak jouw eigen pensionstallingsovereenkomst

Kortom, juridisch zijn er dus wel degelijk mogelijkheden om de kosten van de dierenarts of hoefsmid bij de eigenaar van het paard te claimen. Maar: voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Zorg daarom dat je hierover vooraf duidelijke afspraken maakt met jouw pensionklanten in een pensionstallingsovereenkomst. Bijvoorbeeld dat jij als stalhouder inderdaad zonder voorkennis van de pensionklant een dierenarts en/of hoefsmid mag inschakelen én de kosten daarvan voor rekening van de eigenaar van het paard komen.

En uiteraard kun je in een pensionstallingsovereenkomst veel meer afspreken. Wat dacht je van afspraken over betaling en de verschuldigdheid van een waarborgsom? Of richtlijnen voor voer/verzorging, het gebruik van de accommodatie en aansprakelijkheid? Een passende pensionstallingsovereenkomst maken we samen makkelijk! Wil jij je risico’s dekken? Neem dan contact met ons op info@felix.nl om kennis te maken.

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Duurzaamheid
felix. en duurzaamheid
Lees het hier
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2024 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden