Blog

Wetsvoorstel Excessief Lenen: wat is het en wat zijn de gevolgen?

woensdag 14 sep 2022

Op 13 september 2022 heeft de Tweede Kamer een wetsvoorstel aangenomen: excessief lenen bij de eigen vennootschap. Een wetsvoorstel dat invloed heeft op personen die aandelen hebben in een BV en een lening hebben bij hun BV. 

Het wetsvoorstel moet nog door de Eerste Kamer, maar de verwachting is dat het voorstel geen probleem is. Daarom tijd om eens te kijken wat het wetsvoorstel inhoudt en wat dit gaat betekenen voor een aantal ondernemers. 

Wat houdt het voorstel Excessief Lenen in? 

Als aanmerkelijkbelanghouder (DGA, partner of aandeelhouder) kun je geld lenen van de BV. Denk bijvoorbeeld voor een huis of privé-investering. Het voordeel van een lening is dat je nu niet direct of geen belasting hoeft te betalen dan wanneer je het nu als salaris of dividend zou uitkeren.  

Dit wil de belastingdienst verminderen en daarom hebben ze het voorstel om over het bedrag boven de € 700.000, een zogeheten ‘fictief regulier voordeel als inkomen uit aanmerkelijk belang’ te rekenen. In de praktijk betekent dit dat je belasting moet betalen over het bedrag boven de € 700.000. 

Voorbeeld uit de praktijk 

Stel je hebt als ondernemer €1.000.000,- geleend voor de aanschaf van een pand. € 1.000.000 – € 700.000 = € 300.000. Over de drie ton moet je dan belasting gaan betalen met de nieuwe wet. Dit is natuurlijk goed om te weten als lener zodat je hierop kunt inspelen.  

Wat kun je doen? 

Omdat de kans groot is dat het wetsvoorstel wordt goedgekeurd, kun je alvast een aantal zaken regelen. Door het heft in eigen hand te nemen, kun je bijsturen en op de hoogte van de belasting nog invloed uitoefenen. Daarnaast zijn er ook uitzonderingen voor deze regeling.  

Wil jij meer weten over wat voor invloed dit wetsvoorstel heeft voor jou? En wil je niet straks teveel belasting betalen?  

Neem dan eens contact op met ons. We helpen je graag verder en kijken in jouw situatie wat je het beste kan doen. 

Wil jij nou altijd op de hoogte zijn van deze besparende tips? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Lees verder

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Duurzaamheid
felix. en duurzaamheid
Lees het hier
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2024 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden