Vakbondscontributie fiscaalvriendelijk verlonen: win-win situatie voor werkgever én werknemer!

woensdag 13 okt 2021

Het is alweer oktober en rond deze tijd van het jaar verlenen de vakbonden in Nederland de jaaropgaaf aan hun leden met daarop het vermelde bedrag aan vakbondscontributie. Maar weet jij dat je de contributie ook met een win-winsituatie kan betalen?

Voordeel voor de werknemer

Deze vakbondscontributie kan op een fiscaal vriendelijke manier verrekend worden met het salaris van de medewerker: het bedrag wordt in mindering gebracht op het bruto salaris en mag vervolgens netto worden uitgekeerd. Het levert dus een belastingvoordeel op voor de werknemer, het belastbare loon door deze constructie lager wordt.

Voordeel voor de werkgever

Maar wist je dat dit jou als werkgever ook voordeel op kan leveren? Doordat het fiscale loon – en daarmee het loon voor de werknemersverzekeringen (werkgeverslast) – lager wordt, betaal je als werkgever dus geen premies werknemersverzekeringen over de bruto inhouding. Gemiddeld levert het je daarom ook als werkgever zo’n 15 tot 20 procent van het bedrag aan belastingvoordeel op. Een win-win situatie dus voor zowel werkgever als werknemer! Let er hierbij wel op dat je vrije ruimte in de werkkostenregeling toereikend is, aangezien de netto uitkering van de vakbondscontributie toegerekend dient te worden aan de vrije ruimte van de werkkostenregeling.

Jij als individueel

Meer weten over het fiscaal vriendelijk verrekenen van de vakbondscontributie of advies over het optimaal benutten van de vrije ruimte van de werkkostenregeling? Ik help je graag!

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Duurzaamheid
felix. en duurzaamheid
Lees het hier
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2024 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden