Blog

Paard staat in training bij een trainingsstal. Voor wie is het gewonnen prijzengeld?

dinsdag 23 feb 2021

Heb jij een trainingsstal? En train jij dus andermans paarden en breng je deze ook uit op wedstrijden? Dan heb je vast wel eens discussies meegemaakt over de verdeling van prijzengeld en het inschrijfgeld dat betaald moet worden om deel te kunnen nemen aan een wedstrijd.

Want, wie betaalt de kosten? De trainingsstal of de eigenaar van het paard? En voor wie is gewonnen prijzengeld? Wij leggen het je graag uit in dit blog.

Maak vooraf afspraken over de verdeling van kosten en prijzengeld

Als trainingsstal breng jij met succes verschillende paarden van derden uit op wedstrijden. Regelmatig rij je met de paarden bij de prijzen. En dat heeft een mooi zakcentje aan prijzengeld tot gevolg.

Maar, vervolgens eist de eigenaar van het paard het prijzengeld op. Want het is toch zijn paard? En de kosten van inschrijving aan de wedstrijd? De eigenaar van het paard laat weten die niet te gaan betalen, want jij hebt zelf besloten om deel te nemen aan een wedstrijd. Uiteraard wil je dit soort situaties en bijbehorende discussies voorkomen.

Zorg daarom dat je bij het in training nemen van andermans paarden vooraf heldere afspraken maakt over wie de kosten van bijvoorbeeld inschrijfgeld draagt. En hoe eventueel gewonnen prijzengeld wordt verdeeld. Graag zetten wij een aantal mogelijkheden voor jou als trainer op een rij.

Tips voor afspraken over kosten van en deelname aan wedstrijden, keuringen en/of andere evenementen

Spreek sowieso af dat de deelname aan wedstrijden, keuringen en/of andere evenementen in overleg met de klant/eigenaar van het paard zal worden vastgesteld.

Zo voorkom je de discussie dat de eigenaar van het paard geen toestemming zou hebben gegeven voor deelname aan een bepaalde wedstrijd of evenement. De kosten van wedstrijden, keuringen en/of andere evenementen (denk aan inschrijfgeld) kun je vervolgens geheel aan de klant/eigenaar van het paard doorberekenen, of bijvoorbeeld onderling verdelen.

Tips voor afspraken over verworven prijzengeld

Ook voor gewonnen prijzengeld heb je meerdere mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan de volgende opties:

  1. Prijzengeld komt altijd geheel ten goede aan de trainingsstal;
  2. Prijzengeld wordt verdeeld tussen de klant/eigenaar van het paard en de trainingsstal (bijvoorbeeld 50/50 of via een andere verdeling);
  3. Prijzengeld komt tot een bepaald bedrag altijd geheel aan de trainingsstal toe (bijvoorbeeld tot € 1.000,-), en het meerdere komt toe aan de klant/eigenaar van het paard;
  4. Prijzengeld komt tot een bepaald bedrag altijd aan de stal toe (bijvoorbeeld tot € 1.000,-), en het meerdere wordt verdeeld tussen de klant/eigenaar van het paard en de trainingsstal (bijvoorbeeld via een 50/50 verdeling).

In de hippische praktijk komen wij alle 4 opties tegen.

Wil jij als trainingsstal zaken vooraf goed regelen en discussie achteraf voorkomen? Bekijk dan hier onze populaire hippische contracten op maat

Maak jouw eigen trainingsovereenkomst

Zorg in ieder geval dat je vooraf de afspraken goed vastlegt. Zo voorkom je vervelende discussies en kun jij je lekker bezig houden met het trainen en uitbrengen van paarden. Afspraken over prijzengeld en inschrijfgeld regel je zelf gemakkelijk in een trainingsovereenkomst op maat.

En dat is uiteraard niet het enige. Wat dacht je van afspraken over aansprakelijkheid, betaling, africhtingsniveau en richtlijnen voor het voer en de verzorging van het paard?

Heb jij als trainingsstal een andere vraag? 

Stuur gerust even een mailtje naar ons info@felix.nl.

Ben jij hippisch ondernemer en wil jij gratis financiële en juridische tips ontvangen? Meld je dan aan voor onze hippische nieuwsbrief.

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Duurzaamheid
felix. en duurzaamheid
Lees het hier
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2024 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden