Mag een zieke werknemer op vakantie?

woensdag 14 jul 2021

Het is bijna zomervakantie! Dan geniet jouw personeel waarschijnlijk van hun welverdiende rust. Maar hoe zit dit eigenlijk met een werknemer die ziek is? Mag een zieke medewerker “gewoon” op vakantie? En hoe zit met het opbouw van vakantiedagen tijdens ziekte? Onze P&O adviseur Wilbert Prins vertelt je er alles over.

Opbouw vakantiedagen tijdens ziekte

Een zieke werknemer bouwt ook tijdens zijn of haar ziekteperiode vakantiedagen op voor tenminste het wettelijk minimum aantal vakantiedagen. Dat is in ieder geval minimaal 4 keer het aantal contracturen per week van de werknemer. Via een CAO of bedrijfsreglement kan hier overigens in het voordeel van de werknemer van worden afgeweken.

Ook een zieke werknemer mag op vakantie

Ook een zieke werknemer heeft in principe “gewoon” recht om op vakantie gaan. Wil een werknemer tijdens zijn ziekteperiode inderdaad op vakantie? Dan zal de werknemer dit vooraf wel moeten afstemmen met de werkgever. Het is daarbij van belang dat de vakantie de re-integratie van de werknemer niet zal belemmeren. Heb je als werkgever daarbij je twijfels? Leg het ‘vakantie voorstel’ van de werknemer dan voor aan de bedrijfsarts. De duur van de vakantie wordt in mindering gebracht op het opgebouwde vakantiesaldo van de werknemer.

Re-integratieverplichtingen tijdens vakantie

Hoe zit het dan met re-integratieverplichtingen tijdens de vakantie van een zieke werknemer? Gedurende de vakantieperiode is de werknemer (tijdelijk) vrijgesteld van zijn re-integratie verplichtingen.

Loondoorbetaling bij zieke werknemer op vakantie

Heeft een zieke werknemer vakantie opgenomen? Dan gelden er bijzondere regels voor de loondoorbetaling. Zo heeft de werknemer gedurende zijn vakantie recht op 100% loondoorbetaling, in plaats van tenminste het minimum van 70% van het laatstverdiende loon waar de werknemer gedurende zijn “normale” ziekteperiode recht op heeft.

Tot slot

Heb je vragen met betrekking tot het re-integratieproces van een zieke werknemer? Of ben je benieuwd wat je rechten en plichten zijn gedurende het re-integratieproces? Neem dan gerust contact op met onze P&O adviseur Wilbert Prins. Je bereikt hem via 038-2009016 of lonen@felix.nl.

Lees verder

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Duurzaamheid
felix. en duurzaamheid
Lees het hier
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2024 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden