Juridische tips & tricks bij proeftijd van een werknemer: wat mag wel en niet?

vrijdag 02 okt 2020

Het in dienst nemen van een nieuwe werknemer is altijd even spannend… Want, past de werknemer écht goed binnen jouw bedrijf? Is de werknemer inderdaad geschikt voor zijn of haar functie? En heeft de werknemer het zelf ook naar zijn zin? Terechte vragen waar je uiteraard pas het antwoord op weet als de werknemer daadwerkelijk werkzaam is voor jouw bedrijf. Het opnemen van een proeftijdbeding in het arbeidscontract is daarom voor zowel werkgever als werknemer een mooie manier om af te tasten of ze écht goed bij elkaar passen. Maar… hoe zit dat eigenlijk juridisch? Wat mag wel en wat mag juist niet? Wij geven jou graag een aantal praktische tips & tricks!

Juridische tips & tricks

Voor een geldige proeftijd gelden een aantal regels & voorwaarden. Puntsgewijs de belangrijkste aandachtspunten op een rij:

Schriftelijk

Een proeftijdbeding moet altijd schriftelijk worden afgesproken! Een mondeling afgesproken proeftijd heeft juridisch dus geen waarde. Zorg daarom dat je het proeftijdbeding correct formuleert in de arbeidsovereenkomst.

Maximale duur?

 • De duur van de proeftijd is aan een maximum gebonden:
  • ga je een tijdelijk contract aan van 6 maanden of korter? Dan mag je geen proeftijd afspreken. Tip: kies dan voor een tijdelijk contract van 6 maanden + 1 dag (formuleer dat wel goed!), of bijvoorbeeld voor 7 maanden;
  • de proeftijd mag maximaal 1 maand duren bij een contract voor meer dan 6 maanden, maar korter dan 2 jaar;
  • de proeftijd kan maximaal 2 maanden duren bij een tijdelijk arbeidscontract voor 2 jaar of langer, óf bij een vast dienstverband;
  • is er een CAO van toepassing? Check deze dan altijd eerst. In de CAO kunnen nog andere regels staan over de proeftijd;
  • spreek je een te lange proeftijd af? Dan is deze zelfs nietig! Dat betekent dat er dus geheel geen proeftijd geldt.

Proeftijd in een opvolgend arbeidscontract?

Kun je een proeftijd opnemen in een opvolgend arbeidscontract? Bijvoorbeeld in het tweede contract voor bepaalde tijd? Nee, in principe niet. Partijen kennen elkaar immers al en weten als het goed is wat ze over en weer van elkaar mogen en kunnen verwachten. Het zou eventueel wél kunnen als de werknemer bijvoorbeeld een hele andere functie krijgt (met duidelijk andere taken, verantwoordelijkheden en competenties).

Proeftijd is voor beide partijen gelijk

De proeftijd is voor beide partijen altijd gelijk. Je kunt dus niet afspreken dat de werknemer 1 maand lang proeftijd heeft en de werkgever 2 maand.

Proeftijdontslag

Bevalt de werknemer onverhoopt toch niet? Of is er sprake van een mismatch? Door middel van proeftijdontslag kunnen beide partijen per direct de arbeidsovereenkomst opzeggen. Het opgeven van een reden is daarvoor niet nodig. In principe kan een werknemer tijdens de proeftijd dus “zomaar” ontslagen worden. Uiteraard zitten daar wel grenzen aan: bijvoorbeeld als er discriminatie aan het ontslag ten grondslag ligt.

Tot slot

Meer weten over proeftijd of hulp nodig bij het geven van proeftijdontslag? Neem gerust contact met ons op via 038 – 333 75 74 of info@felix.nl. Wij denken graag met je mee!

Lees verder

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Duurzaamheid
felix. en duurzaamheid
Lees het hier
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2024 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden