Jos Felix: ‘Fitte en vitale medewerkers zorgen voor blije klanten’

maandag 07 sep 2020

Fitte en vitale medewerkers zorgen voor bakken met energie en inspiratie op de werkvloer. Het rendement krijgt daardoor een flinke boost, evenals de uitstraling van jouw bedrijf naar buiten toe. Bij Felix besteden we daarom veel aandacht aan dit thema. We sporten samen met een personal coach, bieden onbeperkt fruit aan en verzorgen gezonde lunches. Jos Felix verduidelijkt in deze blog zijn visie op dit onderwerp. Daarmee hopen we ook jou als ondernemer te inspireren!

Eerlijk is eerlijk: het was voor de meeste medewerkers even wennen toen Jos zijn sportieve en gezonde ideeën uit de doeken deed. “Ze vonden het spannend”, herinnert hij zich nog goed. “Er werd ook wat lacherig over gedaan; met elkaar sporten en dingen eten die ze daarvoor niet aten. Maar die instelling sloeg snel om. Mensen raakten enthousiast en stimuleerden daar weer hun collega’s mee.”

Personal coach

Inmiddels sport een enthousiaste groep van zes medewerkers iedere woensdag samen bij Dirk van den Berg in IJsselmuiden. De personal trainer komt daarnaast iedere maand bij Felix langs voor een weegmoment. “Want meten is weten”, verduidelijkt Jos. “Het is een stok achter de deur. Als je resultaten ziet, stimuleert dat om verder door te gaan. Collega’s die niet mee sporten, raken vaak wél geïnspireerd om bijvoorbeeld thuis of in de pauzes vaker te wandelen. Dat is natuurlijk ook prima, iedereen mag dat op zijn eigen manier doen.”

Die sportieve bedrijfscultuur heeft duidelijk effect, ziet Jos. “Medewerkers voelen zich fitter en energieker. Er is amper ziekteverzuim. Ik merk ook dat lastige zaken eerder opgepakt en afgemaakt worden. Daarvoor bleven die misschien wat langer liggen. De instelling is nu: de beuk erin, we gaan het fixen. Daarna is iedereen ook blij dat het gedaan is, dat geeft een kick.”

Jos vergelijkt het mijn zijn eigen wekelijkse sportmomenten. “Ik moet mezelf soms echt die kant op slepen, dan heb ik totaal geen puf”, vertelt hij met een brede glimlach. “Maar na een uurtje sporten en lekker douchen, voel ik me weer helemaal het mannetje.”

Blije klanten

Dat energieke en blije gevoel bij medewerkers heeft ook een positieve weerslag op klanten. “Daar ben ik van overtuigd”, zegt Jos. “Super blije en tevreden medewerkers, die net dat stapje extra zetten, zorgen voor super blije en tevreden klanten. Dat leidt vervolgens weer tot een goed bedrijfsrendement. Daardoor kunnen we onze medewerkers weer extra belonen. Het is een spiraal naar boven.”

Gezonde voeding op de werkvloer

Gezonde voeding speelt een evenzo grote rol bij het streven naar fitte en vitale medewerkers. Bij Felix staat daarom meteen bij de ingang al een bak fruit, vrij voor iedereen om wat uit te pakken. Daarnaast bestaan de traktaties tegenwoordig niet meer uit gebak, maar bijvoorbeeld uit smoothies of zelfgemaakte bananencake. Ook is er iedere dag een gezamenlijke, gezonde lunch.

“Onze collega Sandra Pelleboer verzorgt deze”, legt Jos uit. “Ze vertroetelt ons. Onze personal trainer begeleidt ons bij het kiezen van de juiste ingrediënten. Op het menu staan bijvoorbeeld volkorenbrood, beschuit, yoghurt met fruit en speciale smeersels zoals humus. Verder ook augurkjes, sla, filet americain, rookvlees en pesto. Nou, dan heb je een lekkere lunch hoor!”

Beter rendement

Felix hoopt dat ook andere ondernemers aan de slag gaan met het thema ‘fitte en vitale medewerkers’. “Mijn doel is dat ondernemers een beter rendement halen: minimaal bovengemiddeld in hun branche. Het is niet heel moeilijk om de voorwaarden voor fitte en vitale medewerkers te scheppen, je moet het alleen wél doen. Zo hebben wij een vaste afspraak met de groenteboer dat hij iedere maandag een lading fruit brengt. De personal coach komt iedere maand langs voor het weegmoment. Als je de basis hebt staan, loopt het vanzelf. Belangrijk is ook dat je zelf als werkgever meedoet. Je moet het goede voorbeeld geven.”

Natuurlijk vergt de realisatie van al deze zaken een investering. “Maar wat kost ziekteverzuim?”, stelt Jos de retorische vraag. “Dat dring je terug met fitte en vitale medewerkers. Het enthousiasme en de energie die vrijkomen zijn misschien moeilijk in geld uit te drukken. Maar ik weet zeker dat het meer opbrengt dan dat het kost.”

Tot slot

Wil je meer tips van Jos op het gebied van fitte en vitale medewerkers voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op. Wij komen graag in contact!

Drs. Jos Felix RA/AA
Directeur en bedrijfsadviseur
Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Duurzaamheid
felix. en duurzaamheid
Lees het hier
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2024 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden