Blog

Hoe een pro-forma berekening zorgt voor duidelijkheid bij het aannemen van een medewerker

dinsdag 08 nov 2022

Bij het aannemen van een medewerker komt vaak nogal wat kijken. Vragen als ‘Wat voor medewerker ga ik aannemen?’, ‘Wat gaat deze medewerker mij kosten?’ en ‘Wat is een reëel salaris?’ zijn vragen die bij het aannemen van elke medewerker relevant zijn. En daarnaast wil de nieuwe medewerker ook graag weten wat hij nu echt op zijn bankrekening krijgt einde van de maand. Door een pro-forma loonstrook – ook wel proef-loonstrook-  weet jij als ondernemer precies wat de nieuwe medewerker jou gaat kosten en weet je medewerker hoeveel hij gaat verdienen.

Wat is een pro-forma salarisberekening?

Een pro-forma salarisberekening is een concept salarisstrook die gebaseerd is op arbeidsvoorwaardelijke uitgangspunten die jij als werkgever voor ogen hebt. Daarnaast kun je je werknemer met de berekening inzicht verschaffen in de bruto/netto berekening van de salarisstrook.

Elke medewerker individueel

Auto van de zaak, pensioeninhouding… Allemaal arbeidsvoorwaarden die je per medewerker afspreekt. En ze hebben invloed op jouw werkgeverslasten en het netto salaris van je medewerker. Goed om dit dus te bekijken voor het aannemen van elke medewerker. Want door een kleine aanpassing, kan het kostenplaatje er heel anders uit zien.

Praktijkvoorbeelden: toch iets duurder dan verwacht…

Hoewel wij altijd bruto loonafspraken adviseren komt het soms voor dat werkgevers een netto loonafspraak hebben gemaakt met hun medewerker. Als de medewerker vervolgens aangeeft dat hij geen loonheffingskorting wil toepassen op zijn salaris, dan is er veel meer bruto salaris nodig om hetzelfde afgesproken netto salaris over te houden. Dit zorgt voor een forse verhoging van de werkgeverslasten! Een onaangename verrassing voor jou als werkgever, je medewerker wordt ineens veel duurder dan dat je van tevoren had ingeschat.

Voor je medewerker is het ook prettig om vooraf te weten waar hij of zij aan toe is. Een bijtelling van een auto van je werknemer kan achteraf gezien meer invloed hebben op het netto salaris dan je medewerker op voorhand, zonder pro-forma berekening, had verwacht. Ook hierover kun je daarom beter vóóraf duidelijk naar je medewerker zijn geweest.

Dit zijn twee voorbeelden van onaangename verrassingen achteraf, die middels een pro-forma salarisberekening vóóraf voorkomen hadden kunnen worden.

Creëer daarom duidelijkheid vóóraf

Een pro-forma salarisberekening geeft je vóóraf inzicht in wat een toekomstig medewerker je gaat kosten en geeft de medewerker inzicht in wat hij of zij netto overhoudt van het vooraf afgesproken bruto salaris. Hierdoor maken jij en je medewerker vóóraf de juiste keuzes en kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

Wil jij nou goed voorbereid zijn en weten wat een medewerker je gaat kosten? En wil je jouw nieuwe medewerker alvast kunnen vertellen wat hij elke maand krijgt? Voor maar 75,- krijg jij een pro-forma opgesteld door Wilbert voor jouw specifieke situatie. Zo weten beide partijen wat ze kunnen verwachten en zorg je ervoor dat je je langdurige arbeidsrelatie op een goede manier begint!

Wij leveren graag maatwerk voor jou. Het is daarom nog steeds mogelijk om aanvullende advisering te krijgen. Deze advisering is niet inbegrepen in deze prijs. Voor 75,- krijg jij een duidelijk overzicht met een berekening zodat je weet wat je medewerker gaat kosten en wat hij gaat verdienen.

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Duurzaamheid
felix. en duurzaamheid
Lees het hier
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2024 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden