Hoe bepaal je de hoogte van een salaris?

maandag 14 sep 2020

Als werkgever wil je je werknemer een passend salaris geven. Een te hoog salaris drukt de winst te veel. Daarentegen heeft een te laag salaris het risico dat een goede werknemer naar de concurrent vertrekt. Bedrijven die zijn aangesloten bij de cao, kunnen de loonschalen van de betreffende cao volgen. Op basis van ervaring, kennis en kunde wordt een werknemer dan ingeschaald. Grote bedrijven hebben vaak een eigen systeem met loonschalen. Maar hoe bepaal je een passend salaris als er geen loonschalen zijn?

Minimumloon

Als werkgever ben je verplicht om ten minste het wettelijk minimumloon te betalen. Dit wordt geregeld in het burgerlijk wetboek. Twee keer per jaar wordt het minimumloon aangepast op basis van de cao-ontwikkelingen. Dit is aan het begin van het jaar en in het midden van het jaar.

Wat is een marktconform/ passend salaris?

Als werkgever kun je ook kijken wat een marktconform/passend salaris is. Zo voorkom je dat je werknemer naar de concurrent gaat, omdat de arbeidsvoorwaarden daar beter zijn. Op internet zijn diverse websites waarbij het loon van een specifieke functie wordt vergeleken in de regio en in de branche. Op basis daarvan kun je een marktconform salaris bepalen.

Is het gewenste salaris ook financieel haalbaar?

Uiteraard wil je graag een marktconform salaris betalen maar dan moet dit wel financieel haalbaar zijn voor jouw bedrijf. Het bruto salaris wat je afspreekt met jouw werknemer is namelijk niet gelijk aan de werkgeverskosten. Als werkgeven moet je nog een aantal verplichte bijdragen en reserveringen uitbetalen. Zoals eerder aangegeven druk een te hoog salaris je rendement te veel. Daarom is het verstandig om je personeelskosten te berekenen door middel van een proforma-berekening en dit mee te nemen in je begroting. Op basis van een scenario kun je doorrekenen of de arbeidsvoorwaarden die je de werknemer wilt geven, ook financieel haalbaar zijn.

Vanuit Felix kunnen we een vergelijking maken van jouw personeelskosten ten opzichte van andere ondernemers in jouw branche. Je ziet dan in één oogopslag of jouw personeelskosten in lijn liggen of dat je hoger of lager beloont dan normaal is in de markt.

Welk beloningssysteem pas je toe?

Als er geen cao geldt en er bestaan in het bedrijf geen loonschalen, dan kun je zelf een beloningssysteem kiezen.

Er bestaan de volgende soorten variabele beloningssystemen

  • Functiebeloning: Dit is het meest voorkomende beloningssysteem en werkt op basis van de functie. De verschillende functie worden gerangschikt van licht naar zwaar. Hoe complexer het werk en hoe meer verantwoordelijkheid de werknemer heeft, hoe hoger het salaris.
  • Prestatiebeloning: De beloning wordt bepaald op basis van de geleverde prestaties, bijvoorbeeld bij stukloon. Dit systeem wordt vooral gebruikt als een werkgever zijn werknemers wil aansporen om harder of beter te werken. Let wel op dat je een werknemer in ieder geval altijd het wettelijk minimumloon betaald krijgt. Dit is een verplichting.
  • Competentiebeloning: Een werknemer wordt niet beloond op functie maar op zijn haar competenties. Hoe meer “ervaring” een werknemer heeft, hoe hoger het salaris. Dit systeem wordt vooral gebruikt als een werkgever zijn personeel wil aansporen om zich verder te ontwikkelen

Uiteraard kan je ook kiezen voor een combinatie van deze beloningssystemen.

Maar salaris is zeker niet de enige arbeidsvoorwaarde die van belang is

Het brutoloon is niet de enige arbeidsvoorwaarde die van belang is voor een werknemer. Als je weet wat écht belangrijk is voor een werknemer, wat hem daadwerkelijk motiveert dan kan je hiermee besparen op het basisloon. Je doet dit door bijvoorbeeld slim gebruik te maken van secundaire arbeidsvoorwaarden. Morgen gaan we hier verder op in. Meer inzetten op verantwoordelijkheden of groeimogelijkheden is ook een goede manier. Je medewerker moet hier dan wel voor open staan.

Eigen loongebouw of salarishuis

Als je meerdere werknemers hebt, kan het slim zijn om structuur aan te brengen in je beloningssysteem. Je legt dan de salarisstructuur vast in een loongebouw of salarishuis. Op basis van de functie in combinatie met leeftijd en ervaring bepaal je de hoogte van het salaris. Het voordeel hiervan is dat je niet voor elke nieuwe werknemer of voor elke vraag om salarisverhoging opnieuw alles hoeft uit te rekenen, dit bespaart tijd. Het hebben van een eigen loongebouw of salarishuis heeft ook voordelen voor de werknemer. Zo weet hij precies waar hij aan toe is en welke doorgroeimogelijkheden er zijn binnen het bedrijf.

Tot slot

Al met al komt er heel wat bij kijken. Wil je weten hoe jouw personeelskosten zich verhouden ten opzichte van branchegenoten of wil je advies bij het bepalen van de hoogte van een salaris van je toekomstige medewerker? Onze Assistent Accountant Harold Ridderbos helpt je graag!

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Duurzaamheid
felix. en duurzaamheid
Lees het hier
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2024 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden