Blog

Bedrijf beëindigen wegens pensioen of ziekte? Vanaf 2021 compensatie transitievergoeding!

donderdag 31 okt 2019

Heb je personeel in dienst? En zit je erover te denken om te stoppen met je bedrijf omdat je toe bent aan je pensioen? Of omdat je te ziek bent om het bedrijf nog langer te runnen? En is er niemand die het bedrijf wil overnemen? In die gevallen moet je al je werknemers ontslaan én voor al deze werknemers de transitievergoedingen aftikken. Voor veel kleine werkgevers financieel een onmogelijke opgave. Maar er is goed nieuws voor kleine werkgevers. Vanaf 1 januari 2021 komt er een compensatieregeling.

Transitievergoeding bij bedrijfsbeëindiging

Wil je als werkgever de deuren van je onderneming sluiten door pensionering of ziekte? En kun je geen opvolger vinden? Dan zit er vaak niets anders op dan je bedrijf te beëindigen. Indien je personeel in dienst hebt, ben je aan al je werknemers een transitievergoeding verschuldigd. Vooral bij werknemers die al jarenlang trouw in dienst zijn, kan dit bedrag behoorlijk oplopen.

Voor kleine werkgevers kan het betalen van transitievergoedingen aan al het personeel dan ook tot ongewenste gevolgen leiden. Zo zien sommige werkgevers zich zelfs genoodzaakt om hun eigen pensioenpotje aan te spreken om de transitievergoedingen uit te kunnen betalen. Dit terwijl elke werkgever ziek kan worden of een gegeven moment gewoon toe is aan zijn of haar pensioen. Daarom komt er voor kleine werkgevers per 1 januari 2021 een compensatieregeling voor betaalde transitievergoedingen.

Voorwaarden voor in aanmerking komen compensatie

Wil je als werkgever in aanmerking komen voor de compensatie transitievergoeding? Dan dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. We zetten ze kort voor je op rij.

  • Er moet sprake zijn van het vervallen van arbeidsplaatsen als gevolg van de beëindiging van jouw bedrijf.
  • Je moet minder dan 25 werknemers in dienst hebben op 1 januari van het kalenderjaar waarin je om toestemming voor ontslag van de werknemers hebt gevraagd. Uitzendkrachten of payrollwerknemers tellen niet mee voor de berekening van het aantal werknemers.
  • De transitievergoeding was verschuldigd in (1) een periode van 6 maanden voorafgaand aan het verzoek om de toestemming of de ontbinding van de arbeidsovereenkomst, of (2) in een periode van negen maanden na de verleende toestemming of inwilliging van het verzoek om ontbinding.
  • Je hebt de pensioengerechtelijke leeftijd bereikt of gaat deze bereiken binnen 6 maanden nadat het verzoek tot ontslag is ingediend.
  • Je bent dusdanig ziek dat van jou niet verwacht kan worden dat je het bedrijf voortzet. Of, als de werkzaamheden van de onderneming al beëindigd zijn, had je het bedrijf niet binnen een periode van 6 maanden na beëindiging kunnen voortzetten op advies van de bedrijfsarts.

Strategisch kiezen

Ben je kleine werkgever en heb je plannen om binnenkort met pensioen te gaan? Dan kan het dus lonen om dit moment nog even uit te stellen tot ná 1 januari 2021 zodat je in aanmerking komt voor de compensatie. Vragen of meer weten? Neem gerust contact met ons op!

Bedrijf beëindigen wegens pensioen of ziekte? Vanaf 2021 compensatie transitievergoeding!

Lees verder

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Duurzaamheid
felix. en duurzaamheid
Lees het hier
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2024 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden