Blog

‘Je kunt pas goede beslissingen nemen als je goed inzicht hebt’ – Henk Wouters, Vleesbedrijf de Stellingwerven

vrijdag 12 sep 2025

Soms moet je een prachtige boom flink snoeien, zodat de naastgelegen boom licht en ruimte krijgt om te groeien. In het geval van ondernemer Henk Wouters betekende dat zelfs dat die boom volledig gekapt moest worden. Door te stoppen met zijn noodlijdende uitzendbureau in de vleesverwerkende sector kon zijn Vleesbedrijf de Stellingwerven verder opbloeien. “Het is beter om één ding heel goed te doen, dan meerdere dingen maar half.”

Als we zijn bedrijfsterrein in het Friese Wolvega oprijden, zit Henk net buiten te genieten van een stralende zon tijdens een korte break. Links zien we een glimp van zijn nieuwste trots; een vleeswinkel die hij later dit jaar opent. Daarover later meer. We lopen samen zijn vleesbedrijf binnen, waar hij ons een bak koffie en een heerlijk, warm stuk grillworst aanbiedt. “Zelfgemaakt ja”, antwoordt hij op de enigszins voor de hand liggende vraag.

Jong geleerd
Al sinds zijn 15e zit de nu 48-jarige ondernemer in het slagersvak. Hij begon als leerling slager bij Slachterij Henk Worst in Nijkerk. Toen wist Henk al: ooit wil ik mijn eigen slachthuis runnen. Op 21-jarige leeftijd startte hij zijn uitzendbureau, waarmee hij ruim 100 vakmensen detacheerde bij grote vleesbedrijven. Van slachters, uitbeners, kanters tot inpakkers. Het liep vele jaren als een trein.

Overname slachthuis
In 2020 kreeg de rasondernemer dan dé kans om zijn droom te verwezenlijken. Samen met zijn vrouw Nathalie nam hij een slachthuis in Wolvega over. Vleesbedrijf de Stellingwerven was geboren. Met een team van 5 medewerkers slacht hij nu jaarlijks zo’n 4.000 – voornamelijk – koeien. Daarbij gaat het om drie soorten slachtingen.

“De eerste is een noodslachting”, legt Henk uit. “In dat geval mag een dier niet meer levend vervoerd worden. De koe wordt bij de boer geëuthanaseerd en verbloed, waarna het naar ons bedrijf gaat. Daar maken wij het klaar voor Vion, een vleesproducent in Enschede. Ook slachten wij voor slagers. Deze koopt een koe in bij de boer, die wij ophalen of die bij ons wordt gebracht. En tot slot verzorgen wij slachtingen voor vleeswebwinkels. We hebben hiervoor speciale machines, waarmee we het vlees vacuüm kunnen verpakken.”

Afscheid nemen
Zijn vleesbedrijf bood Henk tegelijkertijd een mooie kans om mensen op te leiden voor zijn uitzendbureau. Maar al snel begon die eerste veel beter te lopen dan zijn detacheringstak.

“Het uitzendbureau leverde geen rendement meer op”, kijkt Henk terug. “Sterker nog: het leverde alleen maar verliezen op, die ik met mijn slachthuis moest opvangen. Ik had duidelijk inzicht in mijn marges en geldstromen, omdat ik de complete administratie van beide bedrijven bij Felix had ondergebracht. De facturatie is eigenlijk het enige wat ik op dat gebied zelf doe. Dankzij een liquiditeitsprognose kon ik zien dat ik jaarlijks veel geld moest blijven stoppen in het uitzendbureau om het in de benen te houden.”

Na lang wikken en weken en met pijn in zijn hart nam Henk daarom afscheid van ‘zijn kindje’. Of om in vaktermen te blijven: hij sneed in eigen vlees. “Jarenlang liep mijn uitzendbureau heel goed, maar onder meer door heftige concurrentie, personeelsziekte en lagere marges was dat de afgelopen vijf jaar niet meer het geval. Het werd me duidelijk dat ik me beter volledig kon focussen op mijn vleesbedrijf. Dat wil ik ook graag andere ondernemers meegeven. Doe één ding heel goed, in plaats van meerdere dingen maar half.”

Rust in het ondernemen
Sindsdien is er een last van Henks schouders gevallen. “Het heeft me rust gegeven”, legt hij uit. “Wanneer je je bedrijf financieel goed op orde hebt, geldt dat ook voor jezelf en je gezin (Henk en Nathalie hebben 3 kinderen, red.). Je moet ook gewoon plezier in je werk hebben. Je wilt niet voor niks hard werken. Onder aan de streep moet er wat overblijven. Ik ben daarom heel blij dat ik destijds die moeilijke beslissing heb genomen.”

‘Je wilt niet voor niks hard werken. Onder aan de streep moet er wat over blijven.’

Daardoor heeft Henk nu óók meer ruimte om bijvoorbeeld eens voor langere tijd op vakantie te gaan. “Dat kunnen we dit jaar voor het eerst doen”, zegt hij lachend. “We gaan naar Italië. Wat daarbij ook meespeelt, is dat ik een goed team heb dat ik het bedrijfsmanagement toevertrouw. Als ik er niet ben, pakken zij hun verantwoordelijkheid. Ze weten ook waar ik met mijn bedrijf heen wil.”

Inzicht in bedrijfscijfers
Het heldere inzicht in zijn cijfers speelt eveneens een belangrijke rol. Henk maakt dankbaar gebruik van het complete administratiepakket dat Felix hem biedt; van prognoses, betalingen, facturaties tot debiteuren- en crediteurenbeheer. Daarnaast zitten ze eens per kwartaal om de tafel om de cijfers door te nemen.

“Je kunt pas goede beslissingen nemen als je goed inzicht hebt”, vertelt Henk. “Het geeft me de mogelijkheid om slim te investeren. Zo hadden we onlangs pech met een kapotte koelmotor. Dat kostte 25.000 euro. Die ruimte en dat inzicht moet je wel hebben. Felix had die eerder voor mij gecreëerd, door de belasting vooruitbetalen. Zo wist ik dat ik kon investeren, zonder dat ik achteraf onverwachtse klappen zou krijgen.”

Nieuwe vleeswinkel
Investeren doet Henk nu ook in een nieuwe vleeswinkel, die direct naast zijn slachthuis verrijst. “Mensen zijn allemaal op zoek naar goed en goedkoper vlees”, legt Henk uit. “Ik heb daarom onze slagerij verbouwd, zodat we straks eenvoudig de winkel daarnaast kunnen bedienen. We bieden hier vleespakketten en -producten aan. Zo groeien we als bedrijf mooi verder.”

Lees verder

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Duurzaamheid
felix. en duurzaamheid
Lees het hier
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2025 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden