Zero-emissiezones in steden: hoe bereid ik me als ondernemer voor?

donderdag 18 jan 2024

Vanaf 1 januari 2025 krijgen onder andere de steden Zwolle, Apeldoorn en Deventer een zero-emissiezone. Dit betekent dat auto’s met uitstoot niet meer de binnenstad in mogen. Het verschilt per auto wat wel en wat niet mag. Voor een aantal voertuigen is er namelijk een overgangsregeling.

Om jou als ondernemer niet voor verassingen te laten staan in het nieuwe jaar, geven we je graag vijf tips om voorbereid te zijn op deze regeling. Zo sta je niet voor een dichte ‘grens’ in 2025 en kun je je werk blijven doen.

Vijf tips om voorbereid te zijn om de zero-emissiezone

  1. Werken in de binnenstad: ja of nee?

Hoeveel werk je nu in de toekomstige zero-emissiezones? Bereken of het voor jouw bedrijf rendabel is om nieuw vervoer aan te schaffen. Of kun je beter stoppen met de paar klanten in de binnenstad? Door een kostprijsanalyse te doen met Harold, weet je welke keuze voor jou het beste is.

  1. Beoordeel je kenteken

Via deze website kun je kijken tot hoelang jouw voertuig is toegestaan in de binnenstad. Een aantal auto’s mogen nog langer dan 2025 blijven rijden maar bijvoorbeeld niet meer in 2027. Door heel eenvoudig je kenteken te checken, weet je waar je aan toe bent.

  1. Bekijk de opties voor een elektrische auto

Wanneer je hebt berekend dat het slim is om een elektrische auto aan te schaffen, bekijk dan de opties. Doe dit samen met onze expert Harold. Door te kijken naar de verschillende mogelijkheden, blijft jouw bedrijf groeien in de toekomst.

  1. Subsidies

Voor de aanschaf van een elektrische auto zijn er subsidies mogelijk. Die maken de aanschaf van een elektrische auto financieel makkelijker. Zo wordt het een stuk aantrekkelijker om wél die elektrische auto aan te schaffen.

  1. Praat erover met andere ondernemers

Hoe gaan jouw concullega’s om met deze wijziging? Welke oplossingen hebben zij? Ook wij denken graag met je mee. Hier alvast een creatieve tip: je kunt een elektrische fiets aanschaffen. De bus buiten de zone parkeren, benodigde spullen overladen en dan op de fiets de binnenstad in. Een handig groot krat of bak voorop en je vliegt door de binnenstad! Uitstoot: misschien enkele zweetdruppels 😉  

Voertuigen vrijgesteld van zero-emissiezone

Een aantal voertuigen zijn vrijgesteld van de milieuzone. Wil jij weten of dat jouw voertuig is? Stuur dan je kenteken naar ons door en dan zoeken we dit vrijblijvend voor je uit.

Tijdvak van subsidies opent binnenkort

Binnenkort opent er een nieuw tijdvak voor subsidies. Vaak is het zo bij subsidies: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Denk dus alvast na over welke wijzigingen jij moet doorvoeren in je bedrijf. Nieuwe bedrijfsauto? Of wil je verder verduurzamen in je bedrijf door een emissieloze bouwmachine zoals een hoogwerker of freesmachine. Dan kunnen wij je adviseren over welke subsidies passend zijn bij je investering.

Waar loop jij tegen aan?

Ook zijn we erg benieuwd waar jij tegen aanloopt op gebied van duurzaamheid. Bel of mail ons eens om te sparren over de punten waar je wat mee moet, over twijfelt of het niet weet. Samen kom je verder!

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Duurzaamheid
felix. en duurzaamheid
Lees het hier
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2024 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden