Blog

Fiets van de zaak

donderdag 28 okt 2021

In het ochtendzonnetje rustig naar je werk fietsen. Fris en fruitig wordt er begonnen aan de werkdag. Maar ben jij ook op de hoogte dat je als werkgever een fiets aan je personeel ter beschikking kan stellen als vervoersmiddel?

Bijtelling fiets van de zaak: 7%

Wist je dat je een fiets van de zaak kunt leasen tegen slechts 7% bijtelling? Deze bijtelling wordt berekend over de consumentenadviesprijs van de fiets. Ook elektrische fietsen en speed pedelecs vallen onder deze regeling.

Fiets ter beschikking stellen

Met deze regeling stel je als werkgever de fiets ter beschikking. De fiets wordt dus geen eigendom van de werknemer. De werknemer kan de fiets voor woon-werkverkeer en zakelijke ritten gebruiken, maar ook voor privégebruik. Op het moment dat een werknemer de fiets mee naar huis neemt gaat de belastingdienst er vanuit dat er ook privé mee wordt gefietst en is dus automatisch bijtelling van toepassing.

Een fiets met een consumentenadviesprijs van € 1.500,- kost de werknemer in 2021 in de hoogste belastingschijf (49,5%) slechts € 4,33 per maand. In onderstaand schema staat de berekening verder uitgewerkt.

Consumentenadviesprijs€ 1.500,-
Bijtellingspercentage7%
Bruto bijtelling per jaar€ 105,-
Bruto bijtelling per maand€ 8,75
Netto bijtelling (hoogste belastingschijf, 49,5%)€ 4,33

Lage lasten voor zowel werkgever als werknemer

Aangezien een fiets van de zaak voor jou als werkgever een veel voordeliger alternatief is dan een auto van de zaak levert dit dus voor zowel jou als werkgever als voor je werknemer een voordeel op. Daarnaast is het een gezond alternatief ten opzichte van een auto van de zaak.

‘Fiets van de zaak kan ook heel handig zijn voor in de binnenstad. Lees hier meer’

Combineren met auto van de zaak

Het is ook mogelijk om een fiets van de zaak te combineren met een auto van de zaak of een poolauto. In het geval van de leaseauto betaalt de werknemer voor zowel de fiets als voor de auto bijtelling. Indien de werknemer een reiskostenvergoeding ontvangt voor woon-werkverkeer, kan dit ook worden gecombineerd met een bijtelling voor de fiets van de zaak. Hierbij behoudt de werknemer recht op reiskostenvergoeding voor de dagen dat hij niet met zijn fiets naar het werk gaat. Het is hierbij van belang dat er een gedegen rittenregistratie aan ten grondslag ligt, zodat bij een eventuele controle van de fiscus de reiskostenvergoeding onderbouwd kan worden.

Wil je meer weten over de mogelijkheden met betrekking tot een fiets van de zaak en de gevolgen voor jou als werkgever en je werknemer? Ik help je graag!

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Duurzaamheid
felix. en duurzaamheid
Lees het hier
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2024 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden