Blog

Oudere medewerker in de bouw? Dit moet je weten over de zwaarwerkregeling

woensdag 01 feb 2023

Je kent het vast wel. Je hebt een oudere medewerker in dienst. Hij werkt al jaren hard in het bedrijf en heeft veel voor het bedrijf betekend. Naarmate de leeftijd toeneemt, wordt het werk hoe langer hoe zwaarder. Maar er zijn nog een aantal jaren te gaan voordat je medewerker de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.

Wist jij al, dat in het kader van goed werkgeverschap, er een manier bestaat om je medewerker op een financieel aantrekkelijke manier eerder te laten stoppen met werken? Lees snel verder hoe dit zit.

De zwaarwerkregeling biedt voor zowel je werknemer als voor jou als werkgever de mogelijkheid om de laatste jaren voor de AOW-leeftijd op een financieel aantrekkelijke en lichamelijk acceptabele manier te overbruggen. 

In dit blog vertelt Wilbert Prins meer over de zwaarwerkregeling, aan welke voorwaarden je moet voldoen om voor de zwaarwerkregeling in aanmerking te komen, hoe hoog de uitkering is en hoe je de zwaarwerkregeling kunt aanvragen. 

De zwaarwerkregeling in de bouw

De cao Bouw & Infra kent voor oudere medewerkers in de bouw een mooie compensatie in de vorm van de zwaarwerkregeling. Deze regeling geeft werknemers de mogelijkheid om maximaal 3 jaar voor hun AOW-leeftijd te stoppen met werken.

Voorwaarden van de zwaarwerkregeling

Is je medewerker een bouwplaatsmedewerker, dan kan van deze regeling gebruik worden gemaakt als je medewerker:

  • Direct voor deelname bouwplaatsmedewerker is onder de cao Bouw & Infra; én 
  • Op 1 juli 2019 of op 1 januari 2020 als bouwplaatsmedewerker werkte onder de cao Bouw & Infra; én
  • De laatste 25 jaar minstens 20 jaar heeft gewerkt als medewerker onder de cao Bouw & Infra. Een jaar telt mee als er in het betreffende jaar tenminste 6 maanden onder de cao is gewerkt.

Is je medewerker een Uitvoerend Technisch Administratief, kortweg UTA-medewerker, dan kun je gebruik maken van deze regeling als je medewerker:

  • Direct voor deelname UTA-medewerker is en valt onder de Bouw & Infra cao; én
  • Op 1 juli 2020 of op 1 januari 2021 werkte onder de cao Bouw & Infra; én
  • De laatste 25 jaar minstens 5 jaar werkte als bouwplaatsmedewerker onder de cao Bouw & Infra; én
  • De laatste 25 jaar minstens 20 jaar werkte onder de cao Bouw & Infra. Een jaar telt mee als er in het betreffende jaar tenminste 6 maanden onder de cao is gewerkt.

Hoogte van de zwaarwerkregeling

De zwaarwerkregeling vult het AOW-gat op dat ontstaat wanneer de medewerker eerder stopt met werken. Dit betekent dus dat het totale inkomen van de medewerker gedurende deze maximaal 3 jaar lager wordt. Om dat te compenseren heeft de medewerker de mogelijkheid om zijn pensioen naar voren te halen. 

De hoogte van het pensioen wordt hierdoor wat lager, omdat het eerder ingaat. Haalt de medewerker zijn pensioen niet naar voren, dan blijft de pensioenuitkering vanaf de AOW-leeftijd gelijk. 

Wordt de regeling in 2023 aangevraagd, dan gaat de tegemoetkoming van de zwaarwerkregeling om een bedrag van € 22.163,52 op jaarbasis. Per maand betekent dit een tegemoetkoming van € 1.846,96 

Hoe vraag je de zwaarwerkregeling aan?

De zwaarwerkregeling is ondergebracht bij het Aanvullingsfonds Bouw & Infra. APG voert de regeling uit. De medewerker moet zelf de regeling aanvragen. Er wordt vervolgens getoetst of voldaan is aan de voorwaarden. 

Is dit het geval dan kan je werknemer dus eerder gaan genieten van een welverdiend pensioen.

Let wel: het is mogelijk om de zwaarwerkregeling aan te vragen tot en met uiterlijk 31 december 2025.

Hulp nodig of meer weten over de mogelijkheden?

Heb jij hulp nodig bij het aanvragen van de zwaarwerkregeling, of wil je graag meer weten over de mogelijkheden voor jou en je medewerkers? 

Neem even contact op met Wilbert Prins. Hij kijkt graag met je mee.

Ben jij bouw ondernemer en wil jij gratis tips ontvangen over het behalen van meer rendement, financieren en goed werkgeverschap? Meld je dan aan voor onze bouw nieuwsbrief
Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Duurzaamheid
felix. en duurzaamheid
Lees het hier
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2024 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden