Blog

Concurrentiebeding met als doel om werknemers aan je te binden?

vrijdag 09 sep 2022

Een vraag waarover een geschil is ontstaan. De rechter heeft uitspraak gedaan en onze jurist vertelt je graag meer hierover zodat jij als ondernemer weet wat wel en niet mag.

Uitspraak Hoge Raad

Mag je een werknemer aan je binden door middel van een concurrentiebeding? Op 17 juni jl. heeft de Hoge Raad aangegeven dat dat niet is toegestaan. Graag bespreken wij deze uitspraak.

Wat is een concurrentiebeding?

Veel werkgevers spreken met hun werknemers een concurrentiebeding af. Via zo’n beding kun je een werknemer verbieden om na het einde van zijn contract soortgelijke werkzaamheden uit te voeren bij een ander bedrijf (of bijvoorbeeld als ondernemer). Het idee is dat je als werkgever daarmee je bedrijfsdebiet (opgebouwde knowhow en goodwill) kunt beschermen.  

Een concurrentiebeding kán geheel of gedeeltelijk vernietigd worden door de rechter indien in verhouding tot het te beschermen belang van de werkgever, de werknemer door het beding onbillijk wordt benadeeld. Er vindt dus steeds een belangenafweging door de rechter plaats.  

Binden door beding?

Op dit moment is er al lange tijd een recordkrapte op de arbeidsmarkt. Veel werkgevers zijn niet alleen op zoek naar nieuw personeel, maar hebben er tegelijkertijd ook alle belang bij om het huidige personeel zo lang mogelijk te behouden. De kans dat een werknemer overstapt naar een concurrent is immers zeker niet uitgesloten.  

Dat roept de vraag op of je een concurrentiebeding met het oog op dat belang mag afspreken. Anders gezegd: kun je als werkgever een beroep doen op een concurrentiebeding met als reden dat je de werknemer aan je bedrijf wil binden? Die vraag heeft de Hoge Raad op 17 juni jl. beantwoord.  

Zaak buschauffeur

In de zaak die aan het arrest ten grondslag ligt trad een internationaal chauffeur in dienst bij de concurrent van zijn ex-werkgever. De ex-werkgever deed vervolgens een beroep op het concurrentiebeding en betoogde bij de rechter dat de continuïteit van zijn bedrijfsvoering in gevaar komt indien gediplomeerde werknemers overstappen, omdat de arbeidsmarkt krap is.  

Hoewel de rechtbank in dit betoog meeging, ving de ex-werkgever vervolgens bot bij het hof en uiteindelijk ook bij de Hoge Raad. Het belang van een werkgever om een werknemer nog een zekere tijd in dienst te houden speelt volgens de Hoge Raad géén rol bij de belangenafweging die de rechter moet uitvoeren. Ook niet indien de werkgever tijd nodig heeft om in een krappe arbeidsmarkt vervangend personeel te vinden.  

Les voor de praktijk

De les voor de praktijk? Als je als werkgever met succes een beroep wil doen op een concurrentiebeding, kun je ter onderbouwing daarvan dus niet aanvoeren dat je de werknemer aan je wil binden.  

Je zult echt met andere argumenten moeten komen waaruit blijkt dat de overstap van de werknemer naar de concurrent het bedrijfsdebiet zal aantasten. Bijvoorbeeld omdat de werknemer bij jou unieke kennis & vaardigheden heeft opgedaan die jouw concurrentiepositie zullen schaden als diezelfde werknemer die kennis & vaardigheden bij de nieuwe werkgever gaat inzetten.  

Heb jij ook een vraag op personeelsgebied? Wil je bijvoorbeeld een passend concurrentiebeding in jouw arbeidsovereenkomsten? Of ben je benieuwd of jouw arbeidsovereenkomsten nog up-to-date zijn aan de huidige wet- en regelgeving? Neem dan gerust contact met ons op via info@felix.nl, Armanda (HR adviseur) of Wilbert (P&O adviseur).  Check ook eens deze blog over wat er op personeelsgebied veranderd is per 1 augustus 2022.

Wil je de gehele uitspraak lezen? Dat kan, klik dan hier.

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Duurzaamheid
felix. en duurzaamheid
Lees het hier
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2025 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden