​Cijfers als financieel cabaret? Zo creëer je meer rendement voor jouw bedrijf! »

Zo maak je een begroting in 3 concrete stappen

In onze vorige blog schreven we over het belang van een jaarplan voor jouw bedrijf. Net als voetballen mét doelen en lijnen het spelgenot vergroot, geeft ondernemen mét een begroting jouw inzicht, meer rendement én rust. Hoe je dit voor elkaar krijgt? In drie concrete stappen: een rendementsanalyse, het maken van een jaarplan en het monitoren ervan in een volgsysteem. Vergroot ook jouw ‘spelgenot’!

1. Analyseer jouw rendement

Ontdek met een rendementsanalyse welk extra potentieel nog in jouw bedrijf zit. Waar haal je, zonder heel grote veranderingen door te voeren, nog meer rendement uit? Als voorbeeld noemen we een bouwbedrijf waarmee wij samenwerken. Door middel van een heel simpele aanpassing in zijn manier van werken, bespaart de ondernemer op jaarbasis 30.000 euro. Die aanpassing betreft het moment van uit- en opnieuw inpakken van de aanhanger, waardoor veel tijd wordt bespaard.

2. Leg jouw potentieel en doelen vast in een jaarplan

Heb je de analyse gemaakt en jouw potentieel bepaalt? Maak dan in vier stappen een jaarplan!

  • Begin met een kostenanalyse. Gebruik daarbij het vorige boekjaar als referentie.
  • Bekijk vervolgens jouw capaciteitsplanning. Hoeveel uren of dagen heb je tot je beschikking? Wat is jouw maximale productievolume? Is jouw doel wel haalbaar met de huidige capaciteit?
  • Bij de derde stap neem je jouw bedrijfsvoering en prijszetting onder de loep. Welke processen ondersteunen jouw doel? Moet je processen optimaliseren om jouw doel te bereiken en tegen welke prijzen verkoop je jouw diensten of producten?
  • Tot slot: commercieel gedrag. Bepaal jouw activiteiten en bekijk per activiteit wat het oplevert en of dit in lijn ligt met jouw gewenste doelstelling.

3. Leg jouw jaarplan vast in een volgsysteem en monitor dit

Nu jouw jaarplan gereed is, leg je dit vast in een managementvolgsysteem. Door middel van drie op jouw bedrijf afgestemde prestatie-indicatoren stuur je in de juiste richting. Je bekijkt wekelijks of je jouw doelstellingen behaalt en op koers ligt. Het grote voordeel is ook dat je tijdig kunt bijsturen. Zo zijn steeds maar relatief kleine aanpassingen nodig. Als ondernemer heb je zo het roer stevig in handen.

Vergroot ook jóuw ‘spelgenot’!

Heb je hulp nodig bij de rendementsanalyse voor jouw bedrijf, het opstellen van een jaarplan en het monitoren ervan? Felix helpt je er graag bij! Neem contact op om het spelgenot in jouw bedrijf te vergroten. Of maak op onze site eenvoudig een rendementsanalyse.

drs. Jos Felix RA/AA - Directeur en bedrijfsadviseur
drs. Jos Felix RA/AA
Directeur en bedrijfsadviseur

Kan ik je helpen?

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

* = verplicht
Een ogenblik geduld…

Meer actueel

Hoge Raad schept duidelijkheid over huur 290-bedrijfsruimte & corona
Blog

Hoge Raad schept duidelijkheid over huur 290-bedrijfsruimte & corona

De Hoge Raad heeft zich uitgesproken over huurkorting in het licht van de coronapandemie bij 290-bedrijfsruimtes. Ben jij (ver)huurder van middenstandsbedrijfsruimte? Lees dan zeker verder!

Lees meer »
Voegbedrijf Heldoorn van VOF naar BV: ‘Felix ontzorgde ons van A tot Z’
Referentie: Voegbedrijf Heldoorn

Voegbedrijf Heldoorn van VOF naar BV: ‘Felix ontzorgde ons van A tot Z’

Jarenlang was Voegbedrijf Heldoorn actief als Vennootschap onder Firma (VOF). Destijds een voordelige en fiscaal aantrekkelijke rechtsvorm voor dat type bedrijf met die grootte.

Lees meer »
RI&E: veiligheid en preventie op de werkvloer. Hoe zit dit?
Blog

RI&E: veiligheid en preventie op de werkvloer. Hoe zit dit?

Weet jij wanneer een RI&E verplicht is en wat het inhoudt?

Lees meer »
Ondernemen zonder juridische hindernissen dankzij onze experts
Gratis tips en advies

Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van de nieuwste regels en wetten, de actueelste tips en de laatste adviezen.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

Goudplevier 123 8271 gb IJsselmuiden +31 (0)38 333 75 74 info@felix.nl
felix tandwiel linkedin instagram facebook