​Cijfers als financieel cabaret? Zo creëer je meer rendement voor jouw bedrijf! »

Ondernemen zonder jaarplan is als voetballen zonder doelen

Je werkt je als ondernemer het zweet op het voorhoofd, klanten overladen je met complimenten, maar toch staat je bedrijfsresultaat flink onder druk. Of erger nog: je maakt verlies. Herken je dit? Dan hebben we goed nieuws! Een jaarplan verbetert jouw rendement aanzienlijk. Het geeft je namelijk inzicht en informatie om de juiste beslissingen te nemen. Het laat jou op een goede manier de competitie met jezelf aangaan. Als een ware profvoetballer!

Dat je het als ondernemer erg druk hebt, betekent niet altijd dat het goed gaat met je bedrijf. Heb je de neiging om iedere opdracht die op je pad komt aan te nemen? Of om met iedere mogelijke klant in zee te gaan? Als ondernemer verkoop je immers niet graag een ‘nee’. Toch is de kans groot dat je aan een deel van jouw klanten en hun opdrachten weinig tot niets verdient.

Wat past bij jou?

“In de praktijk merken we dat veel ondernemers niet precies weten welke activiteiten hen geld opleveren en welke juist niet”, legt Jos Felix uit. “Je kunt een prachtige opdracht krijgen, maar past deze wel bij jouw bedrijf? Ook hebben ondernemers niet altijd voor ogen aan welke klanten ze nu echt verdienen. Omdat ze deze niet hebben gesegmenteerd.”

Watervalmethode

Bij Felix werken we met de zogeheten watervalmethode, waarbij we op een rij zetten welke klanten jou het meest opleveren. “Nader je het 0-punt dan verdien je er als ondernemer dus niks aan”, verduidelijkt Jos. “Kom je onder de 0 maak je er zelfs verlies op. Dan kun je twee dingen doen: je schaalt je dienstverlening af of verhoogt je prijs en gaat daarover in gesprek met de betreffende klant. Of je neemt afscheid van deze ondernemer. Bedenk daarbij wel dat niets duurder is dan het werven van een nieuwe klant. Dus probeer er gezamenlijk uit te komen.”

Administratie waarop je kunt bouwen

Ook sturen wij bij Felix op een administratie waarop je als ondernemer kunt bouwen. Veel administraties zijn puur boekhoudkundig ingericht voor de btw-aangifte. “Maar wat heb jij daar als ondernemer aan?” stelt Jos hardop de vraag. “Het biedt jou geen enkel inzicht, alleen jouw boekhouder. Terwijl de waardevolle informatie voor het oprapen ligt.”

De competitie met jezelf aangaan

Jos vergelijkt het met voetbal. “Ga maar eens voetballen op een veld zonder doelen en lijnen”, zegt hij lachend. “Je rent je rot, maar hebt door het gebrek aan kaders geen idee waar je naar toe moet of waar je kunt scoren. Dan heb je 1,5 uur gevoetbald en vraagt iemand: hoeveel is het geworden? Tja, geen idee eigenlijk. Met lijnen en doelen is voetballen veel leuker en ben je in staat om resultaat te behalen. Zo kun je de competitie met jezelf en jouw doelen aangaan.”

Cijfers komen tot leven

Een jaarplan biedt jou dus inzicht en focus, helemaal als je deze visueel maakt. Cijfers komen dan tot leven. “Zou het niet fijn zijn om zonder zorgen een investering te doen, omdat je weet dat deze jouw bedrijf later niet in de problemen brengt? Ook geeft een begroting de mogelijkheid om doelen tijdig bij te stellen of juist een tandje bij te zetten. Dat geeft rust en voorkomt dat je wordt geleefd door onwetendheid. Of om in sporttermen te blijven: geniet met een voldaan gevoel van een gewonnen potje financieel voetballen.”

Lees hier wat het maken van een jaarplan voegbedrijf Heldoorn heeft opgeleverd

Ook op zoek naar rust en inzicht?

Ga dan het gesprek aan met jouw boekhouder. Bedenk wat je wil met jouw business, leg dat vast in een jaarplan en ga er gewoon voor! Gun jezelf de rust en ruimte om succesvol te ondernemen.

Wil je dat Felix daarbij helpt?

Dan staan we uiteraard voor je klaar! Neem gerust contact op met Jos Felix. Je bereikt hem via 038-2009016 of jos@felix.nl.


drs. Jos Felix RA/AA - Directeur en bedrijfsadviseur
drs. Jos Felix RA/AA
Directeur en bedrijfsadviseur

Kan ik je helpen?

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

* = verplicht
Een ogenblik geduld…

Meer actueel

De gevolgen van de uitspraak van de Hoge Raad over de heffing van box 3 vermogen
Blog

De gevolgen van de uitspraak van de Hoge Raad over de heffing van box 3 vermogen

Een uitspraak van de Hoge Raad over box 3: wat betekent dit voor jou?

Lees meer »
Btw-tarief bij verkoop van paard & het belang van een koopcontract!
Blog

Btw-tarief bij verkoop van paard & het belang van een koopcontract!

Welk btw-tarief moet je hanteren bij verkoop van een paard?

Lees meer »
Projecten niet meer rendabel door kostenstijging? Drie tips voor bouwondernemers
Blog

Projecten niet meer rendabel door kostenstijging? Drie tips voor bouwondernemers

Hoe zorg je in deze tijd waarin prijzen zó hard stijgen nog dat je bedrijf goed blijft draaien? Daarom geven we je graag een paar tips.

Lees meer »
Ondernemen zonder juridische hindernissen dankzij onze experts
Gratis tips en advies

Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van de nieuwste regels en wetten, de actueelste tips en de laatste adviezen.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

Goudplevier 123 8271 gb IJsselmuiden +31 (0)38 333 75 74 info@felix.nl
felix tandwiel linkedin instagram facebook