​Cijfers als financieel cabaret? Zo creëer je meer rendement voor jouw bedrijf! »

Heb jij in de afgelopen 5 jaar een transitievergoeding betaald aan een langdurig zieke werknemer?

Werkgevers opgelet! Heb jij in het verleden (in de periode van 1 juli 2015 tot 1 april 2020) een transitievergoeding betaald aan een werknemer die wegens langdurige ziekte ziek uit dienst is gegaan? Dan heb je nog een paar dagen de tijd om daarvoor compensatie aan te vragen bij het UWV. Zorg dat je geen geld misloopt. Bedrijfsjurist mr. Lilian Bakker helpt je graag op weg!

Compensatie transitievergoeding “oude gevallen”

Langdurig zieke werknemer? Het is de angst van veel (kleine) werkgevers. Na 2 jaar loon door betalen heb je ‘eindelijk’ de mogelijkheid om de werknemer via het UWV te ontslaan. Maar, de zieke werknemer heeft met het ontslag óók nog recht op een transitievergoeding. Naast alle kosten aan loondoorbetaling, bedrijfsarts en re-integratie verplichtingen die je ook al gemaakt hebt. Veel werkgevers voelden daarom vaak niets voor het ook nog betalen van een transitievergoeding. In plaats van ontslag kozen sommige werkgevers er zelfs voor om de werknemers dan maar “slapend” in dienst te houden. Zo waren ze geen transitievergoeding verschuldigd. Dat werd echter niet wenselijk geacht en eind 2019 heeft ook de Hoge Raad laten weten dat slapende dienstverbanden in strijd zijn met goed werkgeverschap.

Per 1 april 2020 is daarom een compensatieregeling transitievergoeding langdurig zieke werknemers ingevoerd. Via de compensatieregeling kunnen werkgevers de betaalde transitievergoeding gecompenseerd krijgen bij het UWV. Om in aanmerking te komen voor de compensatie van de transitievergoeding moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • de werknemer is ontslagen wegens langdurige ziekte (bijvoorbeeld door een ontslagvergunning van het UWV, de ontbindingsbeschikking van de rechter of een vaststellingsovereenkomst te overleggen)
  • de werknemer had op grond van de wet recht op een transitievergoeding (bijvoorbeeld doormet documentatie aan te tonen hoelang het dienstverband heeft geduurd en hoe hoog het bruto maandsalaris was)
  • de werkgever heeft de transitievergoeding daadwerkelijk aan de werknemer betaald (bijvoorbeeld door een bankafschrift te overleggen waaruit blijkt dat de transitievergoeding is betaald).

Let op: deadline “oude gevallen” 30 september 2020!

De mogelijkheid tot het krijgen van compensatie ziet óók op transitievergoedingen die tussen 1 juli 2015 en 1 april 2020 zijn betaald (de zogenoemde “oude gevallen”). De compensatieregeling heeft dus “terugwerkende kracht”. Heb jij in de periode van 1 juli 2015 tot 1 april 2020 inderdaad een transitievergoeding betaald aan een langdurig zieke medewerker? Let dan op dat je niet de deadline mist en voorkom dat je geld misloopt!

Uiterlijk op 30 september 2020 kun je namelijk nog een aanvraag tot compensatie bij het UWV indienen voor de zogenaamde “oude gevallen”. En laat dat niet aankomen op de laatste dag, want voordat je de aanvraag überhaupt kunt indienen moet je én eHerkenning én een machtiging voor de dienst “Ontslag/Indienen ontslagaanvraag” hebben aangevraagd. Meer informatie over de aanvraag en de benodigde informatie en documenten vind je op de website van het UWV, klik hier.

Tot slot

Wil je meer weten over de compensatieregeling of heb je hulp nodig bij de aanvraag? Wij helpen je graag. Neem gerust contact op met bedrijfsjurist Lilian Bakker via 038 – 333 75 74 of lilian@felix.nl.

mr. Lilian Bakker - Bedrijfsjurist
mr. Lilian Bakker
Bedrijfsjurist

Kan ik je helpen?

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

* = verplicht
Een ogenblik geduld…

Meer actueel

Vakbondscontributie fiscaalvriendelijk verlonen: win-win situatie voor werkgever én werknemer!
Blog

Vakbondscontributie fiscaalvriendelijk verlonen: win-win situatie voor werkgever én werknemer!

Hoe jij met een win-winsituatie de vakbondscontributie kunt betalen

Lees meer »
"Ons rendement steeg met ruim 20%"
Referentie: Voegbedrijf Heldoorn

"Ons rendement steeg met ruim 20%"

Hanteer jij als ondernemer de juiste kostprijs voor de door jou geleverde diensten of producten? Zodat je onderaan de streep ook daadwerkelijk het gewenste bedrag overhoudt?

Lees meer »
Zo maak je een begroting in 3 concrete stappen
Blog

Zo maak je een begroting in 3 concrete stappen

Net als voetballen mét doelen en lijnen het spelgenot vergroot, geeft ondernemen mét een begroting jouw inzicht, meer rendement én rust.

Lees meer »
Ondernemen zonder juridische hindernissen dankzij onze experts
Gratis tips en advies

Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van de nieuwste regels en wetten, de actueelste tips en de laatste adviezen.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

Goudplevier 123 8271 gb IJsselmuiden +31 (0)38 333 75 74 info@felix.nl
felix tandwiel linkedin instagram facebook