De belangrijkste maatregelen van Prinsjesdag 2018

Verlaging inkomstenbelasting en stijging laag btw-tarief

Het kabinet zet een eerste stap in de invoering van de zogenaamde ‘vlaktaks’. Het aantal schijven van de inkomstenbelasting wordt in een aantal jaar verminderd tot twee. Per 2021 gaat dan vanaf € 68.507 een tarief gelden van 49,5%. Heb je de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet bereikt, dan betaal je daaronder 37,05%.

Hierbij wordt in een aantal jaar ook het maximale tarief waartegen je aftrekposten kunt aftrekken afgebouwd tot 37,05%. Dat geldt onder meer voor de zelfstandigenaftrek, de MKB-winstvrijstelling, de partneralimentatie en de giftenaftrek.

De daling van de inkomstenbelasting loopt parallel met een stijging van de belasting op consumptie. Het verlaagde btw-tarief gaat omhoog van 6% naar 9%.


Eigen woning

Het eigenwoningforfait bedraagt voor woningen met een waarde tussen € 75.000 en € 1.060.000 momenteel 0,7% van de WOZ-waarde. Dit percentage gaat stapsgewijs omlaag naar 0,55%. Door de sterk gestegen woningprijzen betekent de daling echter niet altijd even grote lastenverlichting.

Het maximale tarief waartegen je hypotheekrente kunt aftrekken wordt jaarlijks een half procentpunt lager en bedraagt volgend jaar 49%. De geleidelijke afbouw wordt de jaren erna versneld met drie procentpunt per jaar tot ongeveer 37% in 2023.

Heb je nu geen eigenwoningschuld, dan hoef je ook geen eigenwoningforfait aan te geven. Ook dat wijzigt. Deze regeling wordt namelijk in 30 jaar tijd in gelijke stappen afgebouwd, te beginnen in 2019.

Dividenden

Het kan je niet ontgaan zijn dat er nogal wat discussie is over de dividendbelasting. Het kabinet wil deze belasting per 2020 afschaffen. Maar of deze uiteindelijk nu wel of niet afgeschaft wordt: als binnenlandse belastingplichtige merk je daar niet zo veel van. De dividendbelasting is dan namelijk slechts een voorheffing, die wij verrekenen in jouw aangifte inkomstenbelasting.

Wat wel een belangrijk aandachtspunt is, is de stijging van de heffing over dividenden uit een bv waarin je een ‘aanmerkelijk belang’ hebt. In box 2 van de inkomstenbelasting gaat per 2020 het tarief omhoog naar 26,25% en per 2021 naar 26,9%. Zonder verdere aanvullende maatregelen geldt dat ook voor al opgebouwde winstreserves.

Verlaging vennootschapsbelasting

Per 1 januari 2019 blijft de eerste schijf in de vennootschapsbelasting € 200.000. De tarieven in de vennootschapsbelasting worden in drie jaar afgebouwd, waardoor in 2021 het tarief voor de eerste schijf 16% bedraagt en voor de tweede schijf 22,25%. In 2019 bedragen deze tarieven 19% en 24,3%.

De tariefsverlaging wordt gedeeltelijk gefinancierd door de mogelijkheid van verliesverrekening te verkorten naar zes jaar en in de vennootschapsbelasting de afschrijving op gebouwen in eigen gebruik te beperken tot 100% van de WOZ-waarde. Dat is nu nog een afschrijving tot op 50%.

De energie-aftrek daalt per 2019 van 54,5% naar 45%.

Vervoer

De bijtelling voor volledig elektrische auto's bedraagt 4%. Vanaf 2019 geldt dit percentage voor de eerste € 50.000 van de cataloguswaarde. Daarboven geldt dan de normale bijtelling van 22%.

Zou je in 2018 nog een elektrische auto kopen met een catalogusprijs boven € 50.000, dan profiteer je nog vijf jaar lang van de 4% bijtelling over de volledige cataloguswaarde.

Voor de fiets van de zaak komt er per 2020 een aantrekkelijke regeling, waarbij er voor privégebruik een bijtelling van 7% gaat gelden.

Tot slot

De Tweede Kamer spreekt pas in november inhoudelijk over het belastingplan. Dan kan blijken dat de plannen toch nog veranderen. Onder andere over de 4% bijtelling op elektrische auto’s wordt ongetwijfeld nog gesproken, evenals over de dividendbelasting en de heffing in box 2. Onder meer via de nieuwsrubriek op onze website houden wij je altijd op de hoogte!

 -

Kan ik je helpen?

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

* = verplicht
Een ogenblik geduld…

Meer actueel

Aanscherping I&R regelgeving per 21 april 2021. Een stappenplan voor de hippisch ondernemer!
Blog

Aanscherping I&R regelgeving per 21 april 2021. Een stappenplan voor de hippisch ondernemer!

Hippisch ondernemers opgelet! Ben jij al klaar voor de nieuwe I&R regelgeving voor paarden die per 21 april 2021 in gaat? Wij praten je graag bij én voorzien jou van een handig stappenplan.

Lees meer »
Vaste reiskostenvergoeding: doen of toch beter niet?
Blog

Vaste reiskostenvergoeding: doen of toch beter niet?

De onbelaste vaste reiskostenvergoeding: mag het nu wel of niet? Daarover bestaat onduidelijkheid na berichten in het nieuws. Onze P&O-adviseur Wilbert Prins praat je graag bij, zodat jij als

Lees meer »
PERSBERICHT: Dé Hippische Contractgenerator van felix: makkelijk en snel professionele contracten
Nieuws

PERSBERICHT: Dé Hippische Contractgenerator van felix: makkelijk en snel professionele contracten

Felix heeft een unieke tool ontwikkeld; Dé Hippische Contractgenerator. Daarmee kunnen ondernemers en particulieren in de hippische branche in een handomdraai professionele contracten creëren

Lees meer »
Ondernemen zonder juridische hindernissen dankzij onze experts
Gratis tips en advies

Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van de nieuwste regels en wetten, de actueelste tips en de laatste adviezen.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

Goudplevier 123 8271 gb IJsselmuiden +31 (0)38 333 75 74 info@felix.nl
felix tandwiel linkedin instagram facebook