Aftrek btw bij aan- en verkoop aandelen

De (ver)koop van bedrijven zit in de lift. Regelmatig wordt een bedrijf aan- en verkocht via een (ver)koop van aandelen in bijvoorbeeld een bv die de onderneming exploiteert. Daar zijn vaak allerlei kosten aan verbonden, denk aan de kosten van een adviseur, een advocaat, bemiddelaar of notaris. Zijn deze kosten belast met btw? Een goede vraag, want u wil geen naheffingen krijgen...

De (ver)koop van bedrijven zit in de lift. Regelmatig wordt een bedrijf aan- en verkocht via een (ver)koop van aandelen in bijvoorbeeld een bv die de onderneming exploiteert. Daar zijn vaak allerlei kosten aan verbonden, denk aan de kosten van een adviseur, een advocaat, bemiddelaar of notaris. Zijn deze kosten belast met btw? Een goede vraag, want u wil geen naheffingen krijgen.

Advieskosten belast met btw?

Kosten van adviseurs bij (ver)kooptransacties zijn in principe belast met btw. De diensten van zogenoemde bemiddelaars, die bemiddelen bij de verkoop van aandelen, zijn echter vrijgesteld van btw. Uit de rechtspraak blijkt vrij vertaald dat ’bemiddelen’ betekent dat iemand tegen vergoeding andere partijen bij elkaar brengt, zodat die partijen een (koop)overeenkomst sluiten. Als deze bemiddeling betrekking heeft op de (ver)koop van aandelen, dan geldt daarvoor dus een btw-vrijstelling op de diensten van de bemiddelaar.

In de praktijk blijkt echter dat veel bemiddelaars die betrokken zijn bij (ver)koop van aandelen in een bv of nv toch gewoon btw in rekening brengen over hun diensten.

Deze btw is dan onterecht in rekening gebracht en alleen al om die reden niet aftrekbaar. In die situaties is het dus belangrijk dat degene die een dergelijke factuur van een bemiddelaar ontvangt, goed oplet en vraagt om een juiste factuur!

Onderscheid btw tussen aan- of verkoop aandelen

Stel dat de kosten wel terecht belast zijn met btw, dus dat deze kosten gewone advieskosten zijn en geen bemiddelingskosten. Voor deze advies- en begeleidingskosten bij (ver)koop van aandelen in een bv of nv dient een onderscheid te worden gemaakt tussen de aan- en de verkoop van aandelen.

Aftrek btw bij verkoop aandelen

Bij verkoop van aandelen geldt dat de btw op bijbehorende kosten van advies en/of begeleiding op grond van rechtspraak eigenlijk niet aftrekbaar is.

Uitzondering

Er bestaat echter een goedkeuring van de Belastingdienst waarbij onder voorwaarden toch aftrek van deze btw aan verkoper wordt gegeven. De omstandigheden waaronder verkoper toch aftrek van btw kan krijgen zijn:

  • De verkoper vormde een fiscale eenheid voor de btw met de bv of nv waarvan de aandelen zijn verkocht;
    of
  • De verkoper verrichte btw-belaste managementactiviteiten jegens de bv of nv waarvan de aandelen zijn verkocht en de verkoper had een meerderheidsbelang (meer dan 50%) in deze bv of nv waarvan de aandelen zijn verkocht.

Als aan genoemde voorwaarden wordt voldaan heeft de verkoper toch recht op aftrek van btw op basis van de zogenoemde ‘pro rata’. Dat betekent aftrek op basis van de verhouding btw-belaste en btw-vrijgestelde omzet van de verkoper. De van btw-vrijgestelde opbrengst van de aandelen hoeft daarin niet te worden meegeteld.

Aftrek btw bij aankoop aandelen

Of de btw voor bijbehorende kosten van advies en/of begeleiding bij de aankoop van aandelen, aftrekbaar is, hangt af van de omstandigheden. Als de koper van de aandelen van de bv of nv na de koop btw-belaste activiteiten gaat verrichten aan de gekochte bv of nv, dan bestaat bij koper wel recht op aftrek. Dit is bijvoorbeeld het geval als de koper, stel een bv of nv, management tegen vergoeding gaat verrichten. Dit management is belast met btw, zodat de btw op de bij aankoop van de aandelen behorende kosten ook aftrekbaar is.

Let op! Loop geen risico op een naheffingsboete bij onterechte aftrek van btw. Want als u btw voor kosten onterecht in aftrek brengt, zal dit bij controle namelijk leiden tot naheffingen.

mr. Jan Rolleman - Fiscalist
mr. Jan Rolleman
Fiscalist

Kan ik je helpen?

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

* = verplicht
Een ogenblik geduld…

Meer actueel

CORONA - Tijdelijke verlaging 'gebruikelijk loon' directeur-grootaandeelhouder (DGA) toegestaan
Corona-helpdesk

CORONA - Tijdelijke verlaging 'gebruikelijk loon' directeur-grootaandeelhouder (DGA) toegestaan

Goed nieuws voor DGA's die last hebben van de coronacrisis: de Belastingdienst staat tijdelijk toe om in 2020 een lager maandloon af te spreken voor de komende maanden.

Lees meer »
NOW-regeling gereed & loketten bijna open! NOW-regeling gereed & loketten bijna open!
Corona-helpdesk

NOW-regeling gereed & loketten bijna open!

Op 31 maart 2020 heeft het kabinet de voorwaarden voor de NOW-regeling (tegemoetkoming loonkosten) bekend gemaakt. Ben jij werkgever en verkeer je in zwaar weer door corona? Lees verder.

Lees meer »
CORONA - Noodloket zwaar getroffen ondernemers coronacrisis geopend!
Corona-helpdesk

CORONA - Noodloket zwaar getroffen ondernemers coronacrisis geopend!

Vrijdagmiddag 27 maart om 16:30 is het Noodloket geopend voor ondernemers die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis. Ben je bijvoorbeeld kapper of restauranteigenaar? Lees dan verder!

Lees meer »
Ondernemen zonder juridische hindernissen dankzij onze experts
Gratis tips en advies

Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van de nieuwste regels en wetten, de actueelste tips en de laatste adviezen.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

Goudplevier 123 8271 gb IJsselmuiden +31 (0)38 333 75 74 info@felix.nl