Een sterk fundament voor je onderneming is van groot belang in deze onzekere tijd.

Hoe maak je nu plannen maken voor de toekomst?

We zitten aan de start van het 4e kwartaal van 2020 en dan is het ook gebruikelijk om plannen te maken voor het nieuwe jaar. Op dit moment horen wij vaak; ‘Hoe moet ik nu plannen maken! Dat heeft zo toch geen enkele zin’. Maar toch heeft dit juist nu zin. Je moet plannen maken. Maar hoe doe je dit dan in een tijd dat alles zo onzeker is?

Dit doe je aan de hand van scenarioplanning. Een van de kenmerken van scenarioplanning is dat je je richt op zaken die je als organisatie niet onder controle hebt: de externe omgeving.

Je gaat bijvoorbeeld werken met drie verschillende scenario’s:

  1. Een optimistisch scenario: in 2021 hebben we nog maar een beetje last van Corona.
  2. Een neutraal/ realistisch scenario: in 2021 speelt Corona nog zeker tot midden van het jaar een grote rol.
  3. Een pessimistisch scenario: in 2021 speelt Corona het hele jaar nog een grote rol.

Er zijn verschillende programma’s beschikbaar waar je je financiële gegevens en doelen in kunt vullen en deze door kunt laten rekenen op basis van de bovenstaande scenario’s. Je verkent hiermee eigenlijk de toekomst.

Aan de hand van deze scenario’s kan je dan ook je plannen maken voor de langere termijn. Je denkt vooraf na over wat je wilt bereiken en hoe je dit wilt bereiken.

Tegenover deze manier van werken staat ad-hoc werken. Hiermee moet je op korte termijn beslissen over iets wat je niet had voorzien. Gevaar is dat je een foute beslissing neemt omdat je op dat moment te weinig informatie hebt om een goed doordacht besluit te nemen. Door vooraf te plannen kan je dit ad-hoc beslissen onder controle krijgen.

Planning betekent simpel gezegd dus niets anders dan beslissingen nemen over wat je onderneming in de toekomst wil bereiken. Hierbij laat je duidelijk zien langs welke weg(en) de voorgestelde doelen bereikt kunnen worden. Per scenario werk je deze plannen uit. Op het moment dat een ander scenario dan in werking treedt kan jij je plan voor dit scenario er direct bij pakken en hiermee verder gaan. Je versterkt hiermee het fundament van je onderneming. Je bent veel beter voorbereidt op wat er gaat komen.

Planning is een hulpmiddel, geen doel op zich.

Bij plannen schuilt er echter één gevaar. Soms kunnen mensen zo gefocust zijn op de doelen dat ze inflexibel worden en neemt hiermee de creativiteit en het innovatief vermogen af. Dat is jammer want wil je als onderneming echt succesvol zijn dan zul je met elkaar moeten samenwerken en elkaar kwaliteiten moeten benutten. Planning is dus een hulpmiddel. Geen doel op zich.

Tot slot

Wil je meer weten over scenarioplanning? En hoe wij je hierbij helpen? Onze P&O adviseur Jenou Prins helpt je graag.

Jenou Prins - Bedrijfseconoom
Jenou Prins
Bedrijfseconoom

Kan ik je helpen?

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

* = verplicht
Een ogenblik geduld…

Meer actueel

Aanscherping I&R regelgeving per 21 april 2021. Een stappenplan voor de hippisch ondernemer!
Blog

Aanscherping I&R regelgeving per 21 april 2021. Een stappenplan voor de hippisch ondernemer!

Hippisch ondernemers opgelet! Ben jij al klaar voor de nieuwe I&R regelgeving voor paarden die per 21 april 2021 in gaat? Wij praten je graag bij én voorzien jou van een handig stappenplan.

Lees meer »
Vaste reiskostenvergoeding: doen of toch beter niet?
Blog

Vaste reiskostenvergoeding: doen of toch beter niet?

De onbelaste vaste reiskostenvergoeding: mag het nu wel of niet? Daarover bestaat onduidelijkheid na berichten in het nieuws. Onze P&O-adviseur Wilbert Prins praat je graag bij, zodat jij als

Lees meer »
PERSBERICHT: Dé Hippische Contractgenerator van felix: makkelijk en snel professionele contracten
Nieuws

PERSBERICHT: Dé Hippische Contractgenerator van felix: makkelijk en snel professionele contracten

Felix heeft een unieke tool ontwikkeld; Dé Hippische Contractgenerator. Daarmee kunnen ondernemers en particulieren in de hippische branche in een handomdraai professionele contracten creëren

Lees meer »
Ondernemen zonder juridische hindernissen dankzij onze experts
Gratis tips en advies

Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van de nieuwste regels en wetten, de actueelste tips en de laatste adviezen.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

Goudplevier 123 8271 gb IJsselmuiden +31 (0)38 333 75 74 info@felix.nl
felix tandwiel linkedin instagram facebook