​Cijfers als financieel cabaret? Zo creëer je meer rendement voor jouw bedrijf! »

Vanaf volgend jaar nieuwe rekenmethode transitievergoeding. Wat betekent dit voor jou?

De transitievergoeding. Dat klinkt jou als werkgever vast niet als muziek in de oren. Per 1 januari 2020 geldt er nieuw arbeidsrecht. Dit heeft ook gevolgen voor de transitievergoeding. Voor jou als werkgever hebben we zowel goed als slecht nieuws. Nieuwsgierig? Lees dan verder!

Tellen vanaf dag 1 in plaats van na 2 jaar dienstverband

Stel je voor. Je hebt een werknemer 2 of 3 contracten voor bepaalde tijd gegeven. Het derde contract laat je eindigen voordat de werknemer 2 jaar in dienst is. Zo voorkom je dat je een transitievergoeding aan de werknemer moet betalen. Slim aangepakt, toch? Ja, op basis van de huidige wetgeving. Vanaf 1 januari 2020 wordt dit echter een ander verhaal. Per 1 januari 2020 wordt de transitievergoeding namelijk op een nieuwe manier berekend. Daardoor gaat de teller niet pas na 2 jaar maar al vanaf dag 1 van het dienstverband lopen. Verder wordt straks de periode waarover de transitievergoeding verschuldigd is niet meer afgerond op halve jaren maar op de werkelijke contractduur. Nu geldt nog dat een werknemer alleen over ‘volgemaakte’ blokken van 6 maanden recht heeft op een transitievergoeding. De maanden van een niet volgemaakt blok vervallen. Straks worden dus alle maanden meegenomen. Deze maatregelen zijn erg ‘werknemersvriendelijk’.

Toch is er ook goed nieuws voor werkgevers…

Toch is er ook voor werkgevers goed nieuws. Als werkgever ga je namelijk een lagere transitievergoeding betalen. Dit verschil is vooral goed zichtbaar bij een werknemer die voor lange tijd in dienst is (geweest). Voor elk jaar dienstverband ben je straks namelijk 1/3e bruto maandsalaris als transitievergoeding verschuldigd. Oók als de werknemer langer dan 10 jaar in dienst is. Op dit moment zijn de jaren na een dienstverband van 10 jaren nog extra verzwaard met een transitievergoeding van 1/2e bruto maandsalaris per jaar dienstverband. We geven je een rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld

Het dienstverband van Job heeft 16 jaar en 8 maanden geduurd. Job heeft een bruto maandsalaris van
€ 3.500.

Berekening transitievergoeding onder de huidige wetgeving

Job heeft over de eerste 10 dienstjaren recht op een transitievergoeding van 10 hele jaren x 1/3e x
€ 3.500 = € 11.690 bruto. Daarnaast heeft Job vanaf het 10e dienstjaar nog recht op 13 volgemaakte blokken van 6 maanden x 1/4e x € 3.500 = € 11.375. De totale transitievergoeding voor Job na een dienstverband van 16 jaar en 8 maanden komt daarmee op basis van de huidige wetgeving uit op
€ 23.065 bruto.

Berekening transitievergoeding onder de nieuwe wetgeving

De berekening onder de nieuwe wetgeving is makkelijker. Voor elk dienstjaar heeft Job recht op 1/3e brutosalaris. De dienstjaren vanaf het 10e dienstjaar worden niet meer extra verzwaard. Ook wordt er niet meer afgerond op halve jaren. Dit betekent een transitievergoeding van 16 jaar x 1/3e x € 3.500 =
€ 18.648. Over de 8 maanden heeft Job recht op 8/12e x 1/3e x € 3.500 = € 777. Dit betekent een totale transitievergoeding van € 19.425 bruto. Kortom: de transitievergoeding pakt in dit geval onder de nieuwe wetgeving bijna € 4.000 lager uit voor de werkgever.

Overgangsrecht?

In principe geldt per 1 januari 2020 de nieuwe rekenmethode. Dit houdt concreet in dat voor alle gevallen waarin ná 1 januari 2020 de transitievergoeding verschuldigd wordt, de nieuwe rekenmethode geldt. Dus loopt een tijdelijk contract na 1 januari 2020 af? Dan ben je een transitievergoeding verschuldigd over het volledige dienstverband van de werknemer. Voor enkele situaties is er overgangsrecht. Bijvoorbeeld voor ontslagprocedures bij de rechter of het UWV die al vóór 1 januari 2020 zijn gestart.

Vragen of behoefte aan advies? Neem dan gerust contact met ons op via 038 – 333 75 74 of lilian@felix.nl.


mr. Lilian Bakker - Bedrijfsjurist
mr. Lilian Bakker
Bedrijfsjurist

Kan ik je helpen?

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

* = verplicht
Een ogenblik geduld…

Meer actueel

De gevolgen van de uitspraak van de Hoge Raad over de heffing van box 3 vermogen
Blog

De gevolgen van de uitspraak van de Hoge Raad over de heffing van box 3 vermogen

Een uitspraak van de Hoge Raad over box 3: wat betekent dit voor jou?

Lees meer »
Btw-tarief bij verkoop van paard & het belang van een koopcontract!
Blog

Btw-tarief bij verkoop van paard & het belang van een koopcontract!

Welk btw-tarief moet je hanteren bij verkoop van een paard?

Lees meer »
Projecten niet meer rendabel door kostenstijging? Drie tips voor bouwondernemers
Blog

Projecten niet meer rendabel door kostenstijging? Drie tips voor bouwondernemers

Hoe zorg je in deze tijd waarin prijzen zó hard stijgen nog dat je bedrijf goed blijft draaien? Daarom geven we je graag een paar tips.

Lees meer »
Ondernemen zonder juridische hindernissen dankzij onze experts
Gratis tips en advies

Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van de nieuwste regels en wetten, de actueelste tips en de laatste adviezen.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

Goudplevier 123 8271 gb IJsselmuiden +31 (0)38 333 75 74 info@felix.nl
felix tandwiel linkedin instagram facebook