Strak debiteurenbeleid zorgt voor een strak betaalbeleid
Goed voorbeeld doet goed volgen. Niets nieuws onder de zon zou je zeggen. Of toch wel? Heb jij je namelijk wel eens gerealiseerd dat dit ook op gaat voor jouw debiteurenbeleid? Strak debiteurenbeleid zorgt namelijk voor een strak betaalbeleid! En dit geldt ook omgekeerd: hoe lakser jij bent, hoe lakser het betaalgedrag van jouw debiteur zal zijn. Benieuwd hoe je een effectief debiteurenbeleid voert? Lees dan verder!
Jouw probleem
Een grote (onbetaalde) debiteurenportefeuille is leuk en aardig. Maar bestaat jouw debiteurenportefeuille vooral uit wanbetalers? Dan is jouw debiteurenportefeuille alsnog weinig waard. Niks frustrerender dan te moeten wachten op betaling van facturen. Naast frustratie is het ook voor je liquiditeit niet wenselijk. Daarbij is de kans erg groot dat je het werk voor die opdrachtgever al een tijd terug hebt uitgevoerd. Eigenlijk ben jij aan het voorschieten. Dat is niet wat je wilt.
Oplossing?
Zorg dat lakse debiteuren de toekomst van jouw onderneming niet in gevaar brengen. Zit er daarom zo kort mogelijk op. Dit begint al bij het hanteren van een strak debiteurenbeleid. Zoek persoonlijk contact door een belletje na een aantal dagen. Stuur vervolgens een herinnering, zodat de debiteur doorheeft dat jouw belletje geen eenmalige actie was. Toch nog geen betaling? Zoek weer het persoonlijk contact. Durf ook te vragen naar de reden van de achterblijvende betaling. In sommige gevallen is er geen sprake van onwil, maar is samen zoeken naar een oplossing de juiste weg. Blijft betaling uit? Stuur dan een duidelijke aanmaning. Zo maak je aanspraak op je wettelijke rechten bij wanbetaling en incasso.
Je zult zien dat je stapel onbetaalde facturen snel slinkt wanneer je in actie komt. Niets doen is geen optie. Zoek persoonlijk contact en maak dat jouw debiteurenbeheer het verlengde van relatiebeheer wordt.
Weten wat je kunt doen om dit probleem bij de start al te tackelen? Kijk dan ook eens naar deze tips!