​Cijfers als financieel cabaret? Zo creëer je meer rendement voor jouw bedrijf! »

Mag een zieke werknemer op vakantie?

Het is bijna zomervakantie! Ben jij werkgever? Dan zal ook jouw personeel waarschijnlijk gaan genieten van hun welverdiende rust. Maar hoe zit dit eigenlijk met een werknemer die ziek is? Mag een zieke werknemer “gewoon” op vakantie? En hoe zit met het opbouw van vakantiedagen tijdens ziekte? Onze P&O adviseur Wilbert Prins vertelt je graag meer. Lees verder.

Opbouw vakantiedagen tijdens ziekte

Een zieke werknemer bouwt ook tijdens zijn of haar ziekteperiode vakantiedagen op voor tenminste het wettelijk minimum aantal vakantiedagen. Dat is in ieder geval minimaal 4 keer het aantal contracturen per week van de werknemer. Via een CAO of bedrijfsreglement kan hier overigens in het voordeel van de werknemer van worden afgeweken.

Ook een zieke werknemer mag op vakantie

Ook een zieke werknemer heeft in principe “gewoon” recht om op vakantie gaan. Wil een werknemer tijdens zijn ziekteperiode inderdaad op vakantie? Dan zal de werknemer dit vooraf wel moeten afstemmen met de werkgever. Het is daarbij van belang dat de vakantie de re-integratie van de werknemer niet zal belemmeren. Heb je als werkgever daarbij je twijfels? Leg het ‘vakantie voorstel’ van de werknemer dan voor aan de bedrijfsarts. De duur van de vakantie wordt in mindering gebracht op het opgebouwde vakantiesaldo van de werknemer.

Re-integratieverplichtingen tijdens vakantie

Hoe zit het dan met re-integratieverplichtingen tijdens de vakantie van een zieke werknemer? Gedurende de vakantieperiode is de werknemer (tijdelijk) vrijgesteld van zijn re-integratie verplichtingen.

Loondoorbetaling bij zieke werknemer op vakantie

Heeft een zieke werknemer vakantie opgenomen? Dan gelden er bijzondere regels voor de loondoorbetaling. Zo heeft de werknemer gedurende zijn vakantie recht op 100% loondoorbetaling, in plaats van tenminste het minimum van 70% van het laatstverdiende loon waar de werknemer gedurende zijn “normale” ziekteperiode recht op heeft.

Tot slot

Heb je vragen met betrekking tot het re-integratieproces van een zieke werknemer? Of ben je benieuwd wat je rechten en plichten zijn gedurende het re-integratieproces? Neem dan gerust contact op met onze P&O adviseur Wilbert Prins. Je bereikt hem via 038-2009016 lonen@felix.nl.

Wilbert Prins - P&O adviseur
Wilbert Prins
P&O adviseur

Kan ik je helpen?

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

* = verplicht
Een ogenblik geduld…

Meer actueel

De gevolgen van de uitspraak van de Hoge Raad over de heffing van box 3 vermogen
Blog

De gevolgen van de uitspraak van de Hoge Raad over de heffing van box 3 vermogen

Een uitspraak van de Hoge Raad over box 3: wat betekent dit voor jou?

Lees meer »
Btw-tarief bij verkoop van paard & het belang van een koopcontract!
Blog

Btw-tarief bij verkoop van paard & het belang van een koopcontract!

Welk btw-tarief moet je hanteren bij verkoop van een paard?

Lees meer »
Projecten niet meer rendabel door kostenstijging? Drie tips voor bouwondernemers
Blog

Projecten niet meer rendabel door kostenstijging? Drie tips voor bouwondernemers

Hoe zorg je in deze tijd waarin prijzen zó hard stijgen nog dat je bedrijf goed blijft draaien? Daarom geven we je graag een paar tips.

Lees meer »
Ondernemen zonder juridische hindernissen dankzij onze experts
Gratis tips en advies

Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van de nieuwste regels en wetten, de actueelste tips en de laatste adviezen.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

Goudplevier 123 8271 gb IJsselmuiden +31 (0)38 333 75 74 info@felix.nl
felix tandwiel linkedin instagram facebook