​Cijfers als financieel cabaret? Zo creëer je meer rendement voor jouw bedrijf! »

Lars licht voor: De gevolgen van cybercrime!

Onze ICT bedrijfskundige Lars Bergman weet alles van het implementeren, optimaliseren en beveiligen van onze en jouw softwareprogramma’s. “Daardoor kan ik jou het ondernemen zo makkelijk en veilig mogelijk maken.” Maandelijks laat hij dat zien door voorlichting te geven over actuele thema’s op zijn vakgebied. Vandaag bijdrage 1: De gevolgen van cybercrime!


"Ransomware of integrity hacks, ze zijn het schrikbeeld voor iedere ondernemer. Tenminste als je weet wat deze vormen van cybercriminaliteit inhouden en wat de impact ervan is op jouw organisatie… Aan die kennis blijkt het in de dagelijkse praktijk nogal eens te ontbreken. En juist bij de bedrijven waar dat het geval is, slaan cybercriminelen hun slag.

Integrity hack

Met een integrity hack verdienen ze relatief makkelijk en veel geld, jouw geld! Door jouw software binnen te dringen, herschrijven ze een klein stukje van jouw communicatie- of transactieproces. Bijvoorbeeld door een deel van de code in je transactietraject aan te passen voor een select type bankrekeningen. Zo worden ongemerkt bedragen weggesluisd van jouw rekeningen.

Ransomware aanval

Ook kunnen de cybercriminelen ervoor kiezen jouw data met een ransomware aanval tijdelijk buit te maken of te blokkeren. Alleen in ruil voor losgeld geven ze de data terug of heffen ze deze blokkade op. Een makkelijke manier van geld verdienen, want de meeste ondernemers gaan razendsnel over tot betaling. De schade van het niet kunnen werken, is namelijk vele malen groter dan de gevraagde afkoopsom…

Pijn op korte en lange termijn

Dergelijke aanvallen zijn dus erg kostbaar op korte termijn. Allereerst gaan de cybercriminelen met jouw centen aan de haal. En daarnaast moet je flink investeren in het op peil brengen van de cybersecurity van jouw organisatie. Heel vervelend, maar de echte pijn van cybercriminaliteit laat zich pas op lange termijn voelen. Allereerst door interne verwarring, maar vooral door externe factoren.

Reputatieschade

De meeste bedrijven proberen een hack stil te houden. Uit angst voor reputatieschade. Maar in negen van de tien gevallen lekt dit alsnog uit. Klanten en businesspartners kunnen dan vraagtekens plaatsen bij de veiligheid en werkwijze van je onderneming. Ze zeggen het vertrouwen in jou op en vertrekken naar de concurrent, die zijn zaken wel op orde heeft.

Imagoschade

In sommige gevallen werken cybercriminelen uit ideologische of politieke overtuiging. Via gehackte websites en social mediakanalen communiceren zij ineens boodschappen die haaks staan op de opvattingen van jou en je doelgroep. Die kan zich niet meer met je identificeren en zal afhaken. Het zal veel tijd vragen om die geleden imagoschade weer ongedaan te maken.

Geen nieuwe leads

Een cyberaanval zorgt ervoor dat jouw website enige tijd niet bereikbaar is. Dit leidt tot sterk verminderde aanmeldingen van nieuwe leads en klanten. Met name voor webshops levert dat directe financiële schade op. Klanten haken direct af of zullen contact opnemen met je helpdesk. Wat vertel je ze? Zowel de waarheid als het uitlekken van leugen om bestwil leidt tot een vertrouwensbreuk…

Autoriteit persoonsgegevens op je dak

Als de persoonsgegevens van jouw klanten op straat komen te liggen door een hack, ben je verplicht dit te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Als blijkt dat de beveiliging van deze dat niet op orde was, kun je forse boetes tegemoet zien. Die kunnen oplopen tot wel 10% van de jaaromzet.

Toename cybercrime

De verwachting is dat cybercriminaliteit de komende jaren fors in omvang en frequentie zal toenemen. Al enkele jaren is een trend zichtbaar waarbij criminaliteit zich verplaatst naar de digitale wereld. Maar waar we in de fysieke maatschappij organisaties als politie en justitie hebben om dit te bestrijden, is het op internet nog grotendeels ieder voor zich.

Voor je nu uit blinde paniek de stekkers uit je systemen trekt; wij kunnen je helpen om je te wapenen tegen cybercriminaliteit. Met ICT-securitysessies maken we jou en je medewerkers waakzaam en met de beveiliging van jouw systemen houden we criminelen buiten jouw deur. Meer weten? We praten je graag bij en helpen je graag op weg.”

 -

Kan ik je helpen?

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

* = verplicht
Een ogenblik geduld…

Meer actueel

Studiekostenbeding niet meer toegestaan, uitbreiding informatieplicht en verdere bescherming van werknemers. Weet jij hoe en wat je moet veranderen?
Blog

Studiekostenbeding niet meer toegestaan, uitbreiding informatieplicht en verdere bescherming van werknemers. Weet jij hoe en wat je moet veranderen?

Studiekostenbeding niet meer toegestaan, uitbreiding informatieplicht en verdere bescherming van werknemers. Weet jij hoe en wat je moet veranderen?

Lees meer »
De gevolgen van de uitspraak van de Hoge Raad over de heffing van box 3 vermogen
Blog

De gevolgen van de uitspraak van de Hoge Raad over de heffing van box 3 vermogen

Een uitspraak van de Hoge Raad over box 3: wat betekent dit voor jou?

Lees meer »
Btw-tarief bij verkoop van paard & het belang van een koopcontract!
Blog

Btw-tarief bij verkoop van paard & het belang van een koopcontract!

Welk btw-tarief moet je hanteren bij verkoop van een paard?

Lees meer »
Ondernemen zonder juridische hindernissen dankzij onze experts
Gratis tips en advies

Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van de nieuwste regels en wetten, de actueelste tips en de laatste adviezen.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

Goudplevier 123 8271 gb IJsselmuiden +31 (0)38 333 75 74 info@felix.nl
felix tandwiel linkedin instagram facebook