Juridische tips & tricks bij proeftijd van een werknemer: wat mag wel en niet?

Juridische tips & tricks

Voor een geldige proeftijd gelden een aantal regels & voorwaarden. Puntsgewijs de belangrijkste aandachtspunten op een rij:

Schriftelijk

Een proeftijdbeding moet altijd schriftelijk worden afgesproken! Een mondeling afgesproken proeftijd heeft juridisch dus geen waarde. Zorg daarom dat je het proeftijdbeding correct formuleert in de arbeidsovereenkomst.

Maximale duur?

 • De duur van de proeftijd is aan een maximum gebonden:
  • ga je een tijdelijk contract aan van 6 maanden of korter? Dan mag je geen proeftijd afspreken. Tip: kies dan voor een tijdelijk contract van 6 maanden + 1 dag (formuleer dat wel goed!), of bijvoorbeeld voor 7 maanden;
  • de proeftijd mag maximaal 1 maand duren bij een contract voor meer dan 6 maanden, maar korter dan 2 jaar;
  • de proeftijd kan maximaal 2 maanden duren bij een tijdelijk arbeidscontract voor 2 jaar of langer, óf bij een vast dienstverband;
  • is er een CAO van toepassing? Check deze dan altijd eerst. In de CAO kunnen nog andere regels staan over de proeftijd;
  • spreek je een te lange proeftijd af? Dan is deze zelfs nietig! Dat betekent dat er dus geheel geen proeftijd geldt.

Proeftijd in een opvolgend arbeidscontract?

Kun je een proeftijd opnemen in een opvolgend arbeidscontract? Bijvoorbeeld in het tweede contract voor bepaalde tijd? Nee, in principe niet. Partijen kennen elkaar immers al en weten als het goed is wat ze over en weer van elkaar mogen en kunnen verwachten. Het zou eventueel wél kunnen als de werknemer bijvoorbeeld een hele andere functie krijgt (met duidelijk andere taken, verantwoordelijkheden en competenties).

Proeftijd is voor beide partijen gelijk

De proeftijd is voor beide partijen altijd gelijk. Je kunt dus niet afspreken dat de werknemer 1 maand lang proeftijd heeft en de werkgever 2 maand.

Proeftijdontslag

Bevalt de werknemer onverhoopt toch niet? Of is er sprake van een mismatch? Door middel van proeftijdontslag kunnen beide partijen per direct de arbeidsovereenkomst opzeggen. Het opgeven van een reden is daarvoor niet nodig. In principe kan een werknemer tijdens de proeftijd dus “zomaar” ontslagen worden. Uiteraard zitten daar wel grenzen aan: bijvoorbeeld als er discriminatie aan het ontslag ten grondslag ligt.

Tot slot

Meer weten over proeftijd of hulp nodig bij het geven van proeftijdontslag? Neem gerust contact op met bedrijfsjurist Lilian Bakker via 038 – 333 75 74 of lilian@felix.nl. Ze denkt graag met je mee!

mr. Lilian Bakker - Bedrijfsjurist
mr. Lilian Bakker
Bedrijfsjurist

Kan ik je helpen?

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

* = verplicht
Een ogenblik geduld…

Meer actueel

Aanscherping I&R regelgeving per 21 april 2021. Een stappenplan voor de hippisch ondernemer!
Blog

Aanscherping I&R regelgeving per 21 april 2021. Een stappenplan voor de hippisch ondernemer!

Hippisch ondernemers opgelet! Ben jij al klaar voor de nieuwe I&R regelgeving voor paarden die per 21 april 2021 in gaat? Wij praten je graag bij én voorzien jou van een handig stappenplan.

Lees meer »
Vaste reiskostenvergoeding: doen of toch beter niet?
Blog

Vaste reiskostenvergoeding: doen of toch beter niet?

De onbelaste vaste reiskostenvergoeding: mag het nu wel of niet? Daarover bestaat onduidelijkheid na berichten in het nieuws. Onze P&O-adviseur Wilbert Prins praat je graag bij, zodat jij als

Lees meer »
PERSBERICHT: Dé Hippische Contractgenerator van felix: makkelijk en snel professionele contracten
Nieuws

PERSBERICHT: Dé Hippische Contractgenerator van felix: makkelijk en snel professionele contracten

Felix heeft een unieke tool ontwikkeld; Dé Hippische Contractgenerator. Daarmee kunnen ondernemers en particulieren in de hippische branche in een handomdraai professionele contracten creëren

Lees meer »
Ondernemen zonder juridische hindernissen dankzij onze experts
Gratis tips en advies

Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van de nieuwste regels en wetten, de actueelste tips en de laatste adviezen.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

Goudplevier 123 8271 gb IJsselmuiden +31 (0)38 333 75 74 info@felix.nl
felix tandwiel linkedin instagram facebook