​Cijfers als financieel cabaret? Zo creëer je meer rendement voor jouw bedrijf! »

Juridische tips & tricks bij proeftijd van een werknemer: wat mag wel en niet?

Het in dienst nemen van een nieuwe werknemer is altijd even spannend… Want, past de werknemer écht goed binnen jouw bedrijf? Is de werknemer inderdaad geschikt voor zijn of haar functie? En heeft de werknemer het zelf ook naar zijn zin? Terechte vragen waar je uiteraard pas het antwoord op weet als de werknemer daadwerkelijk werkzaam is voor jouw bedrijf. Het opnemen van een proeftijdbeding in het arbeidscontract is daarom voor zowel werkgever als werknemer een mooie manier om af te tasten of ze écht goed bij elkaar passen. Maar… hoe zit dat eigenlijk juridisch? Wat mag wel en wat mag juist niet? Bedrijfsjurist Lilian Bakker geeft jou graag een aantal praktische tips & tricks!

Juridische tips & tricks

Voor een geldige proeftijd gelden een aantal regels & voorwaarden. Puntsgewijs de belangrijkste aandachtspunten op een rij:

Schriftelijk

Een proeftijdbeding moet altijd schriftelijk worden afgesproken! Een mondeling afgesproken proeftijd heeft juridisch dus geen waarde. Zorg daarom dat je het proeftijdbeding correct formuleert in de arbeidsovereenkomst.

Maximale duur?

 • De duur van de proeftijd is aan een maximum gebonden:
  • ga je een tijdelijk contract aan van 6 maanden of korter? Dan mag je geen proeftijd afspreken. Tip: kies dan voor een tijdelijk contract van 6 maanden + 1 dag (formuleer dat wel goed!), of bijvoorbeeld voor 7 maanden;
  • de proeftijd mag maximaal 1 maand duren bij een contract voor meer dan 6 maanden, maar korter dan 2 jaar;
  • de proeftijd kan maximaal 2 maanden duren bij een tijdelijk arbeidscontract voor 2 jaar of langer, óf bij een vast dienstverband;
  • is er een CAO van toepassing? Check deze dan altijd eerst. In de CAO kunnen nog andere regels staan over de proeftijd;
  • spreek je een te lange proeftijd af? Dan is deze zelfs nietig! Dat betekent dat er dus geheel geen proeftijd geldt.

Proeftijd in een opvolgend arbeidscontract?

Kun je een proeftijd opnemen in een opvolgend arbeidscontract? Bijvoorbeeld in het tweede contract voor bepaalde tijd? Nee, in principe niet. Partijen kennen elkaar immers al en weten als het goed is wat ze over en weer van elkaar mogen en kunnen verwachten. Het zou eventueel wél kunnen als de werknemer bijvoorbeeld een hele andere functie krijgt (met duidelijk andere taken, verantwoordelijkheden en competenties).

Proeftijd is voor beide partijen gelijk

De proeftijd is voor beide partijen altijd gelijk. Je kunt dus niet afspreken dat de werknemer 1 maand lang proeftijd heeft en de werkgever 2 maand.

Proeftijdontslag

Bevalt de werknemer onverhoopt toch niet? Of is er sprake van een mismatch? Door middel van proeftijdontslag kunnen beide partijen per direct de arbeidsovereenkomst opzeggen. Het opgeven van een reden is daarvoor niet nodig. In principe kan een werknemer tijdens de proeftijd dus “zomaar” ontslagen worden. Uiteraard zitten daar wel grenzen aan: bijvoorbeeld als er discriminatie aan het ontslag ten grondslag ligt.

Tot slot

Meer weten over proeftijd of hulp nodig bij het geven van proeftijdontslag? Neem gerust contact op met bedrijfsjurist Lilian Bakker via 038 – 333 75 74 of lilian@felix.nl. Ze denkt graag met je mee!

mr. Lilian Bakker - Bedrijfsjurist
mr. Lilian Bakker
Bedrijfsjurist

Kan ik je helpen?

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

* = verplicht
Een ogenblik geduld…

Meer actueel

De gevolgen van de uitspraak van de Hoge Raad over de heffing van box 3 vermogen
Blog

De gevolgen van de uitspraak van de Hoge Raad over de heffing van box 3 vermogen

Een uitspraak van de Hoge Raad over box 3: wat betekent dit voor jou?

Lees meer »
Btw-tarief bij verkoop van paard & het belang van een koopcontract!
Blog

Btw-tarief bij verkoop van paard & het belang van een koopcontract!

Welk btw-tarief moet je hanteren bij verkoop van een paard?

Lees meer »
Projecten niet meer rendabel door kostenstijging? Drie tips voor bouwondernemers
Blog

Projecten niet meer rendabel door kostenstijging? Drie tips voor bouwondernemers

Hoe zorg je in deze tijd waarin prijzen zó hard stijgen nog dat je bedrijf goed blijft draaien? Daarom geven we je graag een paar tips.

Lees meer »
Ondernemen zonder juridische hindernissen dankzij onze experts
Gratis tips en advies

Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van de nieuwste regels en wetten, de actueelste tips en de laatste adviezen.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

Goudplevier 123 8271 gb IJsselmuiden +31 (0)38 333 75 74 info@felix.nl
felix tandwiel linkedin instagram facebook