Hoe maak ik een goede functieomschrijving?

Het doel van een functieprofiel/ functieomschrijving is de sollicitant duidelijk te maken waar hij/zij gaat werken en wat zijn/haar werkzaamheden worden. Een goed profiel of goede omschrijving zorgt ervoor dat je tijdens het contact met de sollicitant je kan focussen op de persoon en de motivatie en minder tijd kwijt bent met uitleg over de organisatie en de afdeling. Kortom, hoe beter de functieomschrijving of het functieprofiel, hoe soepeler het sollicitatieproces gaat verlopen.

Een functieomschrijving bevat meestal de volgende onderdelen:

  • Functienaam: bij een nieuwe functie is het verstandig om meteen een goede functienaam te bedenken. Deze gebruik je namelijk ook op kanalen die je inzet voor je werving. Zorg ervoor dat de functienaam opvallend genoeg is en sollicitanten zich erin kunnen herkennen.
  • Bedrijfscultuur: voor een goede match is het van belang dat iemand past bij de cultuur van jouw bedrijf. Beschrijf daarom de heersende bedrijfscultuur. Wat zijn de kernwaarden in jouw bedrijf? Hoe verloopt de samenwerking tussen collega’s? En met welke termen omschrijf je de werksfeer?

  • Positie van de functie: beschrijf de plaats van de functie in je bedrijf. Om welke afdeling gaat het? Hoe groot is het team? Met welke personen binnen het bedrijf is er veel contact? Wie is de leidinggevende?
  • Taken en verantwoordelijkheden: geef een duidelijk overzicht van de taken en verantwoordelijkheden die bij de functie horen. Wat zijn de belangrijkste werkzaamheden? Hoeveel tijd nemen ze in beslag? En welke resultaten moeten ze opleveren voor een goede beoordeling?
  • Competenties: de competenties vallen uiteen in kennis, vaardigheden en eigenschappen. Welke kennis is vereist? Is een bepaalde opleiding of werk- en denkniveau nodig? Zijn er specifieke vaardigheden nodig, zoals het vermogen om problemen op te lossen?
  • Arbeidsvoorwaarden: de interesse van veel sollicitanten gaat uit naar de arbeidsvoorwaarden van een functie. Besteed hier dan ook altijd aandacht aan. Welke primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden bied he?Geeft een salarisindicatie. Geldt bij jou een pensioenregeling? Is er een dertiende maand?
  • Contractduur: de contractduur is ook een belangrijk onderdeel. Is er bij goed functioneren kans op een contract voor onbepaalde tijd? Of gaat het om de vervanging van een collega die met zwangerschapsverlof is?
  • Sollicitatieprocedure: omschrijf de sollicitatieprocedure zo nauwkeurig mogelijk. Om dit te kunnen doen moet je de procedure ook intern moeten afstemmen. Zorg ervoor dat je sollicitanten een snelle en heldere terugkoppeling geeft.

Uiteraard is het ook handig dat je even kijkt wat er binnen jouw branche al beschikbaar is aan functieomschrijvingen waar je gebruik van kunt maken.

Tot slot

Al met al komt er heel wat bij kijken. Heb je hierbij hulp nodig? Wil je even sparren? Onze P&O adviseur Jenou Prins helpt je graag!

Jenou Prins - Bedrijfseconoom
Jenou Prins
Bedrijfseconoom

Kan ik je helpen?

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

* = verplicht
Een ogenblik geduld…

Meer actueel

Vraag nu de subsidieregeling praktijkleren makkelijk en snel aan!
Nieuws

Vraag nu de subsidieregeling praktijkleren makkelijk en snel aan!

Heb jij binnen jouw onderneming het afgelopen schooljaar stagiairs begeleid? Dan kan het zijn dat er voor jou een mooie kans op tegemoetkoming klaar ligt!

Lees meer »
'Cash is king', dus kom in actie!
Blog

'Cash is king', dus kom in actie!

Goed voorbeeld doet goed volgen. Niets nieuws onder de zon zou je zeggen. Of toch wel? Heb jij je namelijk wel eens gerealiseerd dat dit ook op gaat voor jouw debiteurenbeleid?

Lees meer »
Aanscherping I&R regelgeving per 21 april 2021. Een stappenplan voor de hippisch ondernemer!
Blog

Aanscherping I&R regelgeving per 21 april 2021. Een stappenplan voor de hippisch ondernemer!

Hippisch ondernemers opgelet! Ben jij al klaar voor de nieuwe I&R regelgeving voor paarden die per 21 april 2021 in gaat? Wij praten je graag bij én voorzien jou van een handig stappenplan.

Lees meer »
Ondernemen zonder juridische hindernissen dankzij onze experts
Gratis tips en advies

Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van de nieuwste regels en wetten, de actueelste tips en de laatste adviezen.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

Goudplevier 123 8271 gb IJsselmuiden +31 (0)38 333 75 74 info@felix.nl
felix tandwiel linkedin instagram facebook