Einde proeftijd gesprek - Maak afspraken richting de toekomst

Om als ondernemer op een effectieve manier inhoud te geven aan opleiding en ontwikkeling van je medewerkers is het van belang dat er een goed opleidingsplan is. Een opleidingsplan moet antwoord geven op vragen als: Hoe kunnen ervaren professionals verder groeien? En wat zijn de doorstroommogelijkheden voor nieuwe medewerkers?

Vanuit financieel oogpunt is het werken met een goed doordacht en op maat gemaakt opleidingsplan ook een goed idee. Door dat je precies weet wat je nodig hebt, kun je gecoördineerd en daardoor vaak goedkoper je opleidingen inkopen.

Maar hoe maak je nou een goed opleidingsplan?

 • Geen plan zonder budget. Het is van belang om voor jezelf helder te hebben hoeveel geld je wilt besteden aan het opleiden van je medewerker.
 • Als je budget helder is ga je opleidingsdoelen formuleren. Deze doelen moeten in lijn zijn met je ondernemingsdoelstellingen, je ondernemingsvisie en de visie van je onderneming op opleiden.

Door onderstaande stappen te doorlopen kom je tot heldere doelen.

   • Inventariseer waar de opleidingsbehoefte voor jouw onderneming ligt met het oog op de toekomst. Welke trends zie je in de markt en hoe wil je daar op inspelen?
   • Inventariseer welke behoeften je medewerkers hebben. Dit bespreek je bijvoorbeeld in werkoverleggen, persoonlijke gesprekken of in een loopbaangesprek. Het gaat om behoeften op individueel niveau, op teamniveau en op organisatieniveau. Luister naar je medewerkers en stem daar je opleidingsaanbod op af. Het is belangrijk dat er draagvlak voor je plan is. Een opleidingsplan moet antwoord geven op vragen als: hoe kunnen ervaren professionals verder groeien? Wat zijn de doorstroommogelijkheden voor nieuwe medewerkers
 • Als je dit allemaal op een rijtje hebt dan ga je verder met de praktische invulling van je plan. Je omschrijft in dit plan:
  • Wie gaat wanneer een opleiding of cursus volgen.
  • Wie gaat de opleiding betalen en je maakt bijvoorbeeld een terugbetalingsbudget.
  • Welke subsidiemogelijkheden er zijn. Denk aan:
    • de subsidieregeling praktijklere
    • de subsidieregeling leren
    • de SLIM-regeling, ontwikkelen in het MKB
    • mogelijkheden voor fiscale aftrekbaarheid van studiekosten via de inkomstenbelasting.
   • Welke mogelijkheden zijn er opgenomen in de CAO. Binnen diverse CAO’s zijn bijvoorbeeld ook opleidings- en ontwikkelingsfonden (O&O fonds) opgenomen. Deze fondsen zijn meestal opgericht door werkgevers- en werknemersorganisaties binnen een branche. De afdracht van de premie aan een O&O fonds vindt meestal plaats vanuit de salarisadministratie. CAO’s met een O&O fonds zijn onder andere de horeca, de bouw en de metaalindustrie.

Tot slot!

Heb je vragen over het opstellen van een opleidingsplan? Of ben je benieuwd naar subsidiemogelijkheden? Onze P&O adviseur Jenou Prins helpt je graag!

Jenou Prins - Bedrijfseconoom
Jenou Prins
Bedrijfseconoom

Kan ik je helpen?

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

* = verplicht
Een ogenblik geduld…

Meer actueel

Aanscherping I&R regelgeving per 21 april 2021. Een stappenplan voor de hippisch ondernemer!
Blog

Aanscherping I&R regelgeving per 21 april 2021. Een stappenplan voor de hippisch ondernemer!

Hippisch ondernemers opgelet! Ben jij al klaar voor de nieuwe I&R regelgeving voor paarden die per 21 april 2021 in gaat? Wij praten je graag bij én voorzien jou van een handig stappenplan.

Lees meer »
Vaste reiskostenvergoeding: doen of toch beter niet?
Blog

Vaste reiskostenvergoeding: doen of toch beter niet?

De onbelaste vaste reiskostenvergoeding: mag het nu wel of niet? Daarover bestaat onduidelijkheid na berichten in het nieuws. Onze P&O-adviseur Wilbert Prins praat je graag bij, zodat jij als

Lees meer »
PERSBERICHT: Dé Hippische Contractgenerator van felix: makkelijk en snel professionele contracten
Nieuws

PERSBERICHT: Dé Hippische Contractgenerator van felix: makkelijk en snel professionele contracten

Felix heeft een unieke tool ontwikkeld; Dé Hippische Contractgenerator. Daarmee kunnen ondernemers en particulieren in de hippische branche in een handomdraai professionele contracten creëren

Lees meer »
Ondernemen zonder juridische hindernissen dankzij onze experts
Gratis tips en advies

Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van de nieuwste regels en wetten, de actueelste tips en de laatste adviezen.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

Goudplevier 123 8271 gb IJsselmuiden +31 (0)38 333 75 74 info@felix.nl
felix tandwiel linkedin instagram facebook