​Cijfers als financieel cabaret? Zo creëer je meer rendement voor jouw bedrijf! »

Einde proeftijd gesprek - Maak afspraken richting de toekomst

Aan het einde van proeftijd vindt er vaak een gesprek plaats tussen werkgever en werknemer over het verloop van de proeftijd. Voor jou dus een mooi moment om even het net op te halen. Een nieuwe medewerker is nog fris en kan jou vaak heel goed vertellen hoe hij/zij de eerste maand(en) binnen jouw onderneming ervaren heeft, zowel de positieve als negatieve punten. Maak gebruik van dit moment.

Om als ondernemer op een effectieve manier inhoud te geven aan opleiding en ontwikkeling van je medewerkers is het van belang dat er een goed opleidingsplan is. Een opleidingsplan moet antwoord geven op vragen als: Hoe kunnen ervaren professionals verder groeien? En wat zijn de doorgroeimogelijkheden voor nieuwe medewerkers?

Vanuit financieel oogpunt is het werken met een goed doordacht en op maat gemaakt opleidingsplan ook een goed idee. Doordat je precies weet wat je nodig hebt, kun je gecoördineerd en daardoor vaak goedkoper je opleidingen inkopen.

Maar hoe maak je nou een goed opleidingsplan?

 • Geen plan zonder budget. Het is van belang om voor jezelf helder te hebben hoeveel geld je wilt besteden aan het opleiden van je medewerker.
 • Als je budget helder is ga je opleidingsdoelen formuleren. Deze doelen moeten in lijn zijn met je ondernemingsdoelstellingen, je ondernemingsvisie en de visie van je onderneming op opleiden.

Door onderstaande stappen te doorlopen kom je tot heldere doelen.

   • Inventariseer waar de opleidingsbehoefte voor jouw onderneming ligt met het oog op de toekomst. Welke trends zie je in de markt en hoe wil je daar op inspelen?
   • Inventariseer welke behoeften je medewerkers hebben. Dit bespreek je bijvoorbeeld in werkoverleggen, persoonlijke gesprekken of in een loopbaangesprek. Het gaat om behoeften op individueel niveau, op teamniveau en op organisatieniveau. Luister naar je medewerkers en stem daar je opleidingsaanbod op af. Het is belangrijk dat er draagvlak voor je plan is. Een opleidingsplan moet antwoord geven op vragen als: hoe kunnen ervaren professionals verder groeien? Wat zijn de doorstroommogelijkheden voor nieuwe medewerkers.

Als je dit allemaal op een rijtje hebt dan ga je verder met de praktische invulling van je plan. Je omschrijft in dit plan:

 • Wie gaat wanneer een opleiding of cursus volgen.
 • Wie gaat de opleiding betalen en je maakt bijvoorbeeld een terugbetalingsbudget.
 • Welke subsidiemogelijkheden er zijn. Denk aan:
 • de subsidieregeling praktijkleren
 • de subsidieregeling leren
 • de SLIM-regeling, ontwikkelen in het MKB
 • mogelijkheden voor fiscale aftrekbaarheid van studiekosten via de inkomstenbelasting.
 • Welke mogelijkheden zijn er opgenomen in de CAO. Binnen diverse CAO’s zijn bijvoorbeeld ook opleidings- en ontwikkelingsfonden (O&O fonds) opgenomen. Deze fondsen zijn meestal opgericht door werkgevers- en werknemersorganisaties binnen een branche. De afdracht van de premie aan een O&O fonds vindt meestal plaats vanuit de salarisadministratie. CAO’s met een O&O fonds zijn onder andere de horeca, de bouw en de metaalindustrie.

Tot slot!

Heb je vragen over het opstellen van een opleidingsplan? Of ben je benieuwd naar subsidiemogelijkheden? Onze P&O adviseur Wilbert Prins helpt je graag!

Wilbert Prins - P&O adviseur
Wilbert Prins
P&O adviseur

Kan ik je helpen?

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

* = verplicht
Een ogenblik geduld…

Meer actueel

De gevolgen van de uitspraak van de Hoge Raad over de heffing van box 3 vermogen
Blog

De gevolgen van de uitspraak van de Hoge Raad over de heffing van box 3 vermogen

Een uitspraak van de Hoge Raad over box 3: wat betekent dit voor jou?

Lees meer »
Btw-tarief bij verkoop van paard & het belang van een koopcontract!
Blog

Btw-tarief bij verkoop van paard & het belang van een koopcontract!

Welk btw-tarief moet je hanteren bij verkoop van een paard?

Lees meer »
Projecten niet meer rendabel door kostenstijging? Drie tips voor bouwondernemers
Blog

Projecten niet meer rendabel door kostenstijging? Drie tips voor bouwondernemers

Hoe zorg je in deze tijd waarin prijzen zó hard stijgen nog dat je bedrijf goed blijft draaien? Daarom geven we je graag een paar tips.

Lees meer »
Ondernemen zonder juridische hindernissen dankzij onze experts
Gratis tips en advies

Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van de nieuwste regels en wetten, de actueelste tips en de laatste adviezen.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

Goudplevier 123 8271 gb IJsselmuiden +31 (0)38 333 75 74 info@felix.nl
felix tandwiel linkedin instagram facebook