​Cijfers als financieel cabaret? Zo creëer je meer rendement voor jouw bedrijf! »

Einde proeftijd gesprek - Maak afspraken richting de toekomst

Aan het einde van proeftijd vindt er vaak een gesprek plaats tussen werkgever en werknemer over het verloop van de proeftijd. Voor jou dus een mooi moment om even het net op te halen. Een nieuwe medewerker is nog fris en kan jou vaak heel goed vertellen hoe hij/zij de eerste maand(en) binnen jouw onderneming ervaren heeft, zowel de positieve als negatieve punten. Maak gebruik van dit moment.

Om als ondernemer op een effectieve manier inhoud te geven aan opleiding en ontwikkeling van je medewerkers is het van belang dat er een goed opleidingsplan is. Een opleidingsplan moet antwoord geven op vragen als: Hoe kunnen ervaren professionals verder groeien? En wat zijn de doorstroommogelijkheden voor nieuwe medewerkers?

Vanuit financieel oogpunt is het werken met een goed doordacht en op maat gemaakt opleidingsplan ook een goed idee. Door dat je precies weet wat je nodig hebt, kun je gecoördineerd en daardoor vaak goedkoper je opleidingen inkopen.

Maar hoe maak je nou een goed opleidingsplan?

 • Geen plan zonder budget. Het is van belang om voor jezelf helder te hebben hoeveel geld je wilt besteden aan het opleiden van je medewerker.
 • Als je budget helder is ga je opleidingsdoelen formuleren. Deze doelen moeten in lijn zijn met je ondernemingsdoelstellingen, je ondernemingsvisie en de visie van je onderneming op opleiden.

Door onderstaande stappen te doorlopen kom je tot heldere doelen.

   • Inventariseer waar de opleidingsbehoefte voor jouw onderneming ligt met het oog op de toekomst. Welke trends zie je in de markt en hoe wil je daar op inspelen?
   • Inventariseer welke behoeften je medewerkers hebben. Dit bespreek je bijvoorbeeld in werkoverleggen, persoonlijke gesprekken of in een loopbaangesprek. Het gaat om behoeften op individueel niveau, op teamniveau en op organisatieniveau. Luister naar je medewerkers en stem daar je opleidingsaanbod op af. Het is belangrijk dat er draagvlak voor je plan is. Een opleidingsplan moet antwoord geven op vragen als: hoe kunnen ervaren professionals verder groeien? Wat zijn de doorstroommogelijkheden voor nieuwe medewerkers
 • Als je dit allemaal op een rijtje hebt dan ga je verder met de praktische invulling van je plan. Je omschrijft in dit plan:
  • Wie gaat wanneer een opleiding of cursus volgen.
  • Wie gaat de opleiding betalen en je maakt bijvoorbeeld een terugbetalingsbudget.
  • Welke subsidiemogelijkheden er zijn. Denk aan:
    • de subsidieregeling praktijklere
    • de subsidieregeling leren
    • de SLIM-regeling, ontwikkelen in het MKB
    • mogelijkheden voor fiscale aftrekbaarheid van studiekosten via de inkomstenbelasting.
   • Welke mogelijkheden zijn er opgenomen in de CAO. Binnen diverse CAO’s zijn bijvoorbeeld ook opleidings- en ontwikkelingsfonden (O&O fonds) opgenomen. Deze fondsen zijn meestal opgericht door werkgevers- en werknemersorganisaties binnen een branche. De afdracht van de premie aan een O&O fonds vindt meestal plaats vanuit de salarisadministratie. CAO’s met een O&O fonds zijn onder andere de horeca, de bouw en de metaalindustrie.

Tot slot!

Heb je vragen over het opstellen van een opleidingsplan? Of ben je benieuwd naar subsidiemogelijkheden? Onze P&O adviseur Jenou Prins helpt je graag!

Jenou Prins - Bedrijfseconoom
Jenou Prins
Bedrijfseconoom

Kan ik je helpen?

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

* = verplicht
Een ogenblik geduld…

Meer actueel

Mag een zieke werknemer op vakantie?
Blog

Mag een zieke werknemer op vakantie?

Het is bijna zomervakantie! Ben jij werkgever? Dan zal ook jouw personeel waarschijnlijk gaan genieten van hun welverdiende rust. Maar hoe zit dit eigenlijk met een werknemer die ziek is?

Lees meer »
Wet Verbetering Poortwachter. Een stappenplan voor werkgevers!
Blog

Wet Verbetering Poortwachter. Een stappenplan voor werkgevers!

Werkgevers opgelet! Ben jij bekend met de Wet Verbetering Poortwachter? Onze P&O adviseur Wilbert Prins praat je daarom graag bij én voorziet werkgevers van een handig stappenplan.

Lees meer »
Zieke werknemer & loondoorbetalingsverplichting. Hoe zit dat?
Blog

Zieke werknemer & loondoorbetalingsverplichting. Hoe zit dat?

Iedere werkgever krijgt wel eens te maken met een zieke werknemer. Met welke financiële consequenties moet een werkgever rekening houden? Onze P&O adviseur Wilbert Prins praat je graag bij!

Lees meer »
Ondernemen zonder juridische hindernissen dankzij onze experts
Gratis tips en advies

Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van de nieuwste regels en wetten, de actueelste tips en de laatste adviezen.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

Goudplevier 123 8271 gb IJsselmuiden +31 (0)38 333 75 74 info@felix.nl
felix tandwiel linkedin instagram facebook