​Cijfers als financieel cabaret? Zo creëer je meer rendement voor jouw bedrijf! »

De dag waarop je besluit je eerste werknemer in dienst te nemen

Je hebt het druk als enige medewerker in je bedrijf. Er liggen mooie kansen maar in je eentje is het onmogelijk om die allemaal te benutten. Dat lukt je nooit. Je besluit dat er iemand bij moet. Je wilt je eerste medewerker aannemen maar wat komt daar allemaal bij kijken?

Allereerst van belang, wanneer spreek je van een werknemer?

Dit is het geval als:

 • Hij/zij drie opeenvolgende maanden voor het bedrijf heeft gewerkt.
 • Hij/zij iedere week of tenminste twintig uur per maand tegen betaling werkt.
 • Er een gezagsverhouding is.
 • Er loon moet worden betaald.
 • Er een verplichting is om arbeid te verrichten.

Als bovenstaande allemaal geldt dan ga je kijken naar de volgende dingen:

 • Arbeidsovereenkomst: je moet tot een overeenkomst komen met je (toekomstige) werknemer. In theorie mag dit mondeling maar het is beter dat het je schriftelijk doet. Dan zijn de afspraken duidelijk.

 • Kosten: naast het maandelijkse bruto loon van jouw medewerker, krijg je vaak te maken krijgen met bijkomende kosten voor vakantiegeld, dertiende maand, ziektekosten, scholing, pensioenfonds en reiskosten. In bijna alle CAO´s zijn afspraken gemaakt over de arbeidsvoorwaarden voor specifieke bedrijfstakken. Kijk dus altijd eerst of jouw onderneming valt onder een CAO.

 • Loon: de loonkosten voor jou zijn ongeveer 30 procent hoger dan het brutoloon dat je medewerker ontvangt. Je betaalt tenslotte ook een deel van de verzekeringen en andere bijkomende kosten. Naast het pensioen zijn dit het vakantiegeld (meestal 8 procent van het brutoloon) en de dertiende maand. Hierover worden loonbelasting en premies geheven, die je als werkgever moet afdragen.

 • Pensioen: voor iedere werknemer gelden sociale verzekeringen wat betreft de pensioenrechten (AOW en ANW). Jij ,als werkgever, kan aanvullende pensioenvoorzieningen aanbieden. Meestal deel je de premie hiervan met de werknemer. Vaak wordt dit ook al in de CAO of in de bedrijfstak pensioenfonds geregeld. Vergeet niet dit aan je werknemer te melden, je bent dit verplicht.
 • Loonheffingen en aanmelden bij belastingdienst: als werkgever krijg je ook te maken met loonheffingen van de belastingdienst. Loonheffingen zijn een verzamelnaam voor:
  • Loonbelasting/ premie volksverzekeringen
  • De inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw)
  • De premies werknemersverzekeringen (WW en WAO/WIA)
 • Administratie: behalve de al aangegeven contracten en belastingverplichtingen komt er ook extra administratie bij kijken. Bijvoorbeeld de loonadministratie. De loonadministratie bestaat uit verschillende formulieren en berekeningen. Denk aan formulieren als de loonstaat, de loonstrook en de jaaropgave. Deze zijn allemaal nodig om het loon en verschuldigde bedragen te berekenen. Vind je dit lastig omdat dit ieder jaar verandert? Het kan handig zijn om het dan uit te besteden.

 • Verzekeringen aanpassen en nieuwe afsluiten: naast nieuwe dingen moet je ook bestaande regelingen moet aanpassen als je werkgever wordt. Een voorbeeld hiervan is de eigen aansprakelijkheidsverzekering van het bedrijf. Jij bent nu alleen verzekerd. Door dit aan passen is ook de aansprakelijkheid van de werknemer verzekerd, aan klanten of aan derden. Dit geldt ook voor de bedrijfsschadeverzekering. Je vaste lasten stijgen en dat moet hierin meegenomen worden. Ook is dit een goed moment om te kijken of het verstandig is om nieuwe verzekeringen af te sluiten. Denk aan:
  • Ziekteverzuimverzekering;
  • de WAO- gat verzekering;
  • een collectieve ongevallenverzekering;
  • pensioenverzekering.

Meer informatie hierover vind je in het handboek loonheffingen van de Belastingdienst.

Andere zaken waar je aan moet denken!

 • Voordat de werknemer begint, moet je de identiteit van de nieuwe werknemer vaststellen. Dit kun je doen door te vragen naar een paspoort of rijbewijs.
 • Je moet de nieuwe werknemer bij diverse instanties aanmelden.
 • In je bedrijf moet een preventiemedewerker aanwezig zijn. Dit mag je zelf zijn als tot 10 werknemers.

Tot slot

Al met al komt er heel wat bij kijken. Heb je hierbij hulp nodig? Wil je even sparren? Onze P&O adviseur Jenou Prins helpt je graag!

Jenou Prins - Bedrijfseconomisch adviseur
Jenou Prins
Bedrijfseconomisch adviseur

Kan ik je helpen?

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

* = verplicht
Een ogenblik geduld…

Meer actueel

Studiekostenbeding niet meer toegestaan, uitbreiding informatieplicht en verdere bescherming van werknemers. Weet jij hoe en wat je moet veranderen?
Blog

Studiekostenbeding niet meer toegestaan, uitbreiding informatieplicht en verdere bescherming van werknemers. Weet jij hoe en wat je moet veranderen?

Studiekostenbeding niet meer toegestaan, uitbreiding informatieplicht en verdere bescherming van werknemers. Weet jij hoe en wat je moet veranderen?

Lees meer »
De gevolgen van de uitspraak van de Hoge Raad over de heffing van box 3 vermogen
Blog

De gevolgen van de uitspraak van de Hoge Raad over de heffing van box 3 vermogen

Een uitspraak van de Hoge Raad over box 3: wat betekent dit voor jou?

Lees meer »
Btw-tarief bij verkoop van paard & het belang van een koopcontract!
Blog

Btw-tarief bij verkoop van paard & het belang van een koopcontract!

Welk btw-tarief moet je hanteren bij verkoop van een paard?

Lees meer »
Ondernemen zonder juridische hindernissen dankzij onze experts
Gratis tips en advies

Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van de nieuwste regels en wetten, de actueelste tips en de laatste adviezen.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

Goudplevier 123 8271 gb IJsselmuiden +31 (0)38 333 75 74 info@felix.nl
felix tandwiel linkedin instagram facebook