Bedrijf beëindigen wegens pensioen of ziekte? Vanaf 2021 compensatie transitievergoeding!

Transitievergoeding bij bedrijfsbeëindiging

Wil je als werkgever de deuren van je onderneming sluiten door pensionering of ziekte? En kun je geen opvolger vinden? Dan zit er vaak niets anders op dan je bedrijf te beëindigen. Indien je personeel in dienst hebt, ben je aan al je werknemers een transitievergoeding verschuldigd. Vooral bij werknemers die al jarenlang trouw in dienst zijn, kan dit bedrag behoorlijk oplopen.

Voor kleine werkgevers kan het betalen van transitievergoedingen aan al het personeel dan ook tot ongewenste gevolgen leiden. Zo zien sommige werkgevers zich zelfs genoodzaakt om hun eigen pensioenpotje aan te spreken om de transitievergoedingen uit te kunnen betalen. Dit terwijl elke werkgever ziek kan worden of een gegeven moment gewoon toe is aan zijn of haar pensioen. Daarom komt er voor kleine werkgevers per 1 januari 2021 een compensatieregeling voor betaalde transitievergoedingen.

Voorwaarden voor in aanmerking komen compensatie

Wil je als werkgever in aanmerking komen voor de compensatie transitievergoeding? Dan dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. We zetten ze kort voor je op rij.

  • Er moet sprake zijn van het vervallen van arbeidsplaatsen als gevolg van de beëindiging van jouw bedrijf.
  • Je moet minder dan 25 werknemers in dienst hebben op 1 januari van het kalenderjaar waarin je om toestemming voor ontslag van de werknemers hebt gevraagd. Uitzendkrachten of payrollwerknemers tellen niet mee voor de berekening van het aantal werknemers.
  • De transitievergoeding was verschuldigd in (1) een periode van 6 maanden voorafgaand aan het verzoek om de toestemming of de ontbinding van de arbeidsovereenkomst, of (2) in een periode van negen maanden na de verleende toestemming of inwilliging van het verzoek om ontbinding.
  • Je hebt de pensioengerechtelijke leeftijd bereikt of gaat deze bereiken binnen 6 maanden nadat het verzoek tot ontslag is ingediend.
  • Je bent dusdanig ziek dat van jou niet verwacht kan worden dat je het bedrijf voortzet. Of, als de werkzaamheden van de onderneming al beëindigd zijn, had je het bedrijf niet binnen een periode van 6 maanden na beëindiging kunnen voortzetten op advies van de bedrijfsarts.

Strategisch kiezen

Ben je kleine werkgever en heb je plannen om binnenkort met pensioen te gaan? Dan kan het dus lonen om dit moment nog even uit te stellen tot ná 1 januari 2021 zodat je in aanmerking komt voor de compensatie. Vragen of meer weten? Neem gerust contact met ons op!


mr. Lilian Bakker - Bedrijfsjurist
mr. Lilian Bakker
Bedrijfsjurist

Kan ik je helpen?

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

* = verplicht
Een ogenblik geduld…

Meer actueel

Aanscherping I&R regelgeving per 21 april 2021. Een stappenplan voor de hippisch ondernemer!
Blog

Aanscherping I&R regelgeving per 21 april 2021. Een stappenplan voor de hippisch ondernemer!

Hippisch ondernemers opgelet! Ben jij al klaar voor de nieuwe I&R regelgeving voor paarden die per 21 april 2021 in gaat? Wij praten je graag bij én voorzien jou van een handig stappenplan.

Lees meer »
Vaste reiskostenvergoeding: doen of toch beter niet?
Blog

Vaste reiskostenvergoeding: doen of toch beter niet?

De onbelaste vaste reiskostenvergoeding: mag het nu wel of niet? Daarover bestaat onduidelijkheid na berichten in het nieuws. Onze P&O-adviseur Wilbert Prins praat je graag bij, zodat jij als

Lees meer »
PERSBERICHT: Dé Hippische Contractgenerator van felix: makkelijk en snel professionele contracten
Nieuws

PERSBERICHT: Dé Hippische Contractgenerator van felix: makkelijk en snel professionele contracten

Felix heeft een unieke tool ontwikkeld; Dé Hippische Contractgenerator. Daarmee kunnen ondernemers en particulieren in de hippische branche in een handomdraai professionele contracten creëren

Lees meer »
Ondernemen zonder juridische hindernissen dankzij onze experts
Gratis tips en advies

Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van de nieuwste regels en wetten, de actueelste tips en de laatste adviezen.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

Goudplevier 123 8271 gb IJsselmuiden +31 (0)38 333 75 74 info@felix.nl
felix tandwiel linkedin instagram facebook