Welk btw-tarieven gelden bij het in training zetten van een paard?

Heb jij een trainingsstal? En heb jij dus paarden van anderen in training staan, bijvoorbeeld om zadelmak te maken of om verder op te leiden? Lees dan vooral even verder. Want, ben jij je wel bewust van de verschillende btw-tarieven die kunnen gelden voor training, stalling en voeding & verzorging? Wij leggen het jou graag uit. Ook geven wij jou tips om correct te factureren!

In training geven = geen gelegenheid geven tot sportbeoefening

Wanneer een eigenaar zijn of haar paard in training geeft aan een stal (bijvoorbeeld ter verdere africhting van het paard), is er fiscaal gezien geen sprake van het geven van gelegenheid tot sportbeoefening. De eigenaar van het paard gaat immers niet zelf gebruik maken van de aanwezige rijaccommodatie (zoals bij pensionstalling bijvoorbeeld wel het geval is, zie hier onze blog over de verschillende btw-tarieven bij pensionstalling).

De vergoeding voor training is belast met 21% btw

Omdat er fiscaal gezien geen sprake is van het geven van gelegenheid tot sportbeoefening, is de vergoeding voor training belast met 21% btw. Werk jij als trainings-/africhtingsstal vanuit een totaal factuurbedrag met één vergoeding per periode? Bijvoorbeeld één vergoeding per maand? Dan kun je dit als volgt splitsen:

Stap 1: vergoeding berekenen

Je berekent de vergoeding voor de training van het paard op basis van het ingeschatte aantal uren dat je gemiddeld per periode aan training besteedt.

Stap 2: splitsen in stalling en overige dienstverlening

Het restant van het periodieke bedrag (meestal maandbedrag) splits je vervolgens in stalling en overige dienstverlening (bijvoorbeeld voeding en verzorging en training).

Stap 3: 35% toerekenen aan stalling

Van dit restant kun je dan 35% toerekenen aan de stalling en de rest aan de overige diensten.

Stap 4: stalling btw-vrij en overige diensten 21%

De stalling is dan btw vrijgesteld en de overige diensten (bijvoorbeeld voeding en verzorging en training) vallen onder het normale 21% tarief van de btw.

Tip: Maak je eigen trainingsovereenkomst (in combinatie met stalling)

Voorkom onduidelijkheid richting jouw klanten over de toe te passen btw-tarieven op de verschillende prestaties bij het trainen van paarden. Je regelt dit gemakkelijk in een trainingsovereenkomst. In zo’n overeenkomst kun je bijvoorbeeld een heldere specificatie opnemen van de verschillende onderdelen. En dat geeft niet alleen duidelijkheid richting jouw klant over de vergoeding en de van toepassing zijnde btw, maar ook voorkom je gedoe met de fiscus.

En in een trainingsovereenkomst kun je natuurlijk over méér onderdelen samen afspraken maken. Wat dacht je van afspraken over aansprakelijkheid, betaling, africhtingsniveau en verdeling van prijzengeld? Neem even contact op met onze jurist mr. Lilian Bakker via lilian@felix.nl of 038 - 333 75 74. Zij denkt graag met je mee, zodat jouw juridische positie goed ingekleed is en je risico's zoveel mogelijk hebt afgedekt.

mr. Lilian Bakker - Bedrijfsjurist
mr. Lilian Bakker
Bedrijfsjurist

Kan ik je helpen?

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

* = verplicht
Een ogenblik geduld…

Meer actueel

De spelregels bij een paard met (verborgen) gebreken
Blog

De spelregels bij een paard met (verborgen) gebreken

Het is de nachtmerrie van iedere verkoper of koper: de constatering van een (verborgen) gebrek bij het paard. Maar hoe te handelen als het wel zo is en hoe kun je het voorkomen?

Lees meer »
De rol van de commissionair bij de (ver)koop van paarden
Blog

De rol van de commissionair bij de (ver)koop van paarden

Treed je beroeps- en/of bedrijfsmatig op als commissionair / bemiddelaar bij de (ver)koop van paarden? Zorg dan dat jouw rol voor iedereen glashelder is. Waarom? Lees het hier.

Lees meer »
Paard gekocht of verkocht? Zorg voor een passend koopcontract!
Blog

Paard gekocht of verkocht? Zorg voor een passend koopcontract!

Heb jij alles zwart op wit staan over jullie (ver)koop van je paard of pony? Voorkom dat je later gedoe krijgt. Een koopcontract is een hele goede oplossing.

Lees meer »
Ondernemen zonder juridische hindernissen dankzij onze experts
Gratis tips en advies

Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van de nieuwste regels en wetten, de actueelste tips en de laatste adviezen.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

Goudplevier 123 8271 gb IJsselmuiden +31 (0)38 333 75 74 info@felix.nl
felix tandwiel linkedin instagram facebook