Welk btw-tarief is van toepassing op het geven van paardrijlessen?

Instructeurs en instructrices opgelet! Weet jij welk btw-tarief op jouw paardrijles van toepassing is? Voor het geven van lessen kunnen namelijk verschillende btw-tarieven gelden (laag 9%, versus hoog 21%). Zo maakt het fiscaal nog uit of je als instructeur wel of niet “gelegenheid tot sportbeoefening” geeft. Benieuwd wat dat precies betekent? Wij praten je graag bij. Lees verder!

Hoog of laag btw-tarief?

Bij het geven van instructielessen kunnen verschillende btw-tarieven gelden (laag 9%, versus hoog 21%). Het verlaagde btw-tarief van 9% is van toepassing als er sprake is van het geven van gelegenheid tot sportbeoefening”. Daarvoor moet er sprake zijn van een sportaccommodatie. Dat wil zeggen: een onroerende zaak die specifiek en permanent voor dit doel is ingericht. Voor het btw-tarief maakt het nog verschil of de instructie plaatsvindt op locatie van de klant zelf, op locatie bij de instructeur/instructrice of op locatie van een derde.

Les op locatie bij de instructeur zelf? Of op een locatie die door de instructeur wordt gehuurd?

Vindt de instructie plaats op locatie bij de instructeur/instructrice of op een locatie van een derde die door de instructeur/instructrice wordt gehuurd? Dan is er fiscaal sprake van het geven van gelegenheid tot sportbeoefening door de instructeur/instructrice en is dus het verlaagde btw-tarief van 9% van toepassing.

Lesgeven bij de klant thuis? Of op locatie van een derde?

Vindt de instructie plaats op de locatie van de lesklant zelf? Of op een locatie van een derde die niet door de instructeur/instructrice wordt gehuurd? Dan geeft de instructeur/instructrice zelf dus geen gelegenheid tot het geven van sportbeoefening en is het verhoogde tarief van 21% van toepassing.

Tip: Maak jouw eigen instructie-overeenkomst

Voorkom onduidelijkheid richting jouw lesklanten over het toe te passen btw-tarief door het sluiten van een instructie-overeenkomst. In zo’n overeenkomst kun je bijvoorbeeld een heldere specificatie opnemen van jouw lestarieven, uitgesplitst in 4 categorieën:

  1. lesgeven op locatie van de lesklant zelf
  2. lesgeven op de eigen locatie van de instructeur
  3. lesgeven op de locatie van een derde, gehuurd door de instructeur
  4. lesgeven op de locatie van een derde, niet gehuurd door de instructeur.

En zo heb je niet alleen de afspraken over het lesgeld met jouw lesklanten helder vastliggen. Ook voorkom je gedoe met de fiscus. En in een instructie-overeenkomst kun je uiteraard over veel meer onderdelen heldere afspraken maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van aansprakelijkheid, annulering van lessen en betaling?

Tot slot

Kortom, het werken met contracten en/of algemene voorwaarden biedt jou als hippisch ondernemer meerdere voordelen. En wij helpen jou uiteraard graag om die voordelen daadwerkelijk te realiseren. Daarom helpen wij graag bij het screenen of opstellen van een verkoopcontract, trainingsovereenkomst, stallingsovereenkomst en/of lesovereenkomst.

Dus: ben jij instructeur? Heb je een pension- of trainingsstal? Of sta je op het punt om een paard te (ver)kopen? Neem dan zeker even contact op met onze jurist mr. Lilian Bakker via lilian@felix.nl of 038 - 333 75 74. Zij denkt graag met je mee, zodat jouw juridische positie goed ingekleed is en je risico's zoveel mogelijk hebt afgedekt.

Waarom Felix een passie heeft voor de hippische sector?

Bekijk hier meer over Felix en hoe wij ons inzetten voor de branche.

*Hippische ondernemers die hun administratie en/of jaarrekening uitbesteden aan Felix, krijgen het bronzen contractgenerator abonnement gratis ter beschikking gesteld.


mr. Lilian Bakker - Bedrijfsjurist
mr. Lilian Bakker
Bedrijfsjurist

Kan ik je helpen?

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

* = verplicht
Een ogenblik geduld…

Meer actueel

De spelregels bij een paard met (verborgen) gebreken
Blog

De spelregels bij een paard met (verborgen) gebreken

Het is de nachtmerrie van iedere verkoper of koper: de constatering van een (verborgen) gebrek bij het paard. Maar hoe te handelen als het wel zo is en hoe kun je het voorkomen?

Lees meer »
De rol van de commissionair bij de (ver)koop van paarden
Blog

De rol van de commissionair bij de (ver)koop van paarden

Treed je beroeps- en/of bedrijfsmatig op als commissionair / bemiddelaar bij de (ver)koop van paarden? Zorg dan dat jouw rol voor iedereen glashelder is. Waarom? Lees het hier.

Lees meer »
Paard gekocht of verkocht? Zorg voor een passend koopcontract!
Blog

Paard gekocht of verkocht? Zorg voor een passend koopcontract!

Heb jij alles zwart op wit staan over jullie (ver)koop van je paard of pony? Voorkom dat je later gedoe krijgt. Een koopcontract is een hele goede oplossing.

Lees meer »
Ondernemen zonder juridische hindernissen dankzij onze experts
Gratis tips en advies

Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van de nieuwste regels en wetten, de actueelste tips en de laatste adviezen.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

Goudplevier 123 8271 gb IJsselmuiden +31 (0)38 333 75 74 info@felix.nl
felix tandwiel linkedin instagram facebook