PERSBERICHT: Dé Hippische Contractgenerator van felix: makkelijk en snel professionele contracten »

Welk btw-tarief is van toepassing op het geven van paardrijlessen?

Instructeurs en instructrices opgelet! Weet jij welk btw-tarief op jouw paardrijles van toepassing is? Voor het geven van lessen kunnen namelijk verschillende btw-tarieven gelden (laag 9%, versus hoog 21%). Zo maakt het fiscaal nog uit of je als instructeur wel of niet “gelegenheid tot sportbeoefening” geeft. Benieuwd wat dat precies betekent? Wij praten je graag bij. Lees verder!

Hoog of laag btw-tarief?

Bij het geven van instructielessen kunnen verschillende btw-tarieven gelden (laag 9%, versus hoog 21%). Het verlaagde btw-tarief van 9% is van toepassing als er sprake is van het geven van gelegenheid tot sportbeoefening”. Daarvoor moet er sprake zijn van een sportaccommodatie. Dat wil zeggen: een onroerende zaak die specifiek en permanent voor dit doel is ingericht. Voor het btw-tarief maakt het nog verschil of de instructie plaatsvindt op locatie van de klant zelf, op locatie bij de instructeur/instructrice of op locatie van een derde.

Les op locatie bij de instructeur zelf? Of op een locatie die door de instructeur wordt gehuurd?

Vindt de instructie plaats op locatie bij de instructeur/instructrice of op een locatie van een derde die door de instructeur/instructrice wordt gehuurd? Dan is er fiscaal sprake van het geven van gelegenheid tot sportbeoefening door de instructeur/instructrice en is dus het verlaagde btw-tarief van 9% van toepassing.

Lesgeven bij de klant thuis? Of op locatie van een derde?

Vindt de instructie plaats op de locatie van de lesklant zelf? Of op een locatie van een derde die niet door de instructeur/instructrice wordt gehuurd? Dan geeft de instructeur/instructrice zelf dus geen gelegenheid tot het geven van sportbeoefening en is het verhoogde tarief van 21% van toepassing.

Tip: Maak jouw eigen instructie-overeenkomst met Dé Hippische Contractgenerator

Voorkom onduidelijkheid richting jouw lesklanten over het toe te passen btw-tarief door het sluiten van een instructie-overeenkomst. In zo’n overeenkomst kun je bijvoorbeeld een heldere specificatie opnemen van jouw lestarieven, uitgesplitst in 4 categorieën:

  1. lesgeven op locatie van de lesklant zelf
  2. lesgeven op de eigen locatie van de instructeur
  3. lesgeven op de locatie van een derde, gehuurd door de instructeur
  4. lesgeven op de locatie van een derde, niet gehuurd door de instructeur.

En zo heb je niet alleen de afspraken over het lesgeld met jouw lesklanten helder vastliggen. Ook voorkom je gedoe met de fiscus. En in een instructie-overeenkomst kun je uiteraard over veel meer onderdelen heldere afspraken maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van aansprakelijkheid, annulering van lessen en betaling? Wist je al dat je zo’n instructie-overeenkomst gemakkelijk zelf kunt maken met Dé Hippische Contractgenerator? Sluit vandaag nog je abonnement af!

mr. Lilian Bakker - Bedrijfsjurist
mr. Lilian Bakker
Bedrijfsjurist

Kan ik je helpen?

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

* = verplicht
Een ogenblik geduld…

Meer actueel

Vraag nu de subsidieregeling praktijkleren makkelijk en snel aan!
Nieuws

Vraag nu de subsidieregeling praktijkleren makkelijk en snel aan!

Heb jij binnen jouw onderneming het afgelopen schooljaar stagiairs begeleid? Dan kan het zijn dat er voor jou een mooie kans op tegemoetkoming klaar ligt!

Lees meer »
'Cash is king', dus kom in actie!
Blog

'Cash is king', dus kom in actie!

Goed voorbeeld doet goed volgen. Niets nieuws onder de zon zou je zeggen. Of toch wel? Heb jij je namelijk wel eens gerealiseerd dat dit ook op gaat voor jouw debiteurenbeleid?

Lees meer »
Aanscherping I&R regelgeving per 21 april 2021. Een stappenplan voor de hippisch ondernemer!
Blog

Aanscherping I&R regelgeving per 21 april 2021. Een stappenplan voor de hippisch ondernemer!

Hippisch ondernemers opgelet! Ben jij al klaar voor de nieuwe I&R regelgeving voor paarden die per 21 april 2021 in gaat? Wij praten je graag bij én voorzien jou van een handig stappenplan.

Lees meer »
Ondernemen zonder juridische hindernissen dankzij onze experts
Gratis tips en advies

Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van de nieuwste regels en wetten, de actueelste tips en de laatste adviezen.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

Goudplevier 123 8271 gb IJsselmuiden +31 (0)38 333 75 74 info@felix.nl
felix tandwiel linkedin instagram facebook