PERSBERICHT: Dé Hippische Contractgenerator van felix: makkelijk en snel professionele contracten »

Stalhouder schakelt dierenarts in bij een spoedgeval. Wie betaalt de rekening?

Ben jij stalhouder? Dan komt de volgende situatie jou vast bekend voor. Je ziet dat het paard van een pensionklant ernstige koliekachtige verschijnselen vertoont. Je probeert de eigenaar te bereiken, maar die neemt niet op. Zonder twijfel onderneem je vervolgens actie en je belt met spoed een dierenarts. En gelukkig met succes: het paard knapt op! Maar… vervolgens weigert de pensionklant om de dierenartsrekening te betalen. Want, het viel vast allemaal wel mee met die koliekverschijnselen. En uiteindelijk kun jij als stalhouder dus de dierenartsrekening van andermans paard betalen. Daar sta je dan met je goede gedrag! Herkenbaar? Wij geven jou tips én advies om dit soort discussies te voorkomen.

Wie betaalt de dierenartsrekening?

Normaal gesproken bindt een “rechtshandeling” alleen de partijen die betrokken zijn. Sluiten persoon X en Y samen een overeenkomst? Bijvoorbeeld om een paard met koliekklachten te behandelen? Dan geldt die overeenkomst als hoofdregel alleen tussen persoon X en Y, en dus niet ook voor bijvoorbeeld persoon Z. Dus: schakel jij als stalhouder een dierenarts in voor een noodgeval bij andermans paard? Dan geldt als hoofdregel dat er inderdaad alleen een overeenkomst tot stand is gekomen tussen jou als stalhouder en de dierenarts. Ook als het om andermans paard gaat. De dierenarts kan de stalhouder dus inderdaad terecht aanspreken op betaling van de dierenartsrekening. Maar: een hoofdregel is niet voor niets een hoofdregel. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen op de hoofdregel. En over die uitzondering vertellen wij je graag meer.

Zaakwaarneming

Zo’n uitzondering is namelijk het juridische begrip “zaakwaarneming”. Zaakwaarneming houdt kort gezegd in dat iemand ongevraagd de belangen van iemand anders behartigt. En vloeien daar kosten uit voort? Dan dient die ander deze kosten aan de “zaakwaarnemer” te vergoeden. Dus: schakel jij als stalhouder met spoed een dierenarts of hoefsmid in voor een noodgeval bij andermans paard? Dan doe je dat in principe natuurlijk ongevraagd. Bij spoed is er immers vaak geen tijd om met de eigenaar te overleggen. Laat staan dat je de eigenaar überhaupt zo snel kunt bereiken. De dierenartsrekening die je vervolgens gepresenteerd krijgt zijn dan kosten die je vanuit de “zaakwaarneming” bij de eigenaar van het paard in rekening kunt én mag brengen.

Maak jouw eigen pensionstallingsovereenkomst met Dé Hippische Contractgenerator

Kortom, juridisch zijn er dus wel degelijk mogelijkheden om de kosten van de dierenarts of hoefsmid bij de eigenaar van het paard te claimen. Maar: voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Zorg daarom dat je hierover vooraf duidelijke afspraken maakt met jouw pensionklanten in een pensionstallingsovereenkomst. Bijvoorbeeld dat jij als stalhouder inderdaad zonder voorkennis van de pensionklant een dierenarts en/of hoefsmid mag inschakelen én de kosten daarvan voor rekening van de eigenaar van het paard komen. En uiteraard kun je in een pensionstallingsovereenkomst veel meer afspreken. Wat dacht je van afspraken over betaling en de verschuldigdheid van een waarborgsom? Of richtlijnen voor voer/verzorging, het gebruik van de accommodatie en aansprakelijkheid? Een passende pensionstallingsovereenkomst maak jij gemakkelijk zelf met Dé Hippische Contractgenerator. Sluit vandaag nog je abonnement af!

mr. Lilian Bakker - Bedrijfsjurist
mr. Lilian Bakker
Bedrijfsjurist

Kan ik je helpen?

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

* = verplicht
Een ogenblik geduld…

Meer actueel

Trainingsstal schakelt dierenarts in bij een spoedgeval. Wie betaalt de rekening?
Hippische contractgenerator

Trainingsstal schakelt dierenarts in bij een spoedgeval. Wie betaalt de rekening?

Je hebt een trainingsstal en ziet dat het paard van een klant koliek heeft. Je belt met spoed een dierenarts. Maar: wie betaalt de dierenartsrekening? Jij of de eigenaar van het paard?

Lees meer »
Paard staat in training bij een trainingsstal. Voor wie is het gewonnen prijzengeld?
Hippische contractgenerator

Paard staat in training bij een trainingsstal. Voor wie is het gewonnen prijzengeld?

Train en breng jij andermans paarden uit op wedstrijden? Dan heb je vast wel eens discussies meegemaakt over de verdeling van prijzengeld en kosten aan inschrijfgeld. Hoe ga je hiermee om?

Lees meer »
felix.verheldert: De verschillende btw-tarieven bij pensionstalling van een paard
Hippische contractgenerator

felix.verheldert: De verschillende btw-tarieven bij pensionstalling van een paard

Bij pensionstalling kunnen verschillende btw-tarieven gelden. Naast huur van een box worden er namelijk meer diensten verleend. Denk aan verzorging en gebruikmaking van de (rij)accommodatie.

Lees meer »
Ondernemen zonder juridische hindernissen dankzij onze experts
Gratis tips en advies

Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van de nieuwste regels en wetten, de actueelste tips en de laatste adviezen.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

Goudplevier 123 8271 gb IJsselmuiden +31 (0)38 333 75 74 info@felix.nl
felix tandwiel linkedin instagram facebook