Paard staat in training bij een trainingsstal. Voor wie is het gewonnen prijzengeld?

Heb jij een trainingsstal? En train jij dus andermans paarden en breng je deze ook uit op wedstrijden? Dan heb je vast wel eens discussies meegemaakt over de verdeling van prijzengeld en het inschrijfgeld dat betaald moet worden om deel te kunnen nemen aan een wedstrijd. Want, wie betaalt de kosten? De trainingsstal of de eigenaar van het paard? En voor wie is gewonnen prijzengeld? felix. geeft advies!

Maak vooraf afspraken over de verdeling van kosten & prijzengeld

Als trainingsstal breng jij verschillende paarden van derden uit op wedstrijden. En met succes! Regelmatig rij je met de paarden bij de prijzen. En dat heeft een mooi zakcentje aan prijzengeld tot gevolg. Maar, vervolgens eist de eigenaar van het paard het prijzengeld op. Want het is toch zijn paard? En de kosten van inschrijving aan de wedstrijd? De eigenaar van het paard laat weten die niet te gaan betalen, want jij hebt toch zelf besloten om deel te nemen aan een wedstrijd?Uiteraard wil je dit soort situaties en bijbehorende discussies voorkomen. Zorg daarom dat je bij het in training nemen van andermans paarden vooraf heldere afspraken maakt over wie de kosten van bijvoorbeeld inschrijfgeld draagt. En hoe eventueel gewonnen prijzengeld wordt verdeeld. Graag zetten wij ter inspiratie een aantal mogelijkheden voor jou als trainer op een rij.

Tips voor afspraken over kosten van & deelname aan wedstrijden, keuringen en/of andere evenementen

Spreek sowieso af dat de deelname aan wedstrijden, keuringen en/of andere evenementen in overleg met de klant / eigenaar van het paard zal worden vastgesteld. Zo voorkom je de discussie dat de eigenaar van het paard geen toestemming zou hebben gegeven voor deelname aan een bepaalde wedstrijd of evenement. De kosten van wedstrijden, keuringen en/of andere evenementen (denk aan inschrijfgeld) kun je vervolgens geheel aan de klant / eigenaar van het paard doorberekenen, of bijvoorbeeld onderling verdelen (bijvoorbeeld via een 50/50 verdeling).

Tips voor afspraken over verworven prijzengeld

Ook voor gewonnen prijzengeld heb je meerdere mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan de volgende opties:

  1. prijzengeld komt altijd geheel ten goede aan de trainingsstal;
  2. prijzengeld wordt verdeeld tussen de klant / eigenaar van het paard en de trainingsstal (bijvoorbeeld 50/50 of via een andere verdeling);
  3. prijzengeld komt tot een bepaald bedrag altijd geheel aan de trainingsstal toe (bijvoorbeeld tot € 1.000,-), en het meerdere komt toe aan de klant / eigenaar van het paard;
  4. prijzengeld komt tot een bepaald bedrag altijd aan de stal toe (bijvoorbeeld tot € 1.000,-), en het meerdere wordt verdeeld tussen de klant / eigenaar van het paard en de trainingsstal (bijvoorbeeld via een 50/50 verdeling).

In de hippische praktijk komen wij alle bovenstaande opties wel tegen.

Maak jouw eigen trainingsovereenkomst (in combinatie met stalling)

Zorg in ieder geval dat je vooraf de afspraken goed vastlegt. Zo voorkom je vervelende discussies en kun jij je lekker bezig houden met het trainen en uitbrengen van paarden. Afspraken over prijzengeld en inschrijfgeld regel je zelf gemakkelijk in een trainingsovereenkomst. En dat is uiteraard niet het enige. Wat dacht je van afspraken over aansprakelijkheid, betaling, africhtingsniveau en richtlijnen voor het voer & de verzorging van het paard? Neem dan zeker even contact op met onze jurist mr. Lilian Bakker via lilian@felix.nl of 038 - 333 75 74. Zij denkt graag met je mee, zodat jouw juridische positie goed ingekleed is en je risico's zoveel mogelijk hebt afgedekt.

mr. Lilian Bakker - Bedrijfsjurist
mr. Lilian Bakker
Bedrijfsjurist

Kan ik je helpen?

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

* = verplicht
Een ogenblik geduld…

Meer actueel

De spelregels bij een paard met (verborgen) gebreken
Blog

De spelregels bij een paard met (verborgen) gebreken

Het is de nachtmerrie van iedere verkoper of koper: de constatering van een (verborgen) gebrek bij het paard. Maar hoe te handelen als het wel zo is en hoe kun je het voorkomen?

Lees meer »
De rol van de commissionair bij de (ver)koop van paarden
Blog

De rol van de commissionair bij de (ver)koop van paarden

Treed je beroeps- en/of bedrijfsmatig op als commissionair / bemiddelaar bij de (ver)koop van paarden? Zorg dan dat jouw rol voor iedereen glashelder is. Waarom? Lees het hier.

Lees meer »
Paard gekocht of verkocht? Zorg voor een passend koopcontract!
Blog

Paard gekocht of verkocht? Zorg voor een passend koopcontract!

Heb jij alles zwart op wit staan over jullie (ver)koop van je paard of pony? Voorkom dat je later gedoe krijgt. Een koopcontract is een hele goede oplossing.

Lees meer »
Ondernemen zonder juridische hindernissen dankzij onze experts
Gratis tips en advies

Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van de nieuwste regels en wetten, de actueelste tips en de laatste adviezen.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

Goudplevier 123 8271 gb IJsselmuiden +31 (0)38 333 75 74 info@felix.nl
felix tandwiel linkedin instagram facebook