felix.verheldert: De verschillende btw-tarieven bij pensionstalling van een paard

Ben jij stalhouder? En heb jij dus paarden van een ander bij jou in pensionstalling staan? Lees dan vooral even verder. Want, ben jij je wel bewust van de verschillende btw-tarieven? Bij pensionstalling is er namelijk niet alleen sprake van de huur van een box, maar van meerdere prestaties. Denk aan verzorging en voeding van het paard en gebruikmaking van de (rij)accommodatie. En dat maakt fiscaal verschil. Hoe dan? We praten je bij zodat jij correct kunt factureren!

Fiscaal gezien is er sprake van meerdere prestaties

Bij de pensionstalling van een paard gaat het meestal om meer dan alleen de kale verhuur van een box. Immers, een paard moet ook gevoerd en verzorgd worden. En vaak maken pensionklanten ook gebruik van de faciliteiten van de accommodatie, bijvoorbeeld de rijbak, weides, paddocks en de stapmolen. De rechter heeft al eens beslist dat er bij pensionstalling sprake is van meerdere prestaties. Ook als er slechts één “all-in” prijs in rekening wordt gebracht. Zo is er naast de verhuur van de box vaak sprake van verzorging en voeding van het paard en gebruikmaking van de rijaccommodatie. Bijvoorbeeld voor vrij rijden, longeren of het geven/krijgen van instructie. De terbeschikkingstelling van de rijaccommodatie wordt fiscaal gezien als gelegenheid geven tot sportbeoefening.

Elk onderdeel heeft zijn eigen btw-tarief

Elk van de onderdelen (verhuur box, gelegenheid geven tot sportbeoefening en overige prestaties) hebben hun eigen btw-tarief. De verhouding tussen de onderdelen kan ook verschillen, afhankelijk van het soort onderneming. In samenspraak met de branche is daaruit de tabel zoals hieronder ontstaan:

Als de verdeling tussen de verschillende onderdelen in jouw eigen situatie anders is, mag je overigens wel afwijken van deze tabel. Die andere verdeling moet je dan wél aannemelijk kunnen maken. Toepassing van de btw-vrijstelling betekent overigens wel dat je zelf de aan die dienst toerekenbare btw op jouw inkopen ook niet kunt aftrekken.

Tip: Maak jouw eigen instructie-overeenkomst met Dé Hippische Contractgenerator

Voorkom onduidelijkheid richting jouw pensionklanten over de toe te passen btw-tarieven op de verschillende prestaties (en dus over jouw vergoeding). Je regelt dit gemakkelijk in een pensionstallingsovereenkomst. In zo’n overeenkomst kun je bijvoorbeeld een heldere specificatie opnemen van de verschillende onderdelen. En zo heb je niet alleen de afspraken over het stalgeld met jouw pensionklanten helder vastliggen, maar voorkom je ook gedoe met de fiscus. En wist je dat je in een pensionstallingsovereenkomst ook afspraken kunt maken over bijvoorbeeld aansprakelijkheid, betaling, richtlijnen voor voer/verzorging, het gebruik van de accommodatie en huisregels? Om het jou nog makkelijker te maken kun je zo’n pensionstallingsovereenkomst eenvoudig zelf met Dé Hippische Contractgenerator. Sluit vandaag nog je abonnement af!

mr. Lilian Bakker - Bedrijfsjurist
mr. Lilian Bakker
Bedrijfsjurist

Kan ik je helpen?

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

* = verplicht
Een ogenblik geduld…

Meer actueel

​Hoe een jaarplan Equiception meer inzicht, grip én resultaat heeft opgeleverd
Referentie: Equiception

​Hoe een jaarplan Equiception meer inzicht, grip én resultaat heeft opgeleverd

Ondernemen zonder goed onderbouwd jaarplan is als paardrijden met je ogen dicht. Je komt een eind vooruit, maar vroeg of laat eindig je op de verkeerde bestemming.

Lees meer »
Zonder jaarplan ondernemen is als voetballen zonder doelen
Blog

Zonder jaarplan ondernemen is als voetballen zonder doelen

Een jaarplan verbetert jouw rendement aanzienlijk. Het geeft je namelijk inzicht om de juiste beslissingen te nemen. Het laat jou op een goede manier de competitie met jezelf aangaan.

Lees meer »
Mag een zieke werknemer op vakantie?
Blog

Mag een zieke werknemer op vakantie?

Het is bijna zomervakantie! Ben jij werkgever? Dan zal ook jouw personeel waarschijnlijk gaan genieten van hun welverdiende rust. Maar hoe zit dit eigenlijk met een werknemer die ziek is?

Lees meer »
Ondernemen zonder juridische hindernissen dankzij onze experts
Gratis tips en advies

Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van de nieuwste regels en wetten, de actueelste tips en de laatste adviezen.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

Goudplevier 123 8271 gb IJsselmuiden +31 (0)38 333 75 74 info@felix.nl
felix tandwiel linkedin instagram facebook