felix.verheldert: De verschillende btw-tarieven bij pensionstalling van een paard

Ben jij stalhouder? En heb jij dus paarden van een ander bij jou in pensionstalling staan? Lees dan vooral even verder. Want, ben jij je wel bewust van de verschillende btw-tarieven? Bij pensionstalling is er namelijk niet alleen sprake van de huur van een box, maar van meerdere prestaties. Denk aan verzorging en voeding van het paard en gebruikmaking van de (rij)accommodatie. En dat maakt fiscaal verschil. Hoe dan? We praten je bij zodat jij correct kunt factureren!

Fiscaal gezien is er sprake van meerdere prestaties

Bij de pensionstalling van een paard gaat het meestal om meer dan alleen de kale verhuur van een box. Immers, een paard moet ook gevoerd en verzorgd worden. En vaak maken pensionklanten ook gebruik van de faciliteiten van de accommodatie, bijvoorbeeld de rijbak, weides, paddocks en de stapmolen. De rechter heeft al eens beslist dat er bij pensionstalling sprake is van meerdere prestaties. Ook als er slechts één “all-in” prijs in rekening wordt gebracht. Zo is er naast de verhuur van de box vaak sprake van verzorging en voeding van het paard en gebruikmaking van de rijaccommodatie. Bijvoorbeeld voor vrij rijden, longeren of het geven/krijgen van instructie. De terbeschikkingstelling van de rijaccommodatie wordt fiscaal gezien als gelegenheid geven tot sportbeoefening.

Elk onderdeel heeft zijn eigen btw-tarief

Elk van de onderdelen (verhuur box, gelegenheid geven tot sportbeoefening en overige prestaties) hebben hun eigen btw-tarief. De verhouding tussen de onderdelen kan ook verschillen, afhankelijk van het soort onderneming. In samenspraak met de branche is daaruit de tabel zoals hieronder ontstaan:

Als de verdeling tussen de verschillende onderdelen in jouw eigen situatie anders is, mag je overigens wel afwijken van deze tabel. Die andere verdeling moet je dan wél aannemelijk kunnen maken. Toepassing van de btw-vrijstelling betekent overigens wel dat je zelf de aan die dienst toerekenbare btw op jouw inkopen ook niet kunt aftrekken.

Tip: Maak jouw eigen instructie-overeenkomst met Dé Hippische Contractgenerator

Voorkom onduidelijkheid richting jouw pensionklanten over de toe te passen btw-tarieven op de verschillende prestaties (en dus over jouw vergoeding). Je regelt dit gemakkelijk in een pensionstallingsovereenkomst. In zo’n overeenkomst kun je bijvoorbeeld een heldere specificatie opnemen van de verschillende onderdelen. En zo heb je niet alleen de afspraken over het stalgeld met jouw pensionklanten helder vastliggen, maar voorkom je ook gedoe met de fiscus. En wist je dat je in een pensionstallingsovereenkomst ook afspraken kunt maken over bijvoorbeeld aansprakelijkheid, betaling, richtlijnen voor voer/verzorging, het gebruik van de accommodatie en huisregels? Om het jou nog makkelijker te maken kun je zo’n pensionstallingsovereenkomst eenvoudig zelf met Dé Hippische Contractgenerator. Sluit vandaag nog je abonnement af!

mr. Lilian Bakker - Bedrijfsjurist
mr. Lilian Bakker
Bedrijfsjurist

Kan ik je helpen?

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

* = verplicht
Een ogenblik geduld…

Meer actueel

​Cijfers als financieel cabaret? Zo creëer je meer rendement voor jouw bedrijf!
Blog

​Cijfers als financieel cabaret? Zo creëer je meer rendement voor jouw bedrijf!

Met het juiste inzicht wordt het behalen van méér rendement als een cabaretvoorstelling: plezierig, relaxed en met een lach. Weten hoe? Lees gauw verder én doe de gratis online scan!

Lees meer »
Van ‘schoenendoosboekhouding’  naar overzicht, ruimte en rust
Referentie: Paardencentrum Dronten

Van ‘schoenendoosboekhouding’ naar overzicht, ruimte en rust

Een soepele overstap, kostenbesparend en zo veel meer inzicht. Monique en Jan Wybe Schurer vinden felix. een echte aanrader voor ieder bedrijf!

Lees meer »
felix. presenteert: de Yuki Optimalisatie Tour!
Blog

felix. presenteert: de Yuki Optimalisatie Tour!

Laat jij Yuki optimaal voor jou werken? Of laat je (onbewust) nog kansen liggen? Wij bieden je graag inzicht in wat er goed gaat én waar jij mogelijk nog winst kunt behalen. Doe je mee?

Lees meer »
Ondernemen zonder juridische hindernissen dankzij onze experts
Gratis tips en advies

Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van de nieuwste regels en wetten, de actueelste tips en de laatste adviezen.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

Goudplevier 123 8271 gb IJsselmuiden +31 (0)38 333 75 74 info@felix.nl
felix tandwiel linkedin instagram facebook