felix.verheldert: De verschillende btw-tarieven bij pensionstalling van een paard

Ben jij stalhouder? En heb jij dus paarden van een ander bij jou in pensionstalling staan? Lees dan vooral even verder. Want, ben jij je wel bewust van de verschillende btw-tarieven? Bij pensionstalling is er namelijk niet alleen sprake van de huur van een box, maar van meerdere prestaties. Denk aan verzorging en voeding van het paard en gebruikmaking van de (rij)accommodatie. En dat maakt fiscaal verschil. Hoe dan? We praten je bij zodat jij correct kunt factureren!

Fiscaal gezien is er sprake van meerdere prestaties

Bij de pensionstalling van een paard gaat het meestal om meer dan alleen de kale verhuur van een box. Immers, een paard moet ook gevoerd en verzorgd worden. En vaak maken pensionklanten ook gebruik van de faciliteiten van de accommodatie, bijvoorbeeld de rijbak, weides, paddocks en de stapmolen. De rechter heeft al eens beslist dat er bij pensionstalling sprake is van meerdere prestaties. Ook als er slechts één “all-in” prijs in rekening wordt gebracht. Zo is er naast de verhuur van de box vaak sprake van verzorging en voeding van het paard en gebruikmaking van de rijaccommodatie. Bijvoorbeeld voor vrij rijden, longeren of het geven/krijgen van instructie. De terbeschikkingstelling van de rijaccommodatie wordt fiscaal gezien als gelegenheid geven tot sportbeoefening.

Elk onderdeel heeft zijn eigen btw-tarief

Elk van de onderdelen (verhuur box, gelegenheid geven tot sportbeoefening en overige prestaties) hebben hun eigen btw-tarief. De verhouding tussen de onderdelen kan ook verschillen, afhankelijk van het soort onderneming. In samenspraak met de branche is daaruit de tabel zoals hieronder ontstaan:

Als de verdeling tussen de verschillende onderdelen in jouw eigen situatie anders is, mag je overigens wel afwijken van deze tabel. Die andere verdeling moet je dan wél aannemelijk kunnen maken. Toepassing van de btw-vrijstelling betekent overigens wel dat je zelf de aan die dienst toerekenbare btw op jouw inkopen ook niet kunt aftrekken.

Tip: Maak jouw eigen overeenkomst

Voorkom onduidelijkheid richting jouw pensionklanten over de toe te passen btw-tarieven op de verschillende prestaties (en dus over jouw vergoeding). Je regelt dit gemakkelijk in een pensionstallingsovereenkomst. In zo’n overeenkomst kun je bijvoorbeeld een heldere specificatie opnemen van de verschillende onderdelen. En zo heb je niet alleen de afspraken over het stalgeld met jouw pensionklanten helder vastliggen, maar voorkom je ook gedoe met de fiscus.

En wist je dat je in een pensionstallingsovereenkomst ook afspraken kunt maken over bijvoorbeeld aansprakelijkheid, betaling, richtlijnen voor voer/verzorging, het gebruik van de accommodatie en huisregels? Neem dan zeker even contact op met onze jurist mr. Lilian Bakker via lilian@felix.nl of 038 - 333 75 74. Zij denkt graag met je mee, zodat jouw juridische positie goed ingekleed is en je risico's zoveel mogelijk hebt afgedekt.

mr. Lilian Bakker - Bedrijfsjurist
mr. Lilian Bakker
Bedrijfsjurist

Kan ik je helpen?

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

* = verplicht
Een ogenblik geduld…

Meer actueel

De spelregels bij een paard met (verborgen) gebreken
Blog

De spelregels bij een paard met (verborgen) gebreken

Het is de nachtmerrie van iedere verkoper of koper: de constatering van een (verborgen) gebrek bij het paard. Maar hoe te handelen als het wel zo is en hoe kun je het voorkomen?

Lees meer »
De rol van de commissionair bij de (ver)koop van paarden
Blog

De rol van de commissionair bij de (ver)koop van paarden

Treed je beroeps- en/of bedrijfsmatig op als commissionair / bemiddelaar bij de (ver)koop van paarden? Zorg dan dat jouw rol voor iedereen glashelder is. Waarom? Lees het hier.

Lees meer »
Paard gekocht of verkocht? Zorg voor een passend koopcontract!
Blog

Paard gekocht of verkocht? Zorg voor een passend koopcontract!

Heb jij alles zwart op wit staan over jullie (ver)koop van je paard of pony? Voorkom dat je later gedoe krijgt. Een koopcontract is een hele goede oplossing.

Lees meer »
Ondernemen zonder juridische hindernissen dankzij onze experts
Gratis tips en advies

Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van de nieuwste regels en wetten, de actueelste tips en de laatste adviezen.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

Goudplevier 123 8271 gb IJsselmuiden +31 (0)38 333 75 74 info@felix.nl
felix tandwiel linkedin instagram facebook