Aansprakelijkheid van een pensionstal. Hoe zit dat juridisch?

Stalhouders opgelet! Exploiteer jij een pensionstal en heb jij dus andermans paarden op stal staan? Dan heb je je vast wel eens zorgen gemaakt om aansprakelijkheidsrisico’s. Paarden zijn immers levende dieren. Ongelukken zitten in een klein hoekje en schade kan al snel fors oplopen. Wie is bijvoorbeeld aansprakelijk als een paard trapt en iemand daardoor letsel oploopt? De stalhouder of de eigenaar? felix. adviseert. De belangrijkste ins & outs voor stalhouders op een rij!

Aansprakelijkheid voor schade die het paard veroorzaakt

Allereerst de aansprakelijkheid voor schade die het paard zelf (door een eigen gedraging) veroorzaakt. Denk aan bijten, trappen of op hol slaan. Het is zeker niet weg te denken dat door die gedragingen van het paard schade kan ontstaan aan derde personen en/of spullen van derden. Wie is daar dan voor verantwoordelijk? De stalhouder of de eigenaar van het paard? Juridisch geldt het volgende. Is een paard enkel gestald bij een stalhouder? Dus wordt het paard bijvoorbeeld niet ook tegen betaling getraind door de stalhouder? Dan blijft de eigenaar van het paard als “eigenaar-bezitter” van het paard verantwoordelijk voor schade die door “eigen gedragingen” van het paard ontstaan aan personen of zaken. Dus trapt het paard een deuk in iemands auto? Of veroorzaakt een bijtend of op hol geslagen paard letselschade aan een persoon? Dan is de eigenaar van het paard daarvoor aansprakelijk en niet de stalhouder. Het gaat dus om gedragingen van het paard die uit de eigen energie en eigen wil van het dier voortvloeien.

Aansprakelijkheid kan verschuiven van eigenaar naar de “bedrijfsmatig gebruiker” van het paard

Die aansprakelijkheid van de eigenaar van een paard kan juridisch wel verschuiven. Namelijk naar de zogeheten “bedrijfsmatig gebruiker” van het paard. Het gaat dan bijvoorbeeld om de pension- of manegehouder die (andermans) paarden tegen betaling inzet tijdens rijlessen. De manege of pensionstal is in dat geval aan te merken als een bedrijfsmatig gebruiker. Grondslag van deze aansprakelijkheid is het profijtbeginsel. Iemand die gewin haalt uit het gebruik van een bepaalde zaak of dier, moet óók het risico dragen voor de schade die daaruit voortvloeit. Een ander voorbeeld van een bedrijfsmatig gebruiker is een trainingsstal die paarden van derden traint en/of beleert. In de jurisprudentie is uitgemaakt dat een stalhouder die enkel pensionstalling aanbiedt (en dus niet ook het paard tegen betaling traint of inzet tijdens lessen) niet valt aan te merken als een bedrijfsmatig gebruiker.

Zorgplicht stalhouder

Naast de aansprakelijkheid voor schade die het paard door eigen, onverwachtse gedragingen kan veroorzaken, is er ook nog een andere aansprakelijkheid. Op een stalhouder rust namelijk een algemene zorgplicht. Dat betekent kort gezegd dat de stalhouder verplicht is om het paard als een goed huisvader te stallen en te verzorgen. Wat dat dan precies is, wordt per situatie ingevuld aan de hand van de specifieke feiten en omstandigheden van het geval. Daarbij kunnen ook zeker de afspraken in een pensionstallingsovereenkomst een grote rol spelen. Bij de zorgplicht kan bijvoorbeeld aan het volgende gedacht worden:

  • tijdig handelen bij ziektes van het paard en het indien nodig inschakelen van een dierenarts (bijvoorbeeld bij koliek);
  • actie ondernemen als een paard is ontsnapt of bijvoorbeeld door het schrikraad rent;
  • zorgen voor een goed onderhouden accommodatie om zo gevaarlijke situaties voor paard en eigenaar te voorkomen;

Schend je als stalhouder je zorgplicht? Dan kun je aansprakelijk zijn voor de schade die daardoor is ontstaan aan het paard, aan de eigenaar en/of aan andere derde personen.

Maak contractuele afspraken maken over aansprakelijkheid!

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Zorg daarom dat je afspraken over aansprakelijkheid vooraf regelt in een pensionstallingsovereenkomst. Dat voorkomt een hoop discussie en gedoe achteraf. Zo kun je in een pensionstallingsovereenkomst bijvoorbeeld vastleggen dat de klant zelf aansprakelijk is en blijft voor schade die het paard door eigen gedragingen veroorzaakt. En dat de klant bijvoorbeeld verplicht is om zijn paard en spullen zelf te verzekeren tegen brand, diefstal en andere schade. Daarnaast kun je afspreken dat je als stalhouder niet aansprakelijk bent voor schade aan het paard, tenzij je als stalhouder je zorgplicht hebt geschonden en jou dus echt iets valt te verwijten. En mocht zich onverhoopt toch een schadeveroorzakende gebeurtenis voordoen? Probeer dan in ieder geval contractueel je aansprakelijkheid te beperken. Bijvoorbeeld tot het bedrag waarop jouw aansprakelijkheidsverzekering aanspraak geeft. Of, wanneer er geen verzekering is of de verzekering onverhoopt niet uitkeert, tot bijvoorbeeld maximaal driemaal het bedrag dat door de stalhouder in een kalenderjaar in rekening is gebracht. Rechters zullen bij een geschil een aanwezig contract in de beoordeling van de aansprakelijkheid en schadevergoeding betrekken.

Maak jouw eigen pensionstallingsovereenkomst met Dé Hippische Contractgenerator

Om het jou als hippisch ondernemer zo makkelijk mogelijk te maken, kun jij een passende pensionstallingsovereenkomst eenvoudig zelf maken met Dé Hippische Contractgenerator. En uiteraard kun je daarin veel meer afspreken dan alleen regels voor aansprakelijkheid. Wat dacht je van afspraken over betaling en de verschuldigdheid van een waarborgsom? Of richtlijnen voor voer/verzorging, het gebruik van de accommodatie en huisregels? Sluit vandaag nog je abonnement af!

mr. Lilian Bakker - Bedrijfsjurist
mr. Lilian Bakker
Bedrijfsjurist

Kan ik je helpen?

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

* = verplicht
Een ogenblik geduld…

Meer actueel

‘Hoe meer controle je hebt, hoe beter de prestatie’
Referentie: Adelinde Cornelissen

‘Hoe meer controle je hebt, hoe beter de prestatie’

Van docente Engels naar Olympische zilveren medaille: wat betekent dit voor Adelinde haar bedrijf?

Lees meer »
​Hoe een jaarplan Equiception meer inzicht, grip én resultaat heeft opgeleverd
Referentie: Equiception

​Hoe een jaarplan Equiception meer inzicht, grip én resultaat heeft opgeleverd

Ondernemen zonder goed onderbouwd jaarplan is als paardrijden met je ogen dicht. Je komt een eind vooruit, maar vroeg of laat eindig je op de verkeerde bestemming.

Lees meer »
Zonder jaarplan ondernemen is als voetballen zonder doelen
Blog

Zonder jaarplan ondernemen is als voetballen zonder doelen

Een jaarplan verbetert jouw rendement aanzienlijk. Het geeft je namelijk inzicht om de juiste beslissingen te nemen. Het laat jou op een goede manier de competitie met jezelf aangaan.

Lees meer »
Ondernemen zonder juridische hindernissen dankzij onze experts
Gratis tips en advies

Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van de nieuwste regels en wetten, de actueelste tips en de laatste adviezen.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

Goudplevier 123 8271 gb IJsselmuiden +31 (0)38 333 75 74 info@felix.nl
felix tandwiel linkedin instagram facebook