Welke coronamaatregelen kun je als DGA gebruiken?

​In verband met de coronacrisis zijn tal van financiële en fiscale maatregelen getroffen. Vaak gaat de aandacht daarbij uit naar ondernemers en zzp’ers. Maar welke regelingen kun je als directeur-grootaandeelhouder (DGA) gebruiken? Hieronder hebben we de belangrijkste regelingen voor je op een rij gezet.

Aanpassing loon

Heeft de coronacrisis grote gevolgen voor de omzet en liquiditeit van je bv? Dan staat de Belastingdienst nu tijdelijk toe om in 2020 een lager maandloon af te spreken voor de komende maanden (dus niet met terugwerkende kracht voor januari tot en met maart). Aan het einde van 2020 kun je dan alsnog bepalen wat over het hele jaar bekeken je DGA-salaris over 2020 moet zijn.Dan is ook duidelijker wat de impact is van de coronacrisis op je bv. Zou dan blijken dat je bv je te weinig loon heeft betaald? Dan kun je dit aan het einde van het jaar alsnog rechttrekken en geeft je bv het verschil als loon aan en draagt zij daarover loonheffingen af. Voor deze tijdelijke verlaging is geen voorafgaand overleg met de Belastingdienst nodig. Werk je vanuit een holding-bv, dan kan het naast de verlaging van je loon belangrijk zijn om ook tussen je bv’s afspraken te maken over aanpassing van de managementfee.

Uitstel van belastingen

Werk je vanuit je eigen holding-bv voor één of meer werkmaatschappijen, dan heeft je eigen holding-bv te maken met omzet- en loonbelasting. Soms zijn er ook nog aanslagen inkomsten- of vennootschapsbelasting over de afgelopen jaren. Voor deze belastingen kun je uitstel aanvragen voor een termijn van 3 maanden. De rente is fors verlaagd tot 0,01%. Boetes voor te laat betalen worden niet opgelegd. Langdurend uitstel is ook mogelijk. De voorwaarden daarvoor worden binnenkort gepubliceerd.

Verlaging voorlopige aanslag

Verwacht je een lagere winst door de coronacrisis, dan kun je een verzoek indienen voor een verlaging van de voorlopige aanslag vennootschapsbelasting van je bv, zodat je meteen minder belasting gaat betalen. Het kan ook zo zijn dat het bedrag van de nieuwe voorlopige aanslag lager is dan de belasting die je in de eerste maanden van dit jaar al hebt betaald. In dat geval betaalt de Belastingdienst het verschil aan je bv terug.

TOZO-regeling

Als DGA van een besloten vennootschap kun een beroep doen op de tijdelijke regeling voor zelfstandig ondernemers als je voldoet aan de wettelijke eisen: het urencriterium, volledige zeggenschap en het dragen van de financiële risico’s. Daarbij moet je naar waarheid verklaren en aannemelijk kunnen maken dat je bv nu geen salaris kan uitbetalen.

Verdere mogelijkheden voor je onderneming

Wil je meer weten over de andere regelingen voor je eigen onderneming, zoals de TOGS- of NOW-regeling voor je personeel of de mogelijkheden voor financiering? Daarover hebben wij heldere blogs op onze website staan. Liever persoonlijk advies? Dat kan! Bel ons op 038 - 333 75 74 of mail naar info@felix.nl. We helpen je graag verder.

 -

Kan ik je helpen?

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

* = verplicht
Een ogenblik geduld…

Meer actueel

De spelregels bij een paard met (verborgen) gebreken
Blog

De spelregels bij een paard met (verborgen) gebreken

Het is de nachtmerrie van iedere verkoper of koper: de constatering van een (verborgen) gebrek bij het paard. Maar hoe te handelen als het wel zo is en hoe kun je het voorkomen?

Lees meer »
De rol van de commissionair bij de (ver)koop van paarden
Blog

De rol van de commissionair bij de (ver)koop van paarden

Treed je beroeps- en/of bedrijfsmatig op als commissionair / bemiddelaar bij de (ver)koop van paarden? Zorg dan dat jouw rol voor iedereen glashelder is. Waarom? Lees het hier.

Lees meer »
Paard gekocht of verkocht? Zorg voor een passend koopcontract!
Blog

Paard gekocht of verkocht? Zorg voor een passend koopcontract!

Heb jij alles zwart op wit staan over jullie (ver)koop van je paard of pony? Voorkom dat je later gedoe krijgt. Een koopcontract is een hele goede oplossing.

Lees meer »
Ondernemen zonder juridische hindernissen dankzij onze experts
Gratis tips en advies

Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van de nieuwste regels en wetten, de actueelste tips en de laatste adviezen.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

Goudplevier 123 8271 gb IJsselmuiden +31 (0)38 333 75 74 info@felix.nl
felix tandwiel linkedin instagram facebook