CORONA - Verruiming concernbepaling NOW-regeling!

Via de NOW-regeling kunnen werkgevers een tegemoetkoming ontvangen voor de loonkosten. Zo kunnen bedrijven hun personeel doorbetalen en worden banen behouden. Op 22 april jl. is de regeling verder verruimd. Lees verder!

De NOW-regeling in het kort

De NOW-regeling beoogt ondernemingen die onder de huidige bijzondere omstandigheden te maken hebben met een omzetverlies van meer dan 20% een tegemoetkoming in de loonkosten te geven op basis waarvan zij gedurende de maanden maart, april en mei zo veel mogelijk de salarissen van hun werknemers kunnen doorbetalen. Alle voorwaarden van de regeling kun je vinden in deze blog.

Uitgangspunt bij concerns: omzetdaling van gehele groep

Uitgangspunt in de regeling is dat bij een grotere samenstelling van rechtspersonen of natuurlijke personen, zoals een concern, de omzetdaling van de gehele groep de basis is. Dus: de omzet van alle ondernemingen die tot een concern behoren wordt bij elkaar opgeteld. Pas als je cumulatief een omzetverlies hebt van meer dan 20%, kom je in aanmerking voor de subsidie op basis van de NOW-regeling.

Voorstel tot versoepeling uitgangspunt concerns

Door het bedrijfsleven, de vakbonden en in de motie Palland c.s. is gevraagd om een versoepeling op dit uitgangspunt, omdat bij omzetvaststelling op concernniveau het doel van de regeling, behoud van werkgelegenheid, niet altijd zal kunnen worden gerealiseerd. Denk aan de situatie waarbij de ene werkmaatschappij van een concern hard wordt geraakt door de coronacrisis (en dus meer dan 20% omzetdaling heeft), terwijl de activiteiten van de andere werkmaatschappij wel ‘gewoon’ doorlopen.

In dat geval kan de situatie ontstaan dat er op concernniveau niet sprake is van een 20% omzetdaling. En dat kan onwenselijke gevolgen hebben, omdat de werkmaatschappijen van een concern niet individueel een beroep op de NOW-regeling kunnen doen. Is er geen interne solidariteit tussen de werkmaatschappijen? Dan zal de ene werkmaatschappij die zwaar wordt getroffen waarschijnlijk geen andere uitweg zien dan het ontslaan van het personeel.

Aanpassing regeling & voorwaarden

Het kabinet heeft op 22 april jl. besloten het uitgangspunt voor concerns in de NOW-regeling te versoepelen. Daardoor kunnen individuele werkmaatschappijen van een concern een subsidie voor hun loonkosten aanvragen op basis van de omzetdaling van de werkmaatschappij (i.p.v. het concernniveau) als bij het concern sprake is van minder dan 20% omzetdaling. Aan deze versoepeling zijn wel een aantal voorwaarden verbonden:

  • De werkmaatschappij moet een eigen rechtspersoonlijkheid hebben;
  • Het concern, waarvan de werkmaatschappij een beroep doet op de regeling, moet verklaren over 2020 geen dividend of bonussen uit te keren of eigen aandelen terug te kopen tot aan en inclusief de datum van de aandeelhoudersvergadering waarin de jaarrekening over 2020 wordt vastgesteld;
  • Werkmaatschappijen met 20 of meer werknemers moeten een overeenkomst met de betrokken vakbonden hebben over werkbehoud (of bij gebreke van een vakbond met een andere vertegenwoordiging van werknemers). Werkmaatschappijen met minder dan 20 werknemers kunnen volstaan met een akkoord van een vertegenwoordiging van werknemers.
  • Er is geen personeels-bv binnen het concern. Concerns met personeel-bv’s moeten altijd uitgaan van omzetdaling op concernniveau. Op dat niveau komen de omzet(daling) en de inzet van het personeel immers samen.

Tot slot

Meer weten over deze wijziging of over de NOW-regeling in het algemeen? Neem dan gerust contact op met onze specialist Jenou Prins via 038 – 333 75 74 of jenou@felix.nl. Wij helpen jou graag!

Jenou Prins - Bedrijfseconomisch adviseur
Jenou Prins
Bedrijfseconomisch adviseur

Kan ik je helpen?

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

* = verplicht
Een ogenblik geduld…

Meer actueel

De spelregels bij een paard met (verborgen) gebreken
Blog

De spelregels bij een paard met (verborgen) gebreken

Het is de nachtmerrie van iedere verkoper of koper: de constatering van een (verborgen) gebrek bij het paard. Maar hoe te handelen als het wel zo is en hoe kun je het voorkomen?

Lees meer »
De rol van de commissionair bij de (ver)koop van paarden
Blog

De rol van de commissionair bij de (ver)koop van paarden

Treed je beroeps- en/of bedrijfsmatig op als commissionair / bemiddelaar bij de (ver)koop van paarden? Zorg dan dat jouw rol voor iedereen glashelder is. Waarom? Lees het hier.

Lees meer »
Paard gekocht of verkocht? Zorg voor een passend koopcontract!
Blog

Paard gekocht of verkocht? Zorg voor een passend koopcontract!

Heb jij alles zwart op wit staan over jullie (ver)koop van je paard of pony? Voorkom dat je later gedoe krijgt. Een koopcontract is een hele goede oplossing.

Lees meer »
Ondernemen zonder juridische hindernissen dankzij onze experts
Gratis tips en advies

Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van de nieuwste regels en wetten, de actueelste tips en de laatste adviezen.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

Goudplevier 123 8271 gb IJsselmuiden +31 (0)38 333 75 74 info@felix.nl
felix tandwiel linkedin instagram facebook