Wat is het juiste btw-tarief op sperma van hengsten?

Weet jij hoeveel btw jij moet rekenen voor het sperma van jouw hengst(en)? Het besluit toelichting Tabel I laag btw-tarief is 19 april 2022 aangepast. Nu is ook officieel de levering van sperma van een als dekhengst gebruikt sportpaard erin opgenomen. Voor jou als hippische ondernemer betekent dat ook de toepassing van het lage BTW-tarief van 9% op de levering van sperma van een dekhengst die ook sportpaard is.

Fokkerij en sport

Als een fokmerrie of dekhengst uitsluitend wordt gebruikt in de fokkerij geldt voor de levering van dat dier het verlaagde btw-tarief: 9%. Het was zo dat er voor sportpaarden 21% gerekend moest worden. Maar het komt natuurlijk regelmatig voor dat een paard zowel wordt gebruikt in de fokkerij als in de sport. En zeker hengsten lopen vaak in de sport en dekken daarnaast.

Belastingdienst licht toe

Daarom komt de belastingdienst met een uitgebreidere toelichting. In deze toelichting op het besluit geeft de staatsecretaris aan dat hij het goedkeurt op praktische gronden dat de vergoeding die voor het sperma in rekening wordt gebracht, onder het lage btw-tarief verkocht mag worden. Daarom mag jij nu voor het sperma van jouw hengst 9% btw rekenen.

Meer btw-antwoorden voor jou

Wil jij meer weten over deze toelichting of heb je een andere vraag over btw bijvoorbeeld over het btw-tarief voor opfok? Bel gerust Jolanda via 038 333 75 74 of mail haar via jolanda@felix.nl.

Of vraag het boekje Paard & Fiscus aan waarin 50 vragen fiscale en juridische vragen worden beantwoord.mr. Lilian Bakker - Bedrijfsjurist
mr. Lilian Bakker
Bedrijfsjurist

Kan ik je helpen?

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

* = verplicht
Een ogenblik geduld…

Meer actueel

De spelregels bij een paard met (verborgen) gebreken
Blog

De spelregels bij een paard met (verborgen) gebreken

Het is de nachtmerrie van iedere verkoper of koper: de constatering van een (verborgen) gebrek bij het paard. Maar hoe te handelen als het wel zo is en hoe kun je het voorkomen?

Lees meer »
De rol van de commissionair bij de (ver)koop van paarden
Blog

De rol van de commissionair bij de (ver)koop van paarden

Treed je beroeps- en/of bedrijfsmatig op als commissionair / bemiddelaar bij de (ver)koop van paarden? Zorg dan dat jouw rol voor iedereen glashelder is. Waarom? Lees het hier.

Lees meer »
Paard gekocht of verkocht? Zorg voor een passend koopcontract!
Blog

Paard gekocht of verkocht? Zorg voor een passend koopcontract!

Heb jij alles zwart op wit staan over jullie (ver)koop van je paard of pony? Voorkom dat je later gedoe krijgt. Een koopcontract is een hele goede oplossing.

Lees meer »
Ondernemen zonder juridische hindernissen dankzij onze experts
Gratis tips en advies

Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van de nieuwste regels en wetten, de actueelste tips en de laatste adviezen.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

Goudplevier 123 8271 gb IJsselmuiden +31 (0)38 333 75 74 info@felix.nl
felix tandwiel linkedin instagram facebook