PERSBERICHT: Dé Hippische Contractgenerator van felix: makkelijk en snel professionele contracten »

Rechtbank Gelderland: overheidsadvies om zoveel mogelijk thuis te werken creëert géén “recht op thuiswerken”

Het advies van de overheid luidt nog steeds: werk zoveel mogelijk thuis. Tot 1 september 2020 blijft thuiswerken dan ook hoogstwaarschijnlijk de regel. Dat roept de volgende vraag op: kunnen werknemers daar rechten aan ontlenen? Met andere woorden: kan een werknemer zich op basis van het overheidsadvies beroepen op een “recht op thuiswerken”? De rechtbank Gelderland heeft op 16 juni jl. over deze interessante vraag vonnis gewezen. Bedrijfsjurist mr. Lilian Bakker bespreekt het oordeel van de rechtbank.

Situatie

De zaak gaat over een medewerkster van een keukenbedrijf. Op 15 maart 2020 deelt de werkgever mede dat in verband met het coronavirus tot nader order door alle medewerkers (met uitzondering van enkelingen) wordt thuisgewerkt. Op 6 mei 2020 roept de werkgever vervolgens alle medewerkers op om weer op de zaak te komen werken. De werkgever had een aantal maatregelen getroffen om te zorgen voor een veilige werkomgeving voor het personeel.

Diezelfde dag vond ’s avonds een persconferentie plaats, waarin onder andere werd benoemd dat er tot september 2020 zo veel mogelijk dient te worden thuisgewerkt. De volgende dag, 7 mei 2020, verstuurt de medewerkster daarom een e-mail aan haar werkgever. De medewerkster vraagt of de werkgever naar aanleiding van de persconferentie terugkomt op haar e-mail waarin zij iedereen weer heeft opgeroepen om op kantoor te verschijnen. De werkgever ziet daar echter geen aanleiding toe en stelt zich op het standpunt dat de medewerkster redelijke opdrachten en instructies van de werkgever, zoals het verschijnen op de werkplek, moet opvolgen.

Kort geding

De medewerkster laat het er niet bij zitten en start een kort geding procedure bij de rechtbank. De medewerkster vordert dat zij tot 1 september 2020 thuis mag werken. Volgens de medewerkster handelt de werkgever namelijk in strijd met goed werkgeverschap, haar instructiebevoegdheid, het overheidsadvies en de op de werkgever rustende zorgplicht. De medewerkster voert verder aan dat zij de social distancing regels in haar privéleven heel serieus neemt en dat zij op haar werk heeft ervaren dat haar collega’s dat niet (goed) deden.

Oordeel rechtbank

De rechtbank oordeelt dat er geen sprake is van een schending van goed werkgeverschap, instructiebevoegdheid en/of zorgplicht. De rechter stelt daarbij voorop dat de werkgever in kwestie passende maatregelen had getroffen om een veilige werkplek te waarborgen. Daar komt bij dat de werkgever had beargumenteerd dat het noodzakelijk was dat de werknemers fysiek aanwezig zijn op de werkplek. Zo moesten er pakketten worden aangenomen en bestellingen worden verwerkt en verstuurd. Werkzaamheden waarbij korte lijnen voor werkgever en naaste collega’s van groot belang was. Vervolgens overweegt de rechtbank het volgende: “Het zeer algemeen geformuleerde overheidsadvies over zoveel mogelijk thuis werken grijpt niet zo ver in op deze specifieke rechtsverhouding dat [eiser] daaruit een ‘recht op thuis werken’ kan putten.”

Conclusie

Kortom: het overheidsadvies dat zoveel mogelijk moet worden thuisgewerkt, betekent volgens de rechtbank Gelderland niet dat een werknemer daar een “recht op thuis werken” aan kan ontlenen. Goed nieuws dus voor werkgevers!

Tot slot

De jurisprudentie over het coronavirus breidt zich langzaam maar zeker steeds verder uit. Heb jij onze blog over huur betalen in coronatijd al gezien? Je leest hem hier. Of wil je weten wat de rechtbank Amsterdam vond van een werkgever die i.v.m. de coronacrisis eenzijdig besloot tot een halvering van het salaris van al zijn personeel? Klik dan hier.

Heb je een juridische vraag of een probleem op juridisch vlak? Neem dan gerust contact op met bedrijfsjurist mr. Lilian Bakker via lilian@felix.nl of 038 – 333 75 74. Zij denkt graag met je mee!

mr. Lilian Bakker - Bedrijfsjurist
mr. Lilian Bakker
Bedrijfsjurist

Kan ik je helpen?

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

* = verplicht
Een ogenblik geduld…

Meer actueel

Vraag nu de subsidieregeling praktijkleren makkelijk en snel aan!
Nieuws

Vraag nu de subsidieregeling praktijkleren makkelijk en snel aan!

Heb jij binnen jouw onderneming het afgelopen schooljaar stagiairs begeleid? Dan kan het zijn dat er voor jou een mooie kans op tegemoetkoming klaar ligt!

Lees meer »
'Cash is king', dus kom in actie!
Blog

'Cash is king', dus kom in actie!

Goed voorbeeld doet goed volgen. Niets nieuws onder de zon zou je zeggen. Of toch wel? Heb jij je namelijk wel eens gerealiseerd dat dit ook op gaat voor jouw debiteurenbeleid?

Lees meer »
Aanscherping I&R regelgeving per 21 april 2021. Een stappenplan voor de hippisch ondernemer!
Blog

Aanscherping I&R regelgeving per 21 april 2021. Een stappenplan voor de hippisch ondernemer!

Hippisch ondernemers opgelet! Ben jij al klaar voor de nieuwe I&R regelgeving voor paarden die per 21 april 2021 in gaat? Wij praten je graag bij én voorzien jou van een handig stappenplan.

Lees meer »
Ondernemen zonder juridische hindernissen dankzij onze experts
Gratis tips en advies

Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van de nieuwste regels en wetten, de actueelste tips en de laatste adviezen.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

Goudplevier 123 8271 gb IJsselmuiden +31 (0)38 333 75 74 info@felix.nl
felix tandwiel linkedin instagram facebook