Ontslag werknemer wegens mix van omstandigheden? Vanaf 2020 terugkeer cumulatiegrond!

Een vaste werknemer ontslaan? Dat is voor werkgevers vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is er goed nieuws voor werkgevers. Vanaf 1 januari 2020 wijzigt het arbeidsrecht. Daarmee komt ook de cumulatieve ontslaggrond weer terug. Benieuwd wat er voor jou als werkgever gaat veranderen? Lees het in deze blog.

Een ‘voldragen’ ontslaggrond

Stel je voor. Jouw werknemer heeft een vast contract en functioneert al een tijdje niet meer lekker. En door alle frustraties is de arbeidsverhouding tussen jou en de werknemer er ook niet bepaald beter op geworden. Eigenlijk wil je graag van deze werknemer af. Op grond van de huidige wet heb je als werkgever voor ontslag een ‘voldragen’ ontslaggrond nodig. Met andere woorden: je mag niet allerlei verschillende redenen en irritaties bij elkaar optellen. Er moet sprake zijn van bijvoorbeeld een ‘voldragen’ disfunctioneren dossier. Is er sprake van een beetje disfunctioneren? En is daardoor ook een beetje een verstoorde arbeidsverhouding ontstaan? Dan kun je op dit moment als werkgever dus niet tot ontslag van de werknemer overgaan.

Cumuleren van ontslaggronden

In de praktijk is er vaak sprake van een mix van omstandigheden, die bij elkaar opgeteld best een goede reden voor ontslag van de werknemer zouden kunnen zijn. Maar omdat elke omstandigheid op zichzelf niet erg genoeg is, is er geen sprake van een ‘voldragen’ ontslaggrond. Veel werkgevers kunnen daarom – tot hun frustratie – niet of heel moeilijk tot ontslag overgaan. Per 1 januari 2020 komt hier echter verandering in. En goed nieuws: het wordt jou als werkgever iets makkelijker gemaakt. Een voorbeeld!

Voorbeeld

Werknemer A functioneert de laatste maanden niet helemaal naar behoren. Je hebt de werknemer hier al een aantal keren tevergeefs op aangesproken, wat de onderlinge verstandhouding niet bepaald goed heeft gedaan. Jullie kunnen nog wel met elkaar door één deur, maar daar is alles ook wel mee gezegd.

Situatie volgens huidig arbeidsrecht

Onder het huidige recht heb je een voldragen ontslaggrond nodig. Zo moet je voor disfunctioneren een dossier hebben opgebouwd. Je moet bijvoorbeeld het disfunctioneren van de werknemer onderbouwen en aantonen dat de werknemer (tevergeefs) in de gelegenheid is gesteld zijn functioneren te verbeteren. En dat is nog niet eens alles. Kortom: het is nogal een opgave om als werkgever disfunctioneren als voldragen ontslaggrond voldoende aan te tonen. Dat de onderlinge verstandhouding er niet beter op geworden is, mag je niet als extra omstandigheid bij het disfunctioneren optellen voor het ontslag. Ook het baseren van het ontslag op een verstoorde arbeidsverhouding is niet makkelijk voor werkgevers. Zo moet je gemotiveerd aantonen dat de arbeidsverhouding ernstig en duurzaam verstoord is. Dat de werknemer verder niet zo lekker functioneert mag je ook hier niet bij optellen.

Situatie volgens nieuw arbeidsrecht

Vanaf 1 januari 2020 wordt het weer mogelijk om ontslag van een werknemer te baseren op verschillende ontslaggronden. Straks mag je dus wél het disfunctioneren en de verstoorde arbeidsverhouding bij elkaar optellen. Alle omstandigheden samen kunnen daardoor alsnog voldoende zijn om tot ontslag van de werknemer over te gaan. En dat is goed nieuws voor werkgevers. Vooral nu er in de praktijk vaak sprake is van een mix van omstandigheden. Zeker in het geval van ‘een beetje’ disfunctioneren wat vaak gepaard gaat met ‘een beetje’ verstoorde arbeidsverhouding.

Tot slot

Het cumuleren van ontslaggronden is natuurlijk werkgeversvriendelijk. Daarom staat er wel iets tegenover. De rechter mag namelijk – naast de transitievergoeding en eventuele billijke vergoeding – ter compensatie een extra vergoeding toekennen aan de werknemer als via een cumulatie van omstandigheden tot ontslag wordt overgegaan. Vragen of behoefte aan advies? Neem dan gerust contact op met ons via 038 – 333 75 74 of lilian@felix.nl.

mr. Lilian Bakker - Bedrijfsjurist
mr. Lilian Bakker
Bedrijfsjurist

Kan ik je helpen?

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

* = verplicht
Een ogenblik geduld…

Meer actueel

​Hoe een jaarplan Equiception meer inzicht, grip én resultaat heeft opgeleverd
Referentie: Equiception

​Hoe een jaarplan Equiception meer inzicht, grip én resultaat heeft opgeleverd

Ondernemen zonder goed onderbouwd jaarplan is als paardrijden met je ogen dicht. Je komt een eind vooruit, maar vroeg of laat eindig je op de verkeerde bestemming.

Lees meer »
Zonder jaarplan ondernemen is als voetballen zonder doelen
Blog

Zonder jaarplan ondernemen is als voetballen zonder doelen

Een jaarplan verbetert jouw rendement aanzienlijk. Het geeft je namelijk inzicht om de juiste beslissingen te nemen. Het laat jou op een goede manier de competitie met jezelf aangaan.

Lees meer »
Mag een zieke werknemer op vakantie?
Blog

Mag een zieke werknemer op vakantie?

Het is bijna zomervakantie! Ben jij werkgever? Dan zal ook jouw personeel waarschijnlijk gaan genieten van hun welverdiende rust. Maar hoe zit dit eigenlijk met een werknemer die ziek is?

Lees meer »
Ondernemen zonder juridische hindernissen dankzij onze experts
Gratis tips en advies

Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van de nieuwste regels en wetten, de actueelste tips en de laatste adviezen.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

Goudplevier 123 8271 gb IJsselmuiden +31 (0)38 333 75 74 info@felix.nl
felix tandwiel linkedin instagram facebook