Mag een zieke werknemer op vakantie?

Het is bijna zomervakantie! Ben jij werkgever? Dan zal ook jouw personeel waarschijnlijk gaan genieten van hun welverdiende rust. Maar hoe zit dit eigenlijk met een werknemer die ziek is? Mag een zieke werknemer “gewoon” op vakantie? En hoe zit met het opbouw van vakantiedagen tijdens ziekte? Onze P&O adviseur Wilbert Prins vertelt je graag meer. Lees verder.

Opbouw vakantiedagen tijdens ziekte

Een zieke werknemer bouwt ook tijdens zijn of haar ziekteperiode vakantiedagen op voor tenminste het wettelijk minimum aantal vakantiedagen. Dat is in ieder geval minimaal 4 keer het aantal contracturen per week van de werknemer. Via een CAO of bedrijfsreglement kan hier overigens in het voordeel van de werknemer van worden afgeweken.

Ook een zieke werknemer mag op vakantie

Ook een zieke werknemer heeft in principe “gewoon” recht om op vakantie gaan. Wil een werknemer tijdens zijn ziekteperiode inderdaad op vakantie? Dan zal de werknemer dit vooraf wel moeten afstemmen met de werkgever. Het is daarbij van belang dat de vakantie de re-integratie van de werknemer niet zal belemmeren. Heb je als werkgever daarbij je twijfels? Leg het ‘vakantie voorstel’ van de werknemer dan voor aan de bedrijfsarts. De duur van de vakantie wordt in mindering gebracht op het opgebouwde vakantiesaldo van de werknemer.

Re-integratieverplichtingen tijdens vakantie

Hoe zit het dan met re-integratieverplichtingen tijdens de vakantie van een zieke werknemer? Gedurende de vakantieperiode is de werknemer (tijdelijk) vrijgesteld van zijn re-integratie verplichtingen.

Loondoorbetaling bij zieke werknemer op vakantie

Heeft een zieke werknemer vakantie opgenomen? Dan gelden er bijzondere regels voor de loondoorbetaling. Zo heeft de werknemer gedurende zijn vakantie recht op 100% loondoorbetaling, in plaats van tenminste het minimum van 70% van het laatstverdiende loon waar de werknemer gedurende zijn “normale” ziekteperiode recht op heeft.

Tot slot

Heb je vragen met betrekking tot het re-integratieproces van een zieke werknemer? Of ben je benieuwd wat je rechten en plichten zijn gedurende het re-integratieproces? Neem dan gerust contact op met onze P&O adviseur Wilbert Prins. Je bereikt hem via 038-2009016 lonen@felix.nl.

Wilbert Prins - P&O adviseur
Wilbert Prins
P&O adviseur

Kan ik je helpen?

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

* = verplicht
Een ogenblik geduld…

Meer actueel

De spelregels bij een paard met (verborgen) gebreken
Blog

De spelregels bij een paard met (verborgen) gebreken

Het is de nachtmerrie van iedere verkoper of koper: de constatering van een (verborgen) gebrek bij het paard. Maar hoe te handelen als het wel zo is en hoe kun je het voorkomen?

Lees meer »
De rol van de commissionair bij de (ver)koop van paarden
Blog

De rol van de commissionair bij de (ver)koop van paarden

Treed je beroeps- en/of bedrijfsmatig op als commissionair / bemiddelaar bij de (ver)koop van paarden? Zorg dan dat jouw rol voor iedereen glashelder is. Waarom? Lees het hier.

Lees meer »
Paard gekocht of verkocht? Zorg voor een passend koopcontract!
Blog

Paard gekocht of verkocht? Zorg voor een passend koopcontract!

Heb jij alles zwart op wit staan over jullie (ver)koop van je paard of pony? Voorkom dat je later gedoe krijgt. Een koopcontract is een hele goede oplossing.

Lees meer »
Ondernemen zonder juridische hindernissen dankzij onze experts
Gratis tips en advies

Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van de nieuwste regels en wetten, de actueelste tips en de laatste adviezen.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

Goudplevier 123 8271 gb IJsselmuiden +31 (0)38 333 75 74 info@felix.nl
felix tandwiel linkedin instagram facebook